Fajny... ale z jedna wada - cena.
dokładnie na tym samym poziomie co C1 PRO... to jest program adresowany do profesjonalistów a nie ciułaczy. ciułacze dostają z każdym nowym makiem iPhoto. za darmo.Zamieszczone przez Vitez
gra i buczy bebop
Jesli chodzisz do szkoly, albo znasz ;-) kogos, kto chodzi (badz nauczyciela)Zamieszczone przez Vitez
- $250.
No to problem rozwiazany. CS2 moge miec w dwoch kopiach - na PC i laptopie. Siostra studiuje wiec ona dostanie kopie PS CS2 a w zamian kupi mi tego Aperture.Zamieszczone przez snowboarder
Bebop - nie naleze do ciulaczy ale troszke juz wydalem na CS2 zamiast C1 Pro dlatego narzekam na cene Aperture. Nie znizaj sie do takich porownan prosze.
czyżby zmienili licencje w tym Adobe? pierwsze słyszę, że można mieć na dwóch komputerach tego samego kupionego CS2, kupionego sztuk jeden. a maczka już masz?Zamieszczone przez Vitez
I znowu Vitez... Aperture to jest program z półki PRO i tak też kosztuje. nikogo z PRO na rynku amerykańskim cena 500 USD nie przeraża. to że my w polandii ciułamy i każdy wydatek to krwawica lub kombinacja dookoła (wide Twoja powyżej) to zniżanie poziomu nie zawdzięczasz bynajmniej mi tylko swoim wyborom od kilku lat, również w tą niedzielę. Jeżeli Twoja siostra kupi Ci Aperture to niech pamięta, żeby faktura/rachunek były na Ciebie. inaczej jest to tak samo pożyczony program na Twoim (Twojej własności) komputerze - dla BSA zupełnie jakbyś ściągnął go z netu czy kupił na giełdzie za Stodołą. nie Twój, nie masz na siebie dowodu zakupu.Zamieszczone przez Vitez
druga sprawa - nikt Ci Adobe PS nie kazał kupować. zresztą te programy się nie wykluczają - nadal PS będzie najlepszym narzędziem do obróbki cyfrowego obrazu. Aperture ma być cyfrową ciemnią i archiwum dla fotografa. nie widziałem w nim opcji podwójnej ekspozycji i łączenia obrazów. ale to narazie preview na stronie www, więc bez emocji, czekam aż się to w salonach pokaże. a oczywiście gdzieś tam szpila w stronę Adobe jest :-)
gra i buczy bebop
No wlasnie. Rowniez na to licze 8)Zamieszczone przez Diodak
Jak bedzie na PC, bedzie lepszy od ACR i bardziej user-friendly od C1 to moze...BTW planuje ktoś kupić to Aperture?
Ja mam:Jaki inny przydatny do foto soft mogę znaleźć na sieci?
- kopiowanie, rename - Total Commander
- przegladarka (wszystkiego, RAW rowniez) na szybko - IrfanView+plugins
- przegladarka+ selekcja, na spokojniej, ew. konwersja na szybko bez wielkich korekt, czasem generowanie wgladowek w jpg - BreezeBrowserPro
- konwersja z RAW, obrobka, odszumianie, dalsza selekcja, tworzenie podrecznych galeryjek - PS CS2
Oj Vitez nie uważasz... chodziło mi o soft na Mac'a jak widać na załączonym obrazku
. Z windowsowych to tego BreezeBrowser Pro jeszcze nie widziałem to sobie przetestuję.
A co do wydajności Aperture to filmiki promujące mnie rozwaliły, szczególnie szybki import i manipulacje. Program ma miec sporą akcelerację ze strony karty graficznej więc może być ciekawie.
Ostatnio edytowane przez Diodak ; 24-10-2005 o 04:54
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm
Hmm, mozesz wyprobowac:Zamieszczone przez Diodak
- iView Media Pro - przegladarka zdjec w tym RAW, katalogowanie, itp. bardzo dobry soft
- Capture One (C1) - batch processing RAWow, dobry tylko wolny
- PS CS2 - tego nie trzeba reklamowac
- Bibble Pro - podobny jak C1
- Noise Ninja - do odszumiania, calkiem niezly i szybki
- Noiseware - plugin do PS do odszumiania, duze mozliwosci
niestety wiekszosc jest platna...
Dzieki djtermoz, ściągnę triale i zerknę co można tym zdziałać.
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm
Raczej ty mieszasz i piszesz od koncaZamieszczone przez Diodak
.
Najpierw napisales o "obu platformach" , czyli Windows+Mac. Potem pytasz sie czy ktos kupi to Aperture = domysl sie wlacza ze "jesli bedzie na obie platformy to kto go kupi np na Windowsa rowniez" . I w ostatnim zdaniu - jaki jeszcze soft foto polecacie = skoro domysl na obie platformy sie juz wlaczyl czyli pytasz ogolnie o soft foto.
Nigdzie w swoim pytaniu nie sprecyzowales ze chodzi o soft foto tylko na Maca a tok rozumowania po zdaniu o "obu platformach" przelacza sie wlasnie na obie platforym z rpeferencja aktualnie uzywanej (u mnie Windows) a nie "tylko Mac".
Obrazek ma sie do tego nijak... bo jest jeszcze ponad tekstem o "obu platformach" .