Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: 580ex - za duzo czy w sam raz?

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

a powie mi ktos czy jest duza roznica w sile blysku pomiedzy 580 a 430 (420 ex)?? Bo nie wiem czy mi wystarczylaby 430 ex
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez speed555
    A gdzie za tyle mozna dostac?
    u mnie

http://canon-board.info/showthread.php?t=6080
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68801247

ale trzeba szybko się namyślać

sam jedną biorę dla siebie

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    1. Na przyklad do tego ze sigma upierdliwie wychodzi z FP (HSS) jak tylko czas w puszce spadnie ponizej sync'a. Korzystanie z Av powoduje wtedy czesto nerwice. Nawet bedac sporo od granicy zdaza sie opuscic obiektyw w nieodpowiednie miejsce i znowu trzeba to przyciskac...
    Tak, tak, tak. JESLI sie juz uzywa HSS to jest to mocno upierdliwe.
    2. Obracanie palnika.. jeden przycisk rulez Fakt ze w sigmie wypracowalem sobie dziwny chwyt z jednoczesnym przyciskaniem obu, ale jednak to nie to...
    Czyli ergonomia, no jakis tam plus napewno Mialem okazje pobawic sie SB-800 i fakt, jest to wygodne. Jako rekompensate roznicy cen...da sie przetrwac te dwa przyciski. Wolalbym zmyslne mocowanie stopki jak w Nikonie, a nie to bzdurne pokretlo.
    3. 580'tka ma zapadke na 45 stopniu ktorej w Sigmie mi jednak czesto brakowalo.
    Tu tez sie zgodze, dlaczego zapomnieli - nie wiem. Rozbiore i dorobie jesli to tak zrobione jak mysle. Juz i tak mam troche tuningowana ta moja Sigme.
    M.in. wejscie jack 3.5mm na przewod synchro/wyzwalacz radiowy i w planie na jutro wylacznik fotoceli
    4. Kompensacja po cropie (okazuje sie swietna). Za tym idzie szybkosc
    ladowania i oszczednosc baterii.
    Ano, ale DG chyba juz to wspiera? (ja mam bez DG).
    5. To kolko tez okazuje sie bardzo fajne przy pracy z manualem...
    Juz SB-800 mi sie podobalo, kolko moze byc tylko lepsze. Od przyciskologii Sigmy chyba wszystko ciekawsze, choc zle nei jest...nie marudze.
    6. Juz nie mowiac o tym ze jak sigma jezdzila zoomem to sie wszyscy ogladali co to bylo Dzieki czemu palnik Sigmy na stale byl przyblokowany w jednej pozycji (co odpowiednio skracalo zywotnosc baterii, cos za cos).
    Nie slyszalem 580tki, ale faktem ze troche ryczy. Ale da sie przezyc, chyba ze sie ma zoom 28-105 i jezdzi po calym zakresie
    7. Rowne naswietlanie w 580'tce, widoczne zwlaszcza w kilku klatkach w serii oraz dluzsza seria (ogolnie wogole jakos mniej czekam na lampe).
    Znana bolaczka Sigmy, udowodniona niegdys w tescie Foto (zestawiona razem z 550). Szczegolnie nierowno naswietla jesli 1szy blysk byl 1/1
    8. Wkoncu lampa oswietla wszystkie punkty AF!!! Mozna komus nieobeznanemu z przekadrowywaniem dac puszke i to nie tlo bedzie ostre. Nawet mimo ustawienia wszystkich punktow AF puszka bardzo czesto decydowala sie na centralny oswietlony przez lampe.
    I to tez rzecz ktorej czasem brakuje. Szczegolnie ze to 10d nauczyl mnie korzystania z innych niz centralny pkt AF. Czasem nie sa takie jak bym chcial, ale z rastrem pewnie bezproblemowe. Choc i tak uklad pol AF z Nikona D2H/X jest o niebo lepszy <krzyczy> slyszycie panowie z Canona!!</krzyczy>

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

7. Rowne naswietlanie w 580'tce, widoczne zwlaszcza w kilku klatkach w serii oraz dluzsza seria (ogolnie wogole jakos mniej czekam na lampe).
    Przetestowałem ostatnio po podpięciu do mojego 1D Mk II - ustawiłem na szybkie seryjne - czyli 8,5 fps - 20 klatek naświetlone prawidłowo, 21 nie, 22 już tak.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kr4nkEd
    Wolalbym zmyslne mocowanie stopki jak w Nikonie, a nie to bzdurne pokretlo.
    O wlasnie To chyba jedyna rzecz ktora mnie jeszcze dobija w lampach.

Tu tez sie zgodze, dlaczego zapomnieli - nie wiem. Rozbiore i dorobie jesli to tak zrobione jak mysle. Juz i tak mam troche tuningowana ta moja Sigme.
    M.in. wejscie jack 3.5mm na przewod synchro/wyzwalacz radiowy i w planie na jutro wylacznik fotoceli
    Nie zapomnij wszystkiego ladnie opisac na forum razem z dokumentacja zdjeciowa

Ano, ale DG chyba juz to wspiera? (ja mam bez DG).
    Wersja DG to byla zrobiona poniewaz byly tzw. "dzikie jazdy" i z niektorymi puszkami nie dzialaly wogole.

Kompensacje do cropa jak narazie ma tylko 580'tka i 430'stka.
    ...

Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Auwo
    Przetestowałem ostatnio po podpięciu do mojego 1D Mk II - ustawiłem na szybkie seryjne - czyli 8,5 fps - 20 klatek naświetlone prawidłowo, 21 nie, 22 już tak.
    W tym to chyba puszka robi pare fot podczas jednego blysku
    ...

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

O wlasnie To chyba jedyna rzecz ktora mnie jeszcze dobija w lampach.
    Czesto gadam z kumplem Nikoniarzem i juz wiemy jedno. Potrzebny nam system firmy Ninon albo Cakon
    Niektore rzeczy (np. taki detal jak stopka) sa u jednych i drugich tak bzdurnie pomyslane...ze nie wiem do czego to porownac.

Nie zapomnij wszystkiego ladnie opisac na forum razem z dokumentacja zdjeciowa
    Serio serio? Moge zrobic przy okazji. W rozbieraniu Sigmy juz jestem niezly, dwa razy wymienialem stopke, raz dorabianie gniazda i raz czyszczenie stykow wyswietlacza. Jak sie zabiore za ten wylacznik i blokade 45° to skrobne cos.

Wersja DG to byla zrobiona poniewaz byly tzw. "dzikie jazdy" i z niektorymi puszkami nie dzialaly wogole.
    Wiem ze z niektorymi dziwnie naswietlala, ale myslalem ze pociagneli przy okazji problem cropa. No nic, moze kiedys. Albo sobie dorobie

Miasto
    USA

Domyślnie

Nie no... Z monopolem na rynku to jak z M$ by bylo... Lepiej nie

Z kolkiem jest jeszcze problem taki, ze jak Nikon to odpowiednio opatentowal to Canon wiele tutaj nie zdziala jesli Nikon sobie ubzdura ze nie sprzeda patentu. A ze patenty da sie tak durnie i ogolnikowo napisac ze beda sie odnosic praktycznie do wszystkiego (widzialem gdzies ostatnio taki jeden od appla)...

Dlatego na przyklad amerykanskie pixmy (nie tylko one) nie drukuja na plytkach bo ktos sobie cos tam opatentowal

Ot... Przyjdzie troche poczekac az patent wygasnie albo Canon wymysli cos lepszego
    ...

Zablokowany Awatar Hoody
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

TO może w temacie
    ja dałem 1550 za nówkę gość ma sklep i dał mi swoją gwarancję więc jestem zadowolony, cena logiczna lampa nówka przywieziona z niemiec. Poznań jak by co służę adresem.
    A co do lamp jeśli ktoś może pomóc to zapraszma na równoległy wątek
    http://canon-board.info/showthread.php?t=6094
    bo jak widzę 580ex może i dobra lampa ale trzeba się nakombinować, i nie mówie o portrecie .... :-)

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

A ma ktos tą lampe sigmy w polaczeniu z 350d?? nie jest ona za duza to tak malego body??
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów