Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: eos 550 czy eos 50d

Dopiero zaczyna
    Miasto
    malo

Domyślnie

Co z nim nie tak? Właśnie miałem zamiar ustawiać ostrość przez wizjer...

Początki nałogu

Domyślnie

Mały, ciemny, niewyraźny, oparty na lustrach a nie na pryzmacie.
    Po prostu przed wydaniem pieniędzy przyłóż aparat do oka...
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    malo

Domyślnie

Rozumiem, że w 50d sprawa ma się lepiej? Jestem laikiem jeśli chodzi o cyfrowe lustra. Czy ma znaczenie przewaga pikseli na korzyść 550? Chciałbym uzyskać jednoznaczną odpowiedź - 50d czy 550d bo różnica za kit jest około 300 zł...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    @up
    To już z APS-C nie można robić dobrego zdjęcia "portret"/"faszion"?
    Wszystko można, spoko. Po prostu użytkuję obydwa modele: dwa 50D i jeden 5D MkII - 50D biorę ze sobą kiedy potrzebuję szybszej serii i lepszego AFa, 5D wybieram kiedy nie muszę się spieszyć i zależy mi maksymalnie na jakości obrazu. Różnica jest widoczna np w plastyce i w przejściach tonalnych. Obraz z większego sensora jest bogatszy w szczegóły, ma delikatniejsze przejścia tonalne, jest taki bardziej "smooth", inaczej też rozkłada się głębia ostrości. Osobną sprawą jest szklarnia. Może od tego raczej należałoby zacząć? Zawsze możesz przejrzeć sobie sample na flickrze czy pbase dla danej pary aparat+obiektyw i zdecydować...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pumbishon Zobacz posta
    Rozumiem, że w 50d sprawa ma się lepiej?
    Zdecydowanie. Idź po prostu do sklepu, poproś o oba modele i porównaj wizjery. Mimo że sam kupiłem tańszy model, to z czystej ciekawości wziąłem do ręki 50D... różnicę naprawdę widać.
    Jestem laikiem jeśli chodzi o cyfrowe lustra. Czy ma znaczenie przewaga pikseli na korzyść 550?
    Raczej nie.
    Musisz wiedzieć, że 550D modyfikuje (odszumia, wyostrza) RAWy podczas zapisywania, i tego nie da się wyłączyć. To głównie dlatego jego osiągi są bardzo podobne do 50D. Jeśli chcesz mieć pełną kontrolę nad zdjęciami (np. obróbka w PSie) to może to przeszkadzać.
    bo większy korpus mi nie potrzebny
    Może i nie, ale 50D ma masę dodatkowych przycisków, dzięki którym można o wiele szybciej zmieniać ustawienia (z pominięciem menu).

dlaczego starszy 50d jest uważany za ten z "wyższej półki"?
    Z podobnych powodów, dla których 1DmII z 2004 jest uważany za lepszy korpus niż 1000D z 2008 :-D Korpusy nie starzeją się aż tak szybko, a półtora roku różnicy między 550 a 50 to nie aż tak dużo.

A tu masz bardzo obszerne testu obu aparatów:
    http://optyczne.pl/125.1-Test_aparat..._EOS_550D.html
    http://optyczne.pl/88.1-Test_aparatu-Canon_EOS_50D.html

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Rozumiem, że w 50d sprawa ma się lepiej? Jestem laikiem jeśli chodzi o cyfrowe lustra. Czy ma znaczenie przewaga pikseli na korzyść 550? Chciałbym uzyskać jednoznaczną odpowiedź - 50d czy 550d bo różnica za kit jest około 300 zł...
    Porównywanie jabłek z gruszkami to jest, niestety.

550d to aparat na wakacje, dla amatora ładnych z nich zdjęć. Tam liczy się waga czy fajny ficzer dodatkowy w postaci filmów.

50d to raczej aparat dla hobbysty/półprofesjonalisty. Dla niego waga i klockowatość ma mniejsze znaczenie, większe pewniejszy autofocus czy większa liczba klatek na sekundę. Nie ulega wątpliwości, że przyda mu się także możliwość mikroregulacji BF/FF.

Matryca 550d jest tylko minimalnie gęstsza od tej z 50d, za to pozbawiona bandingu na wyższych ISO. Poza tym obrazek z obu aparatów jest niemal identyczny.

Wizjer w 50d jest większy, ale też bez szału. Dobry wizjer to masz w 7d czy pełnoklatkowym 5d.

Jeżeli zamierzasz zarabiać aparatem, proponuję 50d. A najlepiej używane 5d, jest spory teraz wysyp ze względu na nowy model pełnoklatkowca.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    Myślałem oczywiście o 5d nie mkII.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 30-05-2010 o 19:56 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna
    Miasto
    malo

Domyślnie

Ok. Czyli jednak 50d Obiektywy jakie mam i zamierzam używać przynajmniej na początku to Sonnar Zeissa 3.5/135 i Sonnar 1.8/50. No i ten nieszczęsny kitowy jako powiedzmy "szerokokątny".
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Oczywiście 50mm Pancolar nie Sonnar
    Ostatnio edytowane przez pumbishon ; 30-05-2010 o 20:35 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ale (może bardziej na przyszłość) - znasz ofertę portretowo/feszynową jeżeli chodzi o Canona i crop? I akceptujesz ten stan rzeczy w swoim przypadku?
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna
    Miasto
    malo

Domyślnie

To znaczy? Bo nie bardzo rozumiem?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

To znaczy? Bo nie bardzo rozumiem?
    Świetne szkła do tego typu zastosowań z powodu mnożnika cropa, który oddziaływuje nie tylko na zakres ogniskowych ale i na głębię ostrości, są moim zdaniem stanowczo mniej atrakcyjne po przykręceniu do cropa.

Zwykle mawiam - nie daj się zrobić dwa razy Masz plany, konkretne zastosowanie - wybór jest prostszy niż gdybyś powiedział że będziesz pstrykał też rajdy i ptaki.
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów