Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Apple Aperture

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

http://arstechnica.com/reviews/apps/aperture.ars/1 - w szczególności strony 5,7,8 no i 9 ;-)
    Generalnie, cos na poziomie późnej alphy, ew. wczesnej bety

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Generalnie, cos na poziomie późnej alphy, ew. wczesnej bety
    Muflon po Nowym Roku wybieram się do salonu Apple żeby przetestować Aperture na studyjnych RAWach. będzie porównanie z C1 PRO. testy z netu można sobie podarować. finalnie chcę kupić albo ten albo ten. do C1 PRO dokładają do końca roku dwa dowolne profile Nielsena jako bonus także może w tym tygodniu jednak wpadne do sklepu Apple. in plus - licencja C1 PRO działa nie tylko na jednym kompie. minus Aperture jest taki, że nie pójdzie mi na laptopie (1Ghz 12"PB), co jest trochę już upierdliwe. zważywszy że C1 pozwala na cykanie bezpośrednio z aparatu do kompa. prawie cyfrowa przystawka do średniaka ;-) ja póki co skłaniam się*bardziej ku C1 PRO. już się*do niego trochę przyzwyczaiłem no i ładnie przejścia tonalne renderuje.
    gra i buczy bebop

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    minus Aperture jest taki, że nie pójdzie mi na laptopie (1Ghz 12"PB),
    pojdzie, pogrzebac trzeba troche Jedyne czego nie da sie obejsc to Tiger.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo
    pojdzie, pogrzebac trzeba troche Jedyne czego nie da sie obejsc to Tiger.
    to poproszę o clue na PW. chętnie zobaczę, nawet jak to będzie tylko tęczowe kółko.

http://www.macosxhints.com/article.p...0416&lsrc=osxh

powyższe rozwiązuje problem karty graficznej, ale nie procka i 768MB ramu :-)
    Ostatnio edytowane przez bebop ; 28-12-2005 o 11:24
    gra i buczy bebop

Bywalec

Domyślnie

in plus - licencja C1 PRO działa nie tylko na jednym kompie.
    Z tym, że jest C1 licencjonuje instalacje /w każdym razie wersja Lite, którą znam/. Jak postanowisz zmienić komp - może się okazać, że już wyczerpałeś limit instalacji

minus Aperture jest taki, że nie pójdzie mi na laptopie (1Ghz 12"PB), co jest trochę już upierdliwe.
    Pójść pójdzie - już są znane sposoby, żeby instalator nie sprawdzał ani szybkości procesora, ani karty graficznej ani ilości RAM - ale imho do pracy to się taka konfiguracja niespecjalnie nadaje i to z wielu różnych przyczyn /m.in. wydajność - ale nie tylko/. Miałem okazję popróbować na PB 12" 1.33 z 1.25 GB RAM - kiepsko to wyglądało (np. słynna lupka zamyślała się na chwilę, zanim coś pokazała, suwaki na 12" ekraniku okazały się zbyt małe, żeby nimi precyzyjnie operować, program wszystkie obrazki wrzucał do swojej bazy, w której każda fotka miała swój folder itd.).
    --

pozdrawiam,
    Rafał

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalK
    Z tym, że jest C1 licencjonuje instalacje /w każdym razie wersja Lite, którą znam/. Jak postanowisz zmienić komp - może się okazać, że już wyczerpałeś limit instalacji
    z tym akurat nie ma problemu - przerabiałem z Macromedia. piszesz do supportu, że zmieniłeś komp, tamtego już nie masz i soft nie halo a oni rozwiązują problem. oczywiście pod warunkiem że KUPIŁEŚ ;-)

Pójść pójdzie - już są znane sposoby, żeby instalator nie sprawdzał ani szybkości procesora, ani karty graficznej ani ilości RAM - ale imho do pracy to się taka konfiguracja niespecjalnie nadaje i to z wielu różnych przyczyn /m.in. wydajność - ale nie tylko/.
    już odpaliłem (dzięki Riccardo) zaraz będę testował. najpierw na G4/1.25, bo ekranik 20" jest większy niż 12" ;-)
    gra i buczy bebop

Bywalec

Domyślnie

z tym akurat nie ma problemu - przerabiałem z Macromedia. piszesz do supportu, że zmieniłeś komp, tamtego już nie masz i soft nie halo a oni rozwiązują problem. oczywiście pod warunkiem że KUPIŁEŚ ;-)
    Hehe Piszą tak: "Dear Rafal, The software is for only for two (2) activations and you already have used your 2 activations. "

Dopiero po zmianie wersji na wyższą pojawiły się nowe aktywacje ...
    --

pozdrawiam,
    Rafał

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Hehe Piszą tak: "Dear Rafal, The software is for only for two (2) activations and you already have used your 2 activations. "

Dopiero po zmianie wersji na wyższą pojawiły się nowe aktywacje ...
    napisz im że w pdf'ie, który porównuje wszystkie trzy wersje C1 jest jak wół dwie licencje a nie aktywacje. i że wydałeś pieniądze, zaufałeś i jesteś rozczarowany. zapytaj się przy okazji czy trzymają komp 10 lat a nie wymieniają jak przyzwoity user co dwa lata, dając tym samym zarobić producentom komputerów ;-)
    gra i buczy bebop

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

link, który podał Muflon to jakbym czytał Kuchatka ;-)
    sporo o Aperture tutaj.
    http://www.macintouch.com/aperture04.html

a tutaj ludek zrobił małe porównanie Adobe RAW i Aperture.
    http://downwardspiral.net/gallery/Aperture

dla leniwych same porównanie:
    http://downwardspiral.net/gallery/Ap...oom_comparison

a ja kręcę właśnie TIFFy z Aperture. w zakresie ustawienia highlight/gray/shadow to miód - trzy kliknięcia: oko, neutralny element i mocny cień. więcej za jakiś czas, jak przetestuję to co chciałem. wyostrzanie - dla mnie niesatysfakcjonujące. albo C1 PRO ma to lepiej ;-)

jeszcze jeden link do recenzji Aperture:

http://www.frostbytes.com/twiki/bin/...ApertureReview
    Ostatnio edytowane przez bebop ; 28-12-2005 o 14:46
    gra i buczy bebop

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja ciagle mam nadzieje ze bedzie toto na PCta .

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów