Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: maksymalne ISO w 1000D

Dopiero zaczyna

Domyślnie maksymalne ISO w 1000D

jakie jest maksymalne użyteczne ISO w C 1000D /

Coś już napisał
    Miasto
    paisley-Szkocja

Domyślnie

to zalezy tylko od ciebie i twojej akceptacji szumu na zdjeciach... dla mnie max 800.

a ty sam musisz zadecydowac gzie jest granica.
    najwazniejsze to miec pasje....

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zdefiniuj użyteczność ISO. To że dla mnie 800 jest w 1000d ok a 1600 już na siłę nie oznacza ani tego, że będzie tak w 100% przypadków ani tego, że dla kogoś innego będzie inaczej.
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał Awatar Jedrzej79
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nietypowy nick jak na canonboard ;-)
    A wracająć do wątku to wydaje mi się, że nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Jak mam 400D, który wydaje się mieć bardzo podobne parametry do 1000D. Szumów przy 100-200 właściwie jest brak. W 400 zaczynają się pojawiać, ale są mało zauważalne, a praktycznie niewidoczne w lepszych warunkach oświetleniowych. Troche gorzej jest przy 800 i 1600, ale uważam, że 1600 jest też użyteczne w tym aparacie. Zależy jak bardzo musisz mieć odzwierciedlone szczegóły. Na pewno daje lepsze rezultaty niż najlepsze nawet puchy przy ISO większych niż 12 tysięcy itp ;-)
    Canon, Sigma, Tamron, Manfrotto ...

Sprzedam: Sigma 18-50 2.8 EX DC Macro, Grip BG-E3 do 400D.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki za info. Ponieważ nie mam instrukcji mam jeszcze 2 pytania - przy ustawieniu autoiso w 1000D aparat będzie się poruszał tylko w zakresie 100-400 czy można to jakoś zmienić ?, a drugie pytanko - jak zdefiniować balans bieli w tym modelu - jest nastawa własna, ale co dalej ? dzięki , a co do nicka to w Nikonie jestem już parę lat a w Canonie zaczynam dopiero. pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    paisley-Szkocja

Domyślnie

jezeli masz auto iso 100-400 to tak bedzie i chyba nie da sie tego zmienic, a co do balansu bieli to ustawiasz sobie odpowiedni balans do warunkow pracy, chyba ze chcesz isc na latiwizne i dac auto, ktory w wiekszosci przypadkow dobiera nie idealne ale mozna piowiedziec ze prawidlowe wartosci.
    najwazniejsze to miec pasje....

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Crop z 1000D na ISO1600, przeskalowany 2:1, odszumianie i WB z puszki. Oświetlenie sodowe, więc wiadomo co wyszło.

Auto ISO działa 100-800, zakres ten nie jest ustawialny.
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał Awatar Jedrzej79
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tylkoNikon Zobacz posta
    Dzięki za info. Ponieważ nie mam instrukcji mam jeszcze 2 pytania - przy ustawieniu autoiso w 1000D aparat będzie się poruszał tylko w zakresie 100-400 czy można to jakoś zmienić ?, a drugie pytanko - jak zdefiniować balans bieli w tym modelu - jest nastawa własna, ale co dalej ? dzięki , a co do nicka to w Nikonie jestem już parę lat a w Canonie zaczynam dopiero. pozdrawiam
    Auto iso to chyba nie zmienisz. Balans bieli ustawiasz auto albo do warunków.Nastawa własna działa tak, że w warunkach, w których się znajdujesz robisz fotę białego przedmiotu - na przykład ściany albo białej kartki (ważne, żeby pokrywała cały kadr) następnie przypisujesz ją aparatowi. Aparat będzie to traktował jako biel i dostosuje Ci balans bieli do otoczenia. Sprawdza sie to zwłaszcza w pomieszczeniach jak robisz np. bez lampy. Osobiscie robie zdecydowaną większość zdjęć na automatycznym balansie bieli w formacie JPEG+RAW. Jak jest potrzeba balans bieli RAWa zawsze latwo dostosujesz już na kompie, w jpegu masz mniejsze możliwości, bo grozi ci utrata jakości. Pozdrawiam ;-)
    Canon, Sigma, Tamron, Manfrotto ...

Sprzedam: Sigma 18-50 2.8 EX DC Macro, Grip BG-E3 do 400D.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Dla mnie to iso-1600. Całkowicie poprawnie wychodza zdjęcia, przykładowo dwa z wczorajszego wieczoru. Jendo w teatrze, drugie na ulicy z ręki:

C 50D+grip | C 70-200/4 IS L | C 85/1.8 | T 17-50/2.8 | T 90/2.8 | S 8/3.5

Domyślnie

Jak skorzystalem z iso 1600 to bylem zdziwiony, ze to co mi wyszlo jest akceptowalne. Szumy sa widoczne, ale nie ma tragedii.

Zdjecia robione do jpg.
    After a long day, Telehubis

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów