Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: pytanie dotyczące zoomu lampy błyskowej..

Smile pytanie dotyczące zoomu lampy błyskowej..

A ja mam pytanko dotyczące zoomu lampy błyskowej - jak to się ma przy współpracy z długimi obiektywami...
    Lampa ma zoom 28-105mm (wiem o co chodzi - o skupianie siły błysku przy dłuższych obiektywach), ale jak lapma zachowa się przy obiektywie np. 200 mm ? Bo maksymalne skupienie błysku jest 105 mm, czyli lampa "dalej" "mocniej" nie może świecić... Rozumiem, że współpraca z długimi obiektywami jest bez problemu ? Pomiar światła błyskowego też bez problemu przy długich obiektywach ?
    Mam prośbę o wytłumaczenie tej kwestii...

Michał.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W przypadku obiektywów dłuższych niż 105mm lampa dozoomuje na maksa do 105 i tam zostanie. Na pomiar E-ttl lub E-TTL 2 i tak nie ma to żadnego wpływu, więc naświetla OK. Tyle tylko, że część błysku leci w kosmos, przez co tracisz na mocy lampy oraz szybciej wyczerpuesz baterie.

Pamietaj jeszcze, że czas synchronizacji z lampą to zazwyczaj 1/250 sec w Canonach, więc przy dłuższych lufach, a zwłaszcza podpiętych do body z cropem, będzie to przeszkadzać.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

dzięki za odp.
    maksymalny czas (najkrótszy) z lampą w moim 350D to 1/200...
    myślę że taki obiektyw około 200 mm (czyli w 350D to będzie ponad 300 mm) to mogę założyć ? Mam dosyć pewną rękę, i planuję zakup gripa żeby stabilniej było..
    (rozumiem że chodziło Ci o ryzyko poruszenia zdjęć)

Domyślnie

a propos poruszania zdjęc, to ewidentną wadą 350D dla osób które używały np. Zenita (a jest trochę takich) to utrudnienie polegające na niemożliwości przyciśnięcia aparatu 350D do policzka... Nie wiem jak inni, ale ja miałem taki nawyk w zenicie, że w momencie robienia zdjęcia przyciskałem go mocno do policzka - było pewniej i stabilniej - w 350D często gdy tak robię włącza mi się MENU aparatu.........

Domyślnie

zresztą, to chyba w każdym aparacie tak jest (który ma przyciski z tyłu), chyba trochę technologicznie jestem cofnięty przez Zenita.... :-)

Bywalec Awatar esenpe
    Miasto
    Warmia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Pamietaj jeszcze, że czas synchronizacji z lampą to zazwyczaj 1/250 sec w Canonach, więc przy dłuższych lufach, a zwłaszcza podpiętych do body z cropem, będzie to przeszkadzać.
    Jak juz pytal o lampy z zoomem, to raczej chodzilo mu o zewnetrzne, a w tym wypadku nie liczy sie juz czas synchro z puszki a to co moze zapodac lampa, ja ze swoja sigma w trybie 'FP' wyciagam ile fabryka dala czyli: 1/8000.
    [OKO] - [20D | C18-55IS | C50 | S70-300APO | S600R | TAMRAC ]

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esenpe
    Jak juz pytal o lampy z zoomem, to raczej chodzilo mu o zewnetrzne, a w tym wypadku nie liczy sie juz czas synchro z puszki a to co moze zapodac lampa, ja ze swoja sigma w trybie 'FP' wyciagam ile fabryka dala czyli: 1/8000.
    ech, kurczę, dlaczego tylu ludzi to tak strasznie miesza..
    Mówiłem o lampie zewnętrznej własnie. W trybie szybkiej synchronizacji, elementem zatrzymującym wszelaki ruch na zdjęciu jest nie błysk lampy a szybkość migawki. Dlatego twoja wypowiedź jest słuszna tylko dla zdjęć, gdzie masz dobre oświetlenie i lampa robi jako fill light, lub tam gdzie nic się zbytnio nie rusza. Przy czym nawet jeśli się nie rusza, może byc (choć nie musi) problem bo przy takiej ogniskowej poruszenie ręki stanowi realny problem.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec Awatar esenpe
    Miasto
    Warmia

Domyślnie

Tak czy siak mozna ominac te 1/250 i np dla 200mm optymalnie bedzie cos ok 1/320 z FP.
    [OKO] - [20D | C18-55IS | C50 | S70-300APO | S600R | TAMRAC ]

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Hmm... Przy stosowaniu lampy jako glownego swiatla przy ogniskowej rzedu 300mm jedynie szybko ruszajace sie elementy swiecace wlasnym swiatlem moga zostac poruszone.

Fota bedzie ostra poniewaz lampa swietnie zamrozi ruch w klatce a ewentualne przesuniecia swiatel przy 1/200 beda zbyt male aby to bardzo wylazilo i realnie byl z tym duzy problem.

Omijanie dlugiego czasu synchronizacji za pomoca FP ma jedynie sens przy doswietlaniu gdzie w zasadzie foci sie w zastanym.
    ...

Domyślnie

już mi się "rozjaśniło" w głowie, poczytałem trochę tutaj wypoedzi, a także taki wielki tekst z photonotes.org - świetna sprawa... Tryb FP używany jest głownie wtedy, gdy zależy nam na małej głębi ostrości a słońce mocno świeci.
    Dajemy czas np. 1/4000, wtedy przysłona np. 1.8 + flash w trybie FP - i mamy małą głębię. Inaczej dla czasu x-sync np. 1/200 przysłona byłaby za duża (czyli mała dziurka). doczytałem się, że tryb FP nie jest dobry do zamrażania ruchu, bo lampa błyskowa świeci wtedy prawie jak światło zastane, i nie zamraża ruchu.
    najlepiej zamraża ruch normalny flash - bodajże błysk trwa 1/10 000 sekundy ( o ile dobrze pamiętam ). - to zresztą było wyżej napisane.
    już wszystko (prawie) wiem.
    dzięki
    Dobranoc. :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów