70-200 mogło przetrwać.
70-200 mogło przetrwać.
50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622
Moze nie wpadka, ale niecodzienna sytuacja z dnia dzisiejszego.
Po skonczeniu pleneru wracalismy do samochodu, by udac sie na impreze weselna. Maly luk, i ostatnia prosta do autka - raptem moze z 30-40m. Z duza predkoscia minelo nas srebrne autko a po chwili huk i kupa dymu. Na wstepie zaznacze ze na szczescie nikomu nic sie nie stalo, ale z naszej Skody Octavii sedan zrobil sie prawie hatch-back. Prawie 1.5h trwalo wszsystko co zwiazane ze skladaniem zeznan, przyjazd lawety - autko raczej pojdzie do kasacji, rozmowa z policja itd. itp.
Po pol godzinie olsnilo mnie ze w bagazniku zostawilem plecak z 3ma szklami, ktorych wiedzialem, ze nie bede uzywal w plenerze. Po uzyciu nie malej sily dotarlismy do plecaka, choc nie mialem wiekszych zludzen co do kondycji sprzetu. I tak:
Sigma 24-70 F2.8 wyglada na to ze wyszla bez szwanku
Sigma 70-200 F2.8 wizualnie bez szwanku - ale rozjechana tak, ze nawet na LCD widzialem, ze nie trafia z AF na przynajmniej pol metra (nie udalo mi sie nia zrobic nic w przyblizeniu ostrego nawet na MF)
Canon 300 f4L wizualnie OK, nie dziala AF, padla przyslona, po paru zdjeciach wywalil Err1, tak ze odpuscilem sobie dalsze testy.
Plecak Tamrac Expedition7 raczej bez szwanku.
Ogolnie zdziwiony jestem, ze cokolwiek "przezylo". 300tka i 70-200 byly od strony z ktorej nastapilo uderzenie (dostalo przez 2cm scianke plecaka) 24-70bylo zamortyzowane pusta przestrzenia po body i dodatkowa przegrodka.
Oba body i reszte szkiel mialem na szczescie przy sobie w kamizelce, dlatego wesele dokonczylem bez przeszkod, ale wesela dllllllluuuuuuuugooooo nie zapomne.
5d, 5dmkII 580EXII S12-24 f4.5-5.6, C17-40 f4 L, C50 f1.4, C70-200 f4is, C100 f2.0 C300 f4is, C400 f4is DO,
C28-135is f3.5-5.6, tamrac expredition7, manfrotto 055x proB + 488RC2
Zastanawia mnie czy w takim przypadku firma ubezpieczeniowa uznaje takie szkody jako powstałe w wyniku zdarzenia drogowego i likwidacja szkód w sprzęcie, który znajdował się w bagażniku, odbędzie się z OC sprawcy?
Czy ktoś zna odpowiedź, a może sam czarny1999 potrafi mi powiedzieć?
Interesowałem się tym tematem i z tego co mówili ubezpieczyciele to jedyne co można w tym przypadku zrobić to wytoczyć sprawcy proces cywilny o odszkodowanie. Ja torby ze sprzętem nigdy nie wożę w bagażniku, właśnie po to żeby uniknąć takich sytuacji.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Własnie jestem na podobnym etapie życia. Na szczęscie mój sprzęt lezał na podłodze pod fotelem kierowcy, a uderzenie było w tylne lewe koło. Dlatego, tylko nic mu się nie stało. Stalowy bałagan z nadkola (gaśnica, młotek, komplet kluczy etc.) narobił niezłego bałaganu w bagażniku. Firma która prowadzi mi sprawę ubezpieczeniową twierdzi, że wszystko, co uległo uszkodzeniu w wypadku, podlega likwidacji z OC sprawcy - w przypadku szkody materialnej do wysokości 250 tys. euro, a szkody osobowej do 500 tys. euro.
Jeśli sprzet czornego ucierpiał, warto nie podpisywać żadnych protokołów z TU, ale posiłkowac się pomocą firm wyspecjalizowanych w dochodzeniu ubezpieczeń. Koszty naprawy sprzętu powinny być pokryte z OC sprawcy.
Przypadek opisany przez Panka, to dośc typowe zachowanie towarzystw ubezpieczeniowych, żerujące na niewiedzy klienta, w celu minimalizacji wypłaty świadczeń.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Propozycja wytaczania procesu cywilnego sprawcy wydaje mi się drogą donikąd ponieważ w sądzie może on powiedzieć, że posiadał aktualne OC i z wszelkimi roszczeniami związanymi z powstałą szkodą materialną należy zwracać się do ubezpieczyciela. I trudno się z nim nie zgodzić. A firmy ubezpieczeniowe pragną wypłacać jak najmniej odszkodowań i jak to zwykle bywa z ubezpieczeniami na etapie zawierania umowy kupujemy złudę "świętego spokoju", która szybko pryska gdy zgłosimy się ze szkodą.
Też mi się wydaje że to ściema, ale na szczęście nie musiałem jeszcze sprawdzać.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Na chwile obecna sprawa wyglada tak, ze list z wszystkimi stratami - nazwijmy to - okolowypadkowymi jest wyslany do firmy ubezpieczeniowej sprawcy (samochodem ktory zostal skasowany swiadkowi, dzien pozniej mial jechac na urlop do Polski - kupione bilety na prom, rezerwacje w hotelach itd itp, + moje szkla) Firma ubezpieczeniowa ma chwile na analize i w optymistycznej wersji poprosi o dowody zakupu, rachunki, potwierdzenia rezerwacji, paragon za szklo. W mniej optymistycznej odmowi wyplaty z jakis tam powodow i pozostanie dochodzenie sprawy na drodze sadowej (tzw Small Claim Court) mozna robic to przez firmy, ktore sie w tym specjalizuja na zasadzie 'no win no fee' (jesli uznaja ze sprawa jest do wygrania, to podejmuja sie jej nieodplatnie a swoje koszta doliczaja do wysokosci zasadzonego odszkodowania i obciazaja nimi firme ubezp. sprawcy) i te firmy to jest chyba najlepsza droga rozwiazania sprawy. Jak powiedzial mi pan pracujacy w jednej z nich - ubezpieczalnie zarabiaja tak naprawde na niewyplaconych odszkodowaniach. Kiedy raz bylem w sytuacji kiedy likwidowano szkode firma zwlekala z orzeczeniem winy swojego klienta przez ponad 3m-ce, zadzwonilem do firmy i w ciagu tygodnia mialem czek w reku z odszkodowaniem (te firmy prawnicze maja czesto stala stawke godzinowa na poziomie 250£ i ubezpieczalnie w przegranych sprawach nie chca powiekszac swoich kosztow - w tamtym przypadku wystarczyl jeden list).
Dinderi - napisz jak sie potoczyla Twoja sprawa. Ja za okolo 2tyg bede wiedzial cos wiecej, napisze.
5d, 5dmkII 580EXII S12-24 f4.5-5.6, C17-40 f4 L, C50 f1.4, C70-200 f4is, C100 f2.0 C300 f4is, C400 f4is DO,
C28-135is f3.5-5.6, tamrac expredition7, manfrotto 055x proB + 488RC2