Cytat Zamieszczone przez KuchateK
1. Na przyklad do tego ze sigma upierdliwie wychodzi z FP (HSS) jak tylko czas w puszce spadnie ponizej sync'a. Korzystanie z Av powoduje wtedy czesto nerwice. Nawet bedac sporo od granicy zdaza sie opuscic obiektyw w nieodpowiednie miejsce i znowu trzeba to przyciskac...
Tak, tak, tak. JESLI sie juz uzywa HSS to jest to mocno upierdliwe.
2. Obracanie palnika.. jeden przycisk rulez Fakt ze w sigmie wypracowalem sobie dziwny chwyt z jednoczesnym przyciskaniem obu, ale jednak to nie to...
Czyli ergonomia, no jakis tam plus napewno Mialem okazje pobawic sie SB-800 i fakt, jest to wygodne. Jako rekompensate roznicy cen...da sie przetrwac te dwa przyciski. Wolalbym zmyslne mocowanie stopki jak w Nikonie, a nie to bzdurne pokretlo.
3. 580'tka ma zapadke na 45 stopniu ktorej w Sigmie mi jednak czesto brakowalo.
Tu tez sie zgodze, dlaczego zapomnieli - nie wiem. Rozbiore i dorobie jesli to tak zrobione jak mysle. Juz i tak mam troche tuningowana ta moja Sigme.
M.in. wejscie jack 3.5mm na przewod synchro/wyzwalacz radiowy i w planie na jutro wylacznik fotoceli
4. Kompensacja po cropie (okazuje sie swietna). Za tym idzie szybkosc
ladowania i oszczednosc baterii.
Ano, ale DG chyba juz to wspiera? (ja mam bez DG).
5. To kolko tez okazuje sie bardzo fajne przy pracy z manualem...
Juz SB-800 mi sie podobalo, kolko moze byc tylko lepsze. Od przyciskologii Sigmy chyba wszystko ciekawsze, choc zle nei jest...nie marudze.
6. Juz nie mowiac o tym ze jak sigma jezdzila zoomem to sie wszyscy ogladali co to bylo Dzieki czemu palnik Sigmy na stale byl przyblokowany w jednej pozycji (co odpowiednio skracalo zywotnosc baterii, cos za cos).
Nie slyszalem 580tki, ale faktem ze troche ryczy. Ale da sie przezyc, chyba ze sie ma zoom 28-105 i jezdzi po calym zakresie
7. Rowne naswietlanie w 580'tce, widoczne zwlaszcza w kilku klatkach w serii oraz dluzsza seria (ogolnie wogole jakos mniej czekam na lampe).
Znana bolaczka Sigmy, udowodniona niegdys w tescie Foto (zestawiona razem z 550). Szczegolnie nierowno naswietla jesli 1szy blysk byl 1/1
8. Wkoncu lampa oswietla wszystkie punkty AF!!! Mozna komus nieobeznanemu z przekadrowywaniem dac puszke i to nie tlo bedzie ostre. Nawet mimo ustawienia wszystkich punktow AF puszka bardzo czesto decydowala sie na centralny oswietlony przez lampe.
I to tez rzecz ktorej czasem brakuje. Szczegolnie ze to 10d nauczyl mnie korzystania z innych niz centralny pkt AF. Czasem nie sa takie jak bym chcial, ale z rastrem pewnie bezproblemowe. Choc i tak uklad pol AF z Nikona D2H/X jest o niebo lepszy <krzyczy> slyszycie panowie z Canona!!</krzyczy>