hej, to ty się pytasz, czy odpowiadasz, bo się zgubiłem..
nie wiem kto to wymyślił, ale takie zastosowanie jest ostatnim, które przychodzi mi do głowy. Ale o tym zaraz..Zamieszczone przez michal_sokolowski
..OK, zeby to wyjaśnić trzeba zrozumieć co to jest czas synchronizacji z lampą a co to jest tryb FP. W pierwszym przypadku oznacza to, że migawka w twoim body może być całkowicie otwarta, odsłaniając całą klatkę nie krócej niż czas X-sync. Dla krótszych czasów migawka tworzy szczelinę (i dlatego nazywa się szczelinowa), o odpowiednio dobranej szerokości i "przesuwa" tę szczelinę nad kliszą/matrycą. Im krótszy czas, tym szczelina jest węższa.doczytałem się, że tryb FP nie jest dobry do zamrażania ruchu, bo lampa błyskowa świeci wtedy prawie jak światło zastane
I teraz gdybyś przypalił lampą, która według mojej wiedzy (Kuchatek, może ty masz rację) błyska około 1/10 000 sekundy oświetliłbyś błyskiem tylko tę część klatki, nad którą akurat znajduje się nasza migawkowa szczelina. W związku z tym aby doświetlić całą klatkę procesor obrazu musi
1) sprawdzić szerokość A szczeliny dla danego czasu migawki,
2) podzielić fizyczny rozmiar boku klatki L przez tę szerokość A,
3) otrzymaną liczbę zastosować jako ilość błysków w trybie strobo (N=L/A)
4) błyskać stroboskopowo N razy w odpowiednich momentach, kiedy migawka odsłania kolejne, styczne do siebie paski o szerokości szczeliny w migawce.
Jak więc widzisz tryb FP to taki inteligentny automat do błysków strobo. Dlatego pociąga to za sobą następujące wady takiego rozwiązania:
1) błyski są słabsze i stanowią 1/N normalnie wymaganego do prawidłowego oświetlenia błysku, gdzie N to nasza liczba błysków (patrz wyżej)
2) jeśli obiekt się porusza i lampa ma go zamrozić, czyli jest ciemno, to zamrażamy ruch w kilku błyskach w następujących po sobie fazach ruchu - czyli mamy rozmazane zdjęcie.
Dlatego FP stosuje się jak pisał Kuchatek, jako fill light do wypełnienia cieni, w dobrych warunkach oświetleniowych, gdzie ruch zamraża nam odpowiednio szybka migawka (wtedy słabsze błyski nam nie zaszkodzą).
Uff..![]()