fakt.. brakuje Ci czegoś do 50mm.. zakres 17-70 lub coś podobnego. chodzi ostatnio po forum Tamron 17-50, nad którym się zastanawiałem, ale pokusiłem się o 17-55 IS Canona (drogo, bo ponad 3tysiaki, ale...) test w ciemnych kościółkach i na mieście zdał, no może szczelność to nie jest jego najmocniejsza strona, ale nad tym pracuje - może jakąś gume ze słoika naciągnę

Wcześniej przy swoim 40D używałem Sigme 17-70 f/2.8-4.5.. trochę ciemna powyżej 28mm ale chrzciny u znajomej obskoczyłem nim bez lampy i wyszło przyzwoicie. mam to do sprzedania, jak coś..

jeśli wolisz wydać więcej na dłuższe ogniskowe typu 70-200 itp, to moja propozycja na "spacerowy zoomik szeroki" to albo wspominany Tamron, albo najzwyklejszy na świecie kitowy 18-55 IS - dla niektórych niezwykły

ja do cropa kupiłem też wspomniane 50 f/1.4 i 85 f/1.8 oba USM Canona.. w planach mam FF, więc nawet za jakiś czas dostaną tzw na forum "kopa"

plecak.. ja kupiłem LowePro Flipside 400AW, droższy od niektórych, nie ma przegrody na lapka, ale po upakowaniu wszystkiego ze stopki oprócz 100-400 IS zapakowałem jeszcze butelkę wody.. spokojnie na wyprawy zabierzesz wszystko.. a jak weźmiesz mniej szkieł to i flakonik czegoś mocniejszego się zmieści