Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Blokada AWB w 5DmarkII

Mieszany widok

Domyślnie Blokada AWB w 5DmarkII

Chciałbym mieć pewność, że puszka w trybie M i w ustawieniu AWB nie zmieni tego pomiaru np. w sytuacji gdy uzywam słoika TS-E. Jakoś nie mogę w instrukcji doszukać info o tym, jak zapamiętać nastawy AWB przy serii kolejnych zdjęć np. z shiftem.. Wiem, że sobie bezproblemowo radzi z predefiniowanymi wartościami balansu, ale mnie właśnie chodzi o tę dość specyficzną sytuację, gdy upieram się przy użyciu AWB fotografując obiekt nieruchomy oświetlony światłem ciągłym, sztucznym.
    Będę wdzięczny za sugestie.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blacksaint Zobacz posta
    Chciałbym mieć pewność, że puszka w trybie M i w ustawieniu AWB nie zmieni tego pomiaru np. w sytuacji gdy uzywam słoika TS-E. Jakoś nie mogę w instrukcji doszukać info o tym, jak zapamiętać nastawy AWB przy serii kolejnych zdjęć np. z shiftem.. Wiem, że sobie bezproblemowo radzi z predefiniowanymi wartościami balansu, ale mnie właśnie chodzi o tę dość specyficzną sytuację, gdy upieram się przy użyciu AWB fotografując obiekt nieruchomy oświetlony światłem ciągłym, sztucznym.
    obawiam się że tylko ręczny pomiar WB wchodzi w grę
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Chciałbym mieć pewność, że puszka(...)
    Również witamy serdecznie na forum.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał

Domyślnie

a nie prosciej zrobic jedno zdjecie bialej karty u ustawic custom WB

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rób w RAW i przy obróbce skopiuj nastawy balansu bieli z tego zdjęcia, które Ci pasuje, do pozostałych z tej samej sytuacji oświetleniowej.

Domyślnie

Witam, dziękuję za odpowiedzi. Oczywiście jest wiele metod i koledzy macie rację. Rzecz w tym, że zastrzelił mnie tym pytaniem kolega, któremu pożyczyłem puszkę do sekwencji zdjęć poklatkowych (film animowany). Używał światła mieszanego, stąd ta kwestia - ot ciekawostka, no w puszce się nie da
    Pozdrawiam!
    W zależności od potrzeby używam 5DmII & Cambo, kilka słoików.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam, dziękuję za odpowiedzi. Oczywiście jest wiele metod i koledzy macie rację. Rzecz w tym, że zastrzelił mnie tym pytaniem kolega, któremu pożyczyłem puszkę do sekwencji zdjęć poklatkowych (film animowany). Używał światła mieszanego, stąd ta kwestia - ot ciekawostka, no w puszce się nie da
    Pozdrawiam!
    Do sekwencji zdjęć poklatkowanych do filmu animowanego nigdy bym nie użył AWB. Zdjęcie testowe by sprawdzić WB i potem manualnie ustawić na Kelviny.
    Albo sprawdzić który z presetów najbliżej wiernie oddaje kolory i jego się trzymać.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Zdjęcie testowe by sprawdzić WB i potem manualnie ustawić na Kelviny.
    ale nie trzeba się nawet bawić w kelviny - przecież wystarczy zrobić zdjęcie testowe i je ustawić jako wzorzec = custom WB - i już mamy zablokowane WB na tym "AWB" z pierwszego/testowego zdjęcia.

czyli spokojnie się da - w puszce też 8)

z tym że ja bym oczywiście robił to w rawach i dopiero na kompie się bawił.
    tylko, chmmm, robić film animowany w RAWach?
    poza tym musisz bardzo lubić tego kolegę, że mu pożyczasz 5D2 do zajechania... :wink:

np. 10 minut x 24 kl = 14400 zdjęć...
    a jeżeli film będzie... pełnometrażowy?
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    ale nie trzeba się nawet bawić w kelviny - przecież wystarczy zrobić zdjęcie testowe i je ustawić jako wzorzec = custom WB - i już mamy zablokowane WB na tym "AWB" z pierwszego/testowego zdjęcia.

czyli spokojnie się da - w puszce też 8)

z tym że ja bym oczywiście robił to w rawach i dopiero na kompie się bawił.
    tylko, chmmm, robić film animowany w RAWach?
    poza tym musisz bardzo lubić tego kolegę, że mu pożyczasz 5D2 do zajechania... :wink:

np. 10 minut x 24 kl = 14400 zdjęć...
    a jeżeli film będzie... pełnometrażowy?

To raczej masz na myśli 24 klatki na sekundę :-?
    Bez obaw Mówiąc ściśle to gość do "zajechania" używa 40D a mojego 5D pożyczył do porównania 5-sek. sekwencji poklatkowej, że tak powiem testowo, bo sam widziałem efekt pracy po weekendzie. Sto zdjęć i kilka filmików to nie tragedia ;-)
    W zależności od potrzeby używam 5DmII & Cambo, kilka słoików.

Coś już napisał

Domyślnie

Filmy animowane poklatkowe robi się na 12 klatek/s, potem każdą się podwaja i mamy 24.
    5D MK II; 24-70L/2,8; 70-200L/2,8 IS

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów