Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 43 z 43

Wątek: zestaw do makro

Awatar Kaasik91
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pleymo Zobacz posta
    Wczesniej nic nie pisalem a jak z efektami? da sie cos wycisnac z kita i reynoxa?
    Da się:
    http://farm3.static.flickr.com/2623/...8922464e_o.jpg
    http://farm4.static.flickr.com/3503/...9849a70c_o.jpg
    http://farm3.static.flickr.com/2506/...11b6dc03_o.jpg

Ale małych obiektów tym nie zrobisz - kit+raynox dobry jest np. na motyle, ważki itp. No i tak jak już było mówione wcześniej trzeba bardzo się starać, żeby podejść do obiektu a i tak w ostatniej chwili się okazuje, że okaz się spłoszył
    makro na CB - zapraszam!

Bywalec Awatar Paviarotti
    Miasto
    Jędrzejów/Kraków

Domyślnie

Kupiłem ostatnio Canona 85mm i z ciekawości podpiąłem pod niego odwróconego Heliosa (akurat został mi pierścień odwrotnego mocowania ze starego aparatu, gwinty pasowały ). Efekt nawet niezły, winiety nie ma, ostrość jeszcze do przeżycia, powiększenie (z soczewką w Heliosie lub z wykręconą) bardzo ciekawe - od mikroskopu po skalę pozwalającą uchwycić jakieś owady.
    Polecam sprawdzić takie rozwiązanie, można całkiem przyzwoite rzeczy tym porobić
    5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    Jacapa przydałoby się żebyś zakończył swoją wypowiedź określeniem jakiego obiektywu używasz ewentualnie jakiego półśrodka wtedy samo się wyjaśni po co wyłączasz AF który np w canonie 100 2.8 macro pracuje świetnie i gdyby był tam niepotrzebny to inżynieryje Canona z pewnością by go tam nie umieścili...
    Pisałem o Canonie 100/2,8.
    Pracuje świetnie , ale nie przy skali powyżej 1:1 np. z kompletem pierścieni macro lub Raynoxem autofocus jeździ w tę i z powrotem kilka razy zanim złapie , jeśli w ogóle złapie. Trwa to za długo jak na cierpliwość większości modeli i moją.
    Z wyłączonym AF jest szybciej , pewniej i bez irytacji.
    Ostrzę przysuwając lub oddalając aparat względem obiektu.
    Autofokus sprawdza się przy mniejszych powerach np. na motylach itp.

Co do obiektywów typu kit czy 50/1,8 to oczywiście da się nimi robić makro z pierścieniami czy Raynoxem , ale nie jest to łatwe , przede wszystkim ze względu na odległość ostrzenia.

To jest zdjęcie z sigmy 17-70 z Raynoxem odległość ostrzenia 3-4 cm.
    Jest bardzo trudno podejść do stworzenia na taką odległość i niemalże dotknąć obiektywem.

To już inna bajka. Zdjęcie zrobione tym samym obiektywem ale już z odległości ok.30-40 cm

A to Tamronem 70-300 (bardzo podobny obiektyw do Sigmy 70-300) z odległości ponad 1m

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tak jak widać da się ale skala trudności jest zupełnie inna i dobrze by było zdawać sobie z tego sprawę przed wyborem i zakupem obiektywu do zastosowań makro.
    Ostatnio edytowane przez jacapa ; 27-03-2010 o 21:31 Powód: Automerged Doublepost
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów