Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: zestaw do makro

Domyślnie

Niestety, ale te obiektywy są poza moimi możliwościami finansowymi. Zostanę więc przy m42..

Coś już napisał
    Miasto
    paisley-Szkocja

Domyślnie

a moze pobaw sie w mocowanie odwrotne obiektywu? a jak nie to juz lepszy jest ten raynox niz m42, widzialem ze daje bardzo fajne efekty nawet z zoomem takim jak 70-200 f4 L , to moze kup sobie sigme albo tamrona 70-300 , tam jest juz powiekszenie 1:2 i zdjecia jakociowo sa fajne a z raynoxem bedzie jeszcze wieksze powiekszenie.
    najwazniejsze to miec pasje....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    W fot. macro autofocus to raczej zbędny parametr...
    Chyba lekko przesadzone.

AF jest bardzo przydatny w macro do wykonywania zdjęć przedmiotów niestatecznych.

Jak do zdjęcia śrubek wystarczy zestaw pierścieni tak do zdjęć żywego organizmu w ruchu takie pierścienie bez przeniesienia automatyki okazują się niewystarczające.

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    Chyba lekko przesadzone.
    bardzo lekko

AF jest bardzo przydatny w macro do wykonywania zdjęć przedmiotów niestatecznych.

Przy skali 1:1 i większej autofokus mam wyłączony bo tylko przeszkadza.
    Nie używam też praktycznie pierścienia do ustawiania ostrości. Pierścień używam tylko do ustawiania odległości ostrzenia/skali odwzorowania.

Jak do zdjęcia śrubek wystarczy zestaw pierścieni tak do zdjęć żywego organizmu w ruchu takie pierścienie bez przeniesienia automatyki okazują się niewystarczające.
    W/g mnie więcej niż niewystarczające , są bezużyteczne , ale nie ze względu na autofokus (bo i tak nie używam) tylko brak kontroli przysłony.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

Po obejrzeniu tej galerii: http://healzo.deviantart.com/gallery/
    Postanowiłem kupić jednak canona 50mm f1.8. Później może zaopatrzę się w canona 100mm f2.8 lub jak nie starczy kasy w sigme 70-300 dg macro.

Coś już napisał
    Miasto
    paisley-Szkocja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flamner Zobacz posta
    Po obejrzeniu tej galerii: http://healzo.deviantart.com/gallery/
    Postanowiłem kupić jednak canona 50mm f1.8. Później może zaopatrzę się w canona 100mm f2.8 lub jak nie starczy kasy w sigme 70-300 dg macro.
    ale wiekszosc tych zdjec macro jest robiona sigma 70-300 apo dg macro,

poza tym gdy kupisz sigme masz portret i dluga ogniskowa, wiec masz wiecej zastosowan, na swiatlo nie patrz bo w macro i tak bedziesz uzywal okolo 8 zeby miec caly obiekt w GO, ale to juz zalezy od ciebie. poza tym przy 50-ruchome rzeczy jak motyle itp trudno chwycic bo je sploszysz.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Limanowa

Domyślnie

Ja z kolei mam pytanie do osob ktore "wojowaly: obiektywem kitowym 18-55 II i Raynoxem dcr-250. Chcialbym pobawic sie troche makrofotografia. W chwili obecnej posiadam C500D z kitem (w perspektywie zakup 50 1.8f), prosze o informacje czego moge sie spodziewac (efekty, trudnosci, przyklady) przy wykorzystaniu obiektywu kitowego z w/w konwerterem. W najblizszym czasie nie planuje wiekszych inwestycji w sprzet typu ob. macro,

Coś już napisał
    Miasto
    paisley-Szkocja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pleymo Zobacz posta
    Ja z kolei mam pytanie do osob ktore "wojowaly: obiektywem kitowym 18-55 II i Raynoxem dcr-250. Chcialbym pobawic sie troche makrofotografia. W chwili obecnej posiadam C500D z kitem (w perspektywie zakup 50 1.8f), prosze o informacje czego moge sie spodziewac (efekty, trudnosci, przyklady) przy wykorzystaniu obiektywu kitowego z w/w konwerterem. W najblizszym czasie nie planuje wiekszych inwestycji w sprzet typu ob. macro,
    tak jak ci napisalem wczesniej, bedziesz mial problem z ruchliwymi stworzeniami zeby ich nie sploszyc, moze nie bedzie az tak zle ale napewno nie bedziesz mial takiego komfortu robienia macro z sigma 70-300 apo dg macro, moze nawet bez apo bo tez ma powiekszenie 1:2 i jest tansza od apo.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Limanowa

Domyślnie

Wczesniej nic nie pisalem a jak z efektami? da sie cos wycisnac z kita i reynoxa?

Domyślnie

Jacapa przydałoby się żebyś zakończył swoją wypowiedź określeniem jakiego obiektywu używasz ewentualnie jakiego półśrodka wtedy samo się wyjaśni po co wyłączasz AF który np w canonie 100 2.8 macro pracuje świetnie i gdyby był tam niepotrzebny to inżynieryje Canona z pewnością by go tam nie umieścili...

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów