Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Apple Aperture

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Fajny... ale z jedna wada - cena .

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    dokładnie na tym samym poziomie co C1 PRO... to jest program adresowany do profesjonalistów a nie ciułaczy. ciułacze dostają z każdym nowym makiem iPhoto. za darmo.
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Jesli chodzisz do szkoly, albo znasz ;-) kogos, kto chodzi (badz nauczyciela)
    - $250.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Jesli chodzisz do szkoly, albo znasz ;-) kogos, kto chodzi (badz nauczyciela)
    - $250.
    No to problem rozwiazany. CS2 moge miec w dwoch kopiach - na PC i laptopie. Siostra studiuje wiec ona dostanie kopie PS CS2 a w zamian kupi mi tego Aperture.

Bebop - nie naleze do ciulaczy ale troszke juz wydalem na CS2 zamiast C1 Pro dlatego narzekam na cene Aperture. Nie znizaj sie do takich porownan prosze.

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

No to problem rozwiazany. CS2 moge miec w dwoch kopiach - na PC i laptopie. Siostra studiuje wiec ona dostanie kopie PS CS2 a w zamian kupi mi tego Aperture.
    czyżby zmienili licencje w tym Adobe? pierwsze słyszę, że można mieć na dwóch komputerach tego samego kupionego CS2, kupionego sztuk jeden. a maczka już masz?

Bebop - nie naleze do ciulaczy ale troszke juz wydalem na CS2 zamiast C1 Pro dlatego narzekam na cene Aperture. Nie znizaj sie do takich porownan prosze.
    I znowu Vitez... Aperture to jest program z półki PRO i tak też kosztuje. nikogo z PRO na rynku amerykańskim cena 500 USD nie przeraża. to że my w polandii ciułamy i każdy wydatek to krwawica lub kombinacja dookoła (wide Twoja powyżej) to zniżanie poziomu nie zawdzięczasz bynajmniej mi tylko swoim wyborom od kilku lat, również w tą niedzielę. Jeżeli Twoja siostra kupi Ci Aperture to niech pamięta, żeby faktura/rachunek były na Ciebie. inaczej jest to tak samo pożyczony program na Twoim (Twojej własności) komputerze - dla BSA zupełnie jakbyś ściągnął go z netu czy kupił na giełdzie za Stodołą. nie Twój, nie masz na siebie dowodu zakupu.

druga sprawa - nikt Ci Adobe PS nie kazał kupować. zresztą te programy się nie wykluczają - nadal PS będzie najlepszym narzędziem do obróbki cyfrowego obrazu. Aperture ma być cyfrową ciemnią i archiwum dla fotografa. nie widziałem w nim opcji podwójnej ekspozycji i łączenia obrazów. ale to narazie preview na stronie www, więc bez emocji, czekam aż się to w salonach pokaże. a oczywiście gdzieś tam szpila w stronę Adobe jest :-)
    gra i buczy bebop

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Liczę, że Aperture jest już przygotowany na obie platformy, chociaż narazie pewnie będą sprzedawać tylko wersję na PowerPC.
    No wlasnie. Rowniez na to licze 8)

BTW planuje ktoś kupić to Aperture?
    Jak bedzie na PC, bedzie lepszy od ACR i bardziej user-friendly od C1 to moze...

Jaki inny przydatny do foto soft mogę znaleźć na sieci?
    Ja mam:
    - kopiowanie, rename - Total Commander
    - przegladarka (wszystkiego, RAW rowniez) na szybko - IrfanView+plugins
    - przegladarka+ selekcja, na spokojniej, ew. konwersja na szybko bez wielkich korekt, czasem generowanie wgladowek w jpg - BreezeBrowserPro
    - konwersja z RAW, obrobka, odszumianie, dalsza selekcja, tworzenie podrecznych galeryjek - PS CS2

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oj Vitez nie uważasz ... chodziło mi o soft na Mac'a jak widać na załączonym obrazku . Z windowsowych to tego BreezeBrowser Pro jeszcze nie widziałem to sobie przetestuję.

A co do wydajności Aperture to filmiki promujące mnie rozwaliły, szczególnie szybki import i manipulacje. Program ma miec sporą akcelerację ze strony karty graficznej więc może być ciekawie .
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 24-10-2005 o 04:54
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Oj Vitez nie uważasz ... chodziło mi o soft na Mac'a
    Hmm, mozesz wyprobowac:
    - iView Media Pro - przegladarka zdjec w tym RAW, katalogowanie, itp. bardzo dobry soft
    - Capture One (C1) - batch processing RAWow, dobry tylko wolny
    - PS CS2 - tego nie trzeba reklamowac
    - Bibble Pro - podobny jak C1
    - Noise Ninja - do odszumiania, calkiem niezly i szybki
    - Noiseware - plugin do PS do odszumiania, duze mozliwosci

niestety wiekszosc jest platna...

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzieki djtermoz, ściągnę triale i zerknę co można tym zdziałać .
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oj Vitez nie uważasz ... chodziło mi o soft na Mac'a jak widać na załączonym obrazku .
    Raczej ty mieszasz i piszesz od konca .

Najpierw napisales o "obu platformach" , czyli Windows+Mac. Potem pytasz sie czy ktos kupi to Aperture = domysl sie wlacza ze "jesli bedzie na obie platformy to kto go kupi np na Windowsa rowniez" . I w ostatnim zdaniu - jaki jeszcze soft foto polecacie = skoro domysl na obie platformy sie juz wlaczyl czyli pytasz ogolnie o soft foto.
    Nigdzie w swoim pytaniu nie sprecyzowales ze chodzi o soft foto tylko na Maca a tok rozumowania po zdaniu o "obu platformach" przelacza sie wlasnie na obie platforym z rpeferencja aktualnie uzywanej (u mnie Windows) a nie "tylko Mac" .

Obrazek ma sie do tego nijak... bo jest jeszcze ponad tekstem o "obu platformach" .

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów