Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: zestaw do makro

Domyślnie zestaw do makro

Chciałbym zacząć moją zabawę z makro. Posiadam canona 400d i obiektyw kitowy. Do wydanie mam ok 500zł. Zastanawiałem się nad obiektywami m42, ale mam kilka wątpliwości. Jaką ogniskową wybrać? 135mm + pierścienie, czy 50-58mm + mieszek..?

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Zestaw do makro

Witaj

Ja używam pierścieni od "Arcziego" adaptowanych do "ruskiego" mieszka. Daje to przeniesienie elektroniki (pomiarów) z aparatu na obiektyw. Arczi to forumowicz który przerabia pierścienie np. Kenko dorabiając do nich okablowanie i mocowanie do mieszka.
    Najczęściej używam obiektywu C 100/2,8 USM. Używałem i "kita" i innych "wynalazków" np. stareńkiego Rodenstock'a.
    Przy takim zestawie wyniki są baaardzo zadowalające, nawet przy fotografowaniu w świetle zastanym.

Koszt pierścieni z przeróbką to troszkę ponad 500 zł.
    Koszt mieszka około 80 zł. W komisach foto można dostać bez problemów, a i na "Alledrogo" się pojawiają.
    Namiary na Arcziego znajdziesz w spisie "membersów" forum.

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flamner Zobacz posta
    Chciałbym zacząć moją zabawę z makro. Posiadam canona 400d i obiektyw kitowy. Do wydanie mam ok 500zł. Zastanawiałem się nad obiektywami m42, ale mam kilka wątpliwości. Jaką ogniskową wybrać? 135mm + pierścienie, czy 50-58mm + mieszek..?
    W tym budżecie to Cosina / Soligor 100/3.5 Macro (różne nazwy, ale to ten sam obiektyw). To bardzo przyzwoite rozwiązanie za właśnie 500zł. Mam, używam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Koniecznie z soczewką 1:1!
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 23-03-2010 o 22:31 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Odpuść soczewki które Ci zniekształcą obraz. Kup rewelacyjny konwerter Raynox DCR-250. Przestaje winietować na ogniskowych 60-70 mm (zależnie od średnicy). Możliwość zaczepienie do praktycznie dowolnego obiektywu - bezcenna
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pomerania

Domyślnie

Potwierdzam Raynox DCR-250 choć w połączeniu z tele to nie taka prosta jazda. Pierścienie również dają dość dobre rezultaty.
    EoS 50D Lens: C10-22, C17-85 IS USM, C70-200 f/4 L, C50 1.8, kilka filterków, jakiś statiwik, plecaczek i kanapki

Awatar jka
    Miasto
    Ustka

Domyślnie

Witam.
    Podepnę się pod ten temat bo też chodzi mi po głowie zakup czegoś takiego.
    Nie żebym chciał się bawić w makro (nie te lata, nie te oczy, nie ten sprzęt).
    Ale czasami jest potrzeba zrobić fotkę jakiegoś detalu i wtedy mam kłopot.

I po przeczytaniu tego już chciałem to zamawiać, ale:

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Kup rewelacyjny konwerter Raynox DCR-250. Możliwość zaczepienie do praktycznie dowolnego obiektywu - bezcenna
    mam problem bo chciałbym to podpiąć pod 24-105L. I wychodzi mi z opisów że jednak wymienionego tutaj „konwerter-a” nie da się zaczepić do tego obiektywu. Chyba że są jakieś przejściówki, lub ktoś podpowie mi inne rozwiązanie.
    Od razu zaznaczę soczewki do tego obiektywu mam 4cztery sztuki, czyli to odpada.

Jeżeli już ktoś pytał o takie coś to bardzo proszę o pokierowanie mnie tam.
    Poczytam to sobie na spokojnie a to co napisałem osunąć.
    Dziękuję i :
    Pozdrawiam.
    Jka
    SX20IS 20D 50D 17-40L 18-55 II 18-200 Sigma 24-70 24-105L 50 f1,8 70-200L 100-300 f/4.5-5-6

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jka Zobacz posta
    mam problem bo chciałbym to podpiąć pod 24-105L. I wychodzi mi z opisów że jednak wymienionego tutaj „konwerter-a” nie da się zaczepić do tego obiektywu
    Raynox ze swoim mocowaniem snap-on można podpiąć do obiektywów ze średnicą od 52mm do 67 mm. 24-105 ma średnicę filtra 77 mm. Kup pierścień redukcyjny 77->67 i po problemie. Zaznaczam, że nie miałem takiego zestawu w ręku i teoretyzuje - nie wiem, jak bedzie z winietowaniem.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Winietowanie zapewne będzie spore.

Dobrym rozwiązaniem jest kupno 50/1.8 i do tego Raynoxa.

Awatar jka
    Miasto
    Ustka

Domyślnie

Witam.
    Serdecznie Dziękuję za podpowiedzi, widzę ze są jakieś rozwiązania.
    Tak że nie mam się za bardzo o co martwić, zostaje pomyśleć co wybrać.

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Dobrym rozwiązaniem jest kupno 50/1.8 i do tego Raynoxa.
    Jest to na pewno najprostsze rozwiązanie, tym bardziej że 50-tka zawsze nam się przyda. Koszt takiego czegoś szacuję na około 700zł wraz z przesyłkami, i tutaj mam kolejne pytanie ???.

A może dało by radę, dołożyć powiedzmy jeszcze raz tyle i jakiś obiektyw by kupił, który sam z siebie by pozwolił mi na zrobienie takiej techniczno - potrzebnej fotki.

Dziękuję i :
    Pozdrawiam.
    Jka
    SX20IS 20D 50D 17-40L 18-55 II 18-200 Sigma 24-70 24-105L 50 f1,8 70-200L 100-300 f/4.5-5-6

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Cosina/Soligor 100/3.5

Koszt 50/1.8+raynox jest mniejszy. Obiektyw nowy kosztuje niecałe 400zł, raynox ok. 190zł.

Przez rok używałem na Alfie 700 tego raynoxa z Sony 50/1.4 i z rezultatów byłem zadowolony. Oczywiście, nie jest to ten sam komfort pracy jak przy prawdziwym obiektywie macro, ale daje dużo satysfakcji.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów