jak tak stawiasz sprawę, że szukać będziesz czegoś jeszcze na mecze, żużel itp., to może od razu 100-400 L 4.5-5.6, troszkę ciemniej niż na 70-200 2.8, ale dłuższy.. no i jak chcesz brać 85mm to masz portrety z głowy i nie ma co pakować się w 70-200.. ale tak obiektywnie patrząc, to może tek:
17-55 f/2.8 - plener, koncert, architektura, wsio na szerszym kącie, nawet komunia u rodziny, czy ślubek..
70-200 L4 - portret(?), sport, plener.. szkło uniwersalne
50 f/1.4 - typowy na portret, a mając 70-200, to 85 po co? pytasz, to Ci odpowiedziałem - u mnie leży czeka na lepsze czasy
i masz wsio.. chcesz oszczędzić, kup zamiast Canon 17-55, Tamrona..
i pamiętaj 7D to crop - mnożysz ogniskowe x1.6, więc czego więcej szukać do sportu? chcesz focić mecze na stadionie Legii z PKiN? :rolleyes:
co Ci sie jeszcze może przydać? hmmm.. ciepła herbata i kilka dni z dala od Forum.. ochłoniesz, nie wydasz kasy na niepotrzebny sprzęt, nie nabawisz się chorób takich jak szumofobie, ogniskobraki, ciemno-przysłonica..
i może nie kupuj wszystkiego na raz.. kup szerszy i zastanów się nad tym zoomem bo to nie mała kasa.. albo kup 55-250IS i zobacz czy takie ogniskowe Ci starczają.. idzie wiosna słonko będzie świecić, to na przysłone na razie nie patrz.. a wydasz 800zł za używkę i zobaczysz, czy trzeba Ci na mecze więcej niż 200, a może kit wystarczy.. TU są zdjęcia kitowym 55-250 z motocrossu, nic dłuższego od 200mm mi nie jest na razie potrzebne, bo sportu się na razie nie tykam.. więc i kita sprzedaję..
zdrowy rozsądek, trochę testów i tabela T - określ wymagani, kryteria oceny, wypisz za i przeciw, poszukaj na ceneo dobrej ceny i rób zdjęcia.