Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: fisheye do 350d

Felippe
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gbm_bugs
    moze ktos ma fisheye'a w aparacie, ktory ma podobny mnoznik? jak to wyglada?
    Ja mam fisheye'a canona i powiem tyle: Z analogiem lub FF super sprawa, ale z niepełnomatrycowymi nie ma sensu. Używałem z eos33 i naprawdę niezłe fotki można tłuc, natomiast z 20d który ostatnio kupiłem nie ma to sensu także szukam kupca na mojego fisheye-a. Zdecydowanie bardziej przyda mi się jakiś inny obiektyw (szeroki zoom) więc proponuję Ci przemyśleć sprawę bo w tej cenie kupisz już jakieś inne szkiełko, które zdecydowanie częściej wykorzystasz. Piszę to z własnego doświadczenia.

Jak masz możliwość podpiąć sobie "rybcię" w jakimś sklepie to sprawdź żebyś potem nie żałował.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

raczej nie znam niemieckiego;/ takze niewiele mi to mowi

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

raczej nie znam niemieckiego;/ takze niewiele mi to mowi
    Ale chyba minimum intuicji masz?
    To jest lista obiektywów potencjalnie niedziałających z "Kameras Canon Eos 30/33, Eos 300V und den digitalen Kameras Eos 10D, 20D und Eos 300D."
    To chyba rozumiesz? Wtedy jeszcze nie znali 350D, ale skoro te obiektywy nie działają z wcześniejszymi modelami aparatów, to z najmłodszym 350D na 100% też nie będą działały!
    Potem jest tam napisane "error 99" - to też chyba nie wymaga komentarza!
    A dalej jest lista obiektywów. Zwróć uwagę na:
    ....
    15mm F2.8 EX DIAGONAL FISHEYE bis Seriennummer #2...
    ....
    28-105mm F2.8-4 ASPHERICAL bis Seriennummer #3...
    ....
    To akurat te dwa obiektywy, o które pytasz!
    Czy naprawdę do tego jest potrzebna znajomość niemieckiego??
    Prościej już się nie da.

Pozdrowienia,
    Tomek
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 20-10-2005 o 19:44

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dziekuje, ale po co tak ostro? nie wiem kiedy to bylo pisane, nie widzialem tam 350d, pozatym chyba po cos robia nowe aparaty, zeby je ulepszac np. aby dzialaly z takimi obietywami, z ktorymi nie radzili sobie poprzednicy. to wlasnie moja intuicja. chodz teraz przypominam sobie, ze 10d,20d,300d maja ten sam mnoznik czyli 1,6x, ale nie wiem jaki ma 300v. byc moze ten sam. w kazdym razie dziekuje za pomoc i chetnie przeczytami wezme do siebie kolejne wypowiedzi

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dziekuje, ale po co tak ostro?
    Po to ze ktos chce ci pomoc a ty "wsadz se w d* taka pomoc" zamiast odrobine pomyslec

nie wiem kiedy to bylo pisane, nie widzialem tam 350d, pozatym chyba po cos robia nowe aparaty, zeby je ulepszac np. aby dzialaly z takimi obietywami, z ktorymi nie radzili sobie poprzednicy.
    Nie. Dokladnie na odwrot - przynajmniej jesli chodzi o aparaty Canona i obiektywy firm alternatywnych. Canon specjalnie zmienia nieco interfejs bagnetu EF w nowych modelach, tak by starsze szkla firm alternatywnych nie dzialaly - by zmusic klientow do kupowania obiektywow Canona.

Co ciekawe... Sigmy (te starsze) wykazuja najwieksza niekompatybilnosc, tokiny nieco lepiej (ale moze przez to ze sa mniej popularne niz Sigmy) za to Tamrony - bez problemu dzialaja niezaleznie od numeru seryjnego czy daty produkcji .
    I to rowniez jeden z powodow dlaczego Sigma wypuscila ostatnio prawie wszystkie swoje aktualnie produkowane szkla z oznaczeniem DG - by tym oznaczeniem zapewnic klientow ze te szkla beda bez Err99 wspolpracowac z najnowszymi dSLR.

to wlasnie moja intuicja.
    No to cie zawiodla.

chodz teraz przypominam sobie, ze 10d,20d,300d maja ten sam mnoznik czyli 1,6x, ale nie wiem jaki ma 300v.
    To nie o mnoznik, matryce czy wielkosc klatki chodzi a o bagnet EF - czy wspolpracuje ze starszymi obiektywami innych firm niz Canon czy nie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

czyli tamtron albo sigma z oznaczeniem DG, dzieki, a co do pomocy, to duzo mi pomogla i wcale nie zrobilem tak jak myslisz. ale ok, skoro musi byc ostro8) to niech bedzie. wazne, ze wiem o co chodzi. dzieki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Co ciekawe... Sigmy (te starsze) wykazuja najwieksza niekompatybilnosc, tokiny nieco lepiej (ale moze przez to ze sa mniej popularne niz Sigmy) za to Tamrony - bez problemu dzialaja niezaleznie od numeru seryjnego czy daty produkcji.
    Gdzieś coś słyszałem/czytałem, że Tamron jakąś licencje... od Canona... zanabył czy zdobył...
    Ale to tak tylko gdzieś dzwoni, lecz nie wiadomo w którym kościele :-)

Pozdrowienia,
    Tomek

Domyślnie

czyli tamtron albo sigma z oznaczeniem DG...
    Tak, te będą OK. Jak również, a moze przede wszystkim Sigma z oznaczeniem DC (czyli Digital Camera, albo bardziej po naszemu Do Cyfrówki, bo Kolega języków obcych nie lubi
    dzieki, a co do pomocy, to duzo mi pomogla...
    To cieszy :-)
    ale ok, skoro musi byc ostro8) to niech bedzie. wazne, ze wiem o co chodzi. dzieki
    Ty chyba jeszcze nie wiesz, co to jest ostro ;-)

Pozdrowienia,
    Tomek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

co do jezykow... to z angielskim raczej nie mam problemow8) inna sprawa z niemieckim ale to niewazne. wazne, ze juz poluje na sigme 18-125 DC(do cyfrowki. Heh)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

18-200 bedzie lepszym wyborem, lepsza optycznie od 18-125

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów