Niektórzy to widzę, że ładnie poszli podając całą paletę obiektywów.
Jak dla mnie to:
1. Crop - 50D + sigma 10-20 (ew.C 10-22) + C50/1.4 + C70-200/2.8
2. FF - 5D + C17-40L C50/1.4 + C70-200/2.8
W moim odczuciu nie ma sensu dopłacać do 7D bo to nadal crop, a za tę cenę można mieć starą piątkę, ale ja to raczej nie potrzebuje fpsów i szybkiego servo (patrz mój blog).
Sam dwa tygodnie temu sprzedałem 40D, samyanga fiszaja, tamrona 17-50, na rzecz 5D i 17-40L, a 50/1.4 zostawiłem z poprzedniego zestawu. Póki co planuje jeszcze tylko drugiego flesza na radio i C85/1.8 i jakieś softboxy. Różnica w jakości obrazka między cropem, a FF jest spora.
Widzę, że też jesteś młodym fotografem jak ja. Sam przed zmianami miałem wątpliwości, myślałem, że na FF jeszcze przyjdzie czas, ale podjąłem decyzje i nie żałuje. Zastanów sie czy potrzeba ci 5 obiektywów, czy lepiej 3, które będą ci naprawdę potrzebne, będą się od siebie znacznie różnić i każdy będzie miał swoje zadanie. Ja fotografuje od trochę ponad roku, przez ten czas przerobiłem troche sprzętu, jeszcze więcej chciałem mieć, wiele razy zmieniałem zdanie, aż stwierdziłem, że nie ma sensu trzymać ogromu sprzętu, lepiej mieć mniej obiektywów, ale za to takich, które są w takim samym stopniu potrzebne.