Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: eos 550 czy eos 50d

Dopiero zaczyna
    Miasto
    malo

Domyślnie

Mam zamiar pstrykać głownie zdjęcia studyjne/portretowe, plenerowe/portretowe, na pokazach mody. Raczej ptaszki i plenery mnie nie kręcą. No chyba, że makro ale to zupełnie inna sprawa Zastanawiam się jak będą w takim razie sprawować się te szkła, które posiadam z 50D?

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pumbishon Zobacz posta
    Mam zamiar pstrykać głownie zdjęcia studyjne/portretowe, plenerowe/portretowe, na pokazach mody. Raczej ptaszki i plenery mnie nie kręcą. No chyba, że makro ale to zupełnie inna sprawa Zastanawiam się jak będą w takim razie sprawować się te szkła, które posiadam z 50D?
    Normalnie się będą sprawować. 135 zrobi się może nieco za długa na ciasny portret, 50 będzie świetna. Zakładam jednak, że i tak porzucisz oba te obiektywy dla wygody AF w pierwszej stałce którą dokupisz.

Uważam że Canon dla Ciebie zrobił 5d. Ale oczywiście 50d może być, od większej czy mniejszej biedy.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Lepiej będzie na 50D, bo ma mniej pikseli. Ale i tak za dużo, jak na manuale - serio, pomyśl nad jakimś 5D używanym )
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna
    Miasto
    malo

Domyślnie

Dzięki za porady W takim razie zostanę przy 50d. Chodzi też w tym momencie o przedział cenowy. Oczywiście podejrzewam, że w końcu skończy się na 5d/7d/ na 1d kończąc

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Rozumiem, że w 50d sprawa ma się lepiej?..
    Nie ma się lepiej jeśli nadal oczekujesz wysokiego komfortu ostrzenia ręcznego w trudniejszych warunkach - niestety idealny nie jest, ale nie ma też tragedii. Osobiście wolę AF, bo po prostu dla mnie wizjery w xxD nie nadają się do dobrego ostrzenia MF - taki subietkyw..

...Czy ma znaczenie przewaga pikseli na korzyść 550? Chciałbym uzyskać jednoznaczną odpowiedź - 50d czy 550d bo różnica za kit jest około 300 zł...
    IMHO - nie ma to znaczenia w porównaniu tych modeli.. osobiście i tak staram się wywoływać RAW'y z NR i poddawać fotki postprodukcji w LR lub PS.. dla tych celów, dla których kupujesz puszkę i tak zapewne będziesz "coś-tam" retuszował itp. ale uważam, że za 50D przemawiają inne aspekty - gabaryty, ergonomia użytkowania, klawiszologia, pewny chwyt i właśnie to, że jest starszym modelem (chociaż używałem i 40D - ale zmiana na 50-kę była raczej kosmetyczna BTW)..

Mam zamiar pstrykać głownie zdjęcia studyjne/portretowe, plenerowe/portretowe, na pokazach mody...
    to faktycznie nie potrzebujesz szybszego AF, ale plastyki i jakości.. więc może zamiast 50-ki dozbieraj na 5D z drugiej ręki? tam, gdzie potrzeba szybkiego i precyzyjnego AF, 7D, 50D - a zdjęcia mają trafiać do prasy, gdzie i tak tracą wiele na jakości.. natomiast MZ, dla dobrej fotografii portretowej i fashion warto by było postawić na jakość i plastykę, które z FF będziesz miał "lepsze".. zatem...

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    @up
    To już z APS-C nie można robić dobrego zdjęcia "portret"/"faszion"?
    nie zawsze... bo...

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Świetne szkła do tego typu zastosowań z powodu mnożnika cropa, który oddziaływuje nie tylko na zakres ogniskowych ale i na głębię ostrości, są moim zdaniem stanowczo mniej atrakcyjne po przykręceniu do cropa.

Zwykle mawiam - nie daj się zrobić dwa razy Masz plany, konkretne zastosowanie - wybór jest prostszy niż gdybyś powiedział że będziesz pstrykał też rajdy i ptaki.
    tu się trzeba zgodzić aczkolwiek nie do końca - bo śledząc galerie wielu forumowiczów z seriami xxD i szkłami pokroju 50/1.4, 17-55, 10-22.. widzę, że takie zestawy wcale nie są gorsze w rękach wytrawnych fotografów..

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    tu się trzeba zgodzić aczkolwiek nie do końca - bo śledząc galerie wielu forumowiczów z seriami xxD i szkłami pokroju 50/1.4, 17-55, 10-22.. widzę, że takie zestawy wcale nie są gorsze w rękach wytrawnych fotografów..
    Jestem pewien, że wielu tych forumowiczów zrobiło by odjazdowe zdjęcia również kitem 1000d. Tak jak mi by nie pomogło i 5d mark III
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna
    Miasto
    malo

Domyślnie

Zostanę na razie jednak przy 50d. Jak zwykle kasa blokuje a nie lubię kupować rzeczy używanych, nawet nie wiadomo w jakim by były stanie. Już jak w sklepie sprzedawca nie otworzy oryginalnie zapakowanego opakowania przy mnie, to się we mnie gotuje Takie schorzenie

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

no niby tak, ale na serio przemyśl to.. ja też wole nowe niemacane, ale w tym zastosowaniu warto poszukać dobrego body 5DmkI.. cena jest wyższa od 50-ki o kilkaset zł.. a szkła na pewno lepiej się z nim spiszą.. osobiście też uważam, że do moich zastosowań, a i uroczystości się czepiam i plener jakiś, czasem sport 50-ka wystarcza, ale nie zmienia to fakty, że docelowy zakup FF "polepszy" jakość fotek i "da kopa" szkłom.. nigdy nie byłem zwolennikiem stwierdzenia, że "panaceum na lepsze fotki to tylko FF", ale wszystko to kwestia tego, czego się oczekuje..

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Prawie 2 lata temu stałem przed podobnym wyborem (450d kontra 40d). Po kilku miesiącach doświadczeń i dokupieniu 5dm2 stwierdziłem, że tak naprawdę o jakości zdjęcia decyduje obiektyw (zaraz za umiejętnościami, of course . Z rewelacyjną sigmą 50 1.4 zrobiłem naprawdę fajne (jak na moje umiejętności) fotki na 450-tce.
    50d dla mnie mają jednak lepszy AF (wszystkie punkty krzyżowe), co jednak wydaje mi się ważne - jeśli nie teraz, to w przyszłości kupisz szkła z AF. Sprawdź też jakość wyświetlacza, jeśli zamierzasz focić w plenerze. Przy 450-tce w słoneczny dzień szło się pochlastać, gdy człowiek chciał zobaczyć, jak zdjęcie wyszło.

Co do tego 135/3.5, który zamierzasz używać do portretu, to moim zdaniem chyba nie za wiele nim wskórasz na cropie. Za długi, za duża GO.
    Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

Domyślnie

Mam 500D (nie różni się aż tak bardzo od 550D) i faktycznie z ostrzeniem przez wizjer są problemy. Poza tym od 50D na pewno różni się gorzej działającym automatycznym balansem bieli, dlatego rzadko używam automatu. Jak się ustawi od szarej kartki (tańszy odpowiednik szarej karty -jakieś 30 groszy w papierniczym) to wszystko gra. Odwzorowaniem kolorów chyba nie odbiega bardzo od 50D - na wyregulowanym picture style F (dokładny) wygląda niemal identycznie. Szumy podobne, 550 może być w tym względzie nawet lepszy. Za to autofocus wolniejszy, co czasem przeszkadza np. w fotografii sportowej czy przyrody - da się to obejść stosując zamiast 1/500 s 1/1000 i robiąc dłuższą serię z AI Servo. Nad innymi różnicami też się zastanawiam - wybrałem 500tke bo kosztowała 1000 zł mniej niż 50tka - starczyło na 55-250 i kilka drobiazgów.
    500D + 18-55 IS + 70-300 IS USM

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów