Strona 2 z 34 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 332

Wątek: Wpadki na zleceniach

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Ja w styczniu na studniówce zauważyłem że 5D nie naświetla kawałka kadru, myślę sobie, no pięknie, migawka poszła, ale mam drugą 5tkę, przekładam obiektyw, patrzę, to samo, załamany że nowe 24L II padło na pierwszym zleceniu chcę zmienić szkło, ale w ostatniej chwili zauważyłem że osłonę założyłem krzywo .
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    ale w ostatniej chwili zauważyłem że osłonę założyłem krzywo .
    Miałem ostatnio na slubie tak samo tylko z 17-55 :-D

Co do akumulatorków do lampy to nie ruszam się bez ładowarki a dodatkowo w samochodzie stale leży ładowarka samochodowa bo już raz pędziłem w trakcie zlecenia do sklepu po baterie bo włącznik w lampie przestawił się na ON a automatyczne wyłączanie było wyłączone.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    ...Tylko szybkozłączka została na stole w pokoju...
    Ja tam tego ustrojstwa nie odpinam od aparatu

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

co prawda nie ja ale że kolega jechał ze mną to mogę opowiedzieć:
    wyjazd z Kielc na pokazy lotnicze na Słowacji - około 500 km w jedną stronę
    Dojeżdżamy na miejsce - wypakowuję sprzęt a kolega "k... nie wziąłem torby z aparatem i obiektywami"
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Coś już napisał Awatar overseer
    Miasto
    Dublin, Irlandia

Domyślnie

pięknego popołudnia chciałem się pochwalić swoim nowym 70-200 f2,8 L IS, wszystko cudownie, czyściutkie szkiełko, przymierzam do oka a tu ciemność widzę ciemność Tata śmiał się ze mnie jeszcze tydzień....zapomniałem dekielka zdjąć
    Canon 40D+grip, Canon 24-70 f/2.8 L, Canon 70-200 f/2.8 L IS, Canon 100mm f/2,8 L IS Macro, Falcon 8mm Fish-eye, Canon 580EXII, Manfrotto 055XPROB + głowica 488RC2 + Tamrac Expedition 6

Domyślnie

overseer z tym "deklem" to chyba standard.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    .... – nie ma szans żebyś nauczył się na błędach innych tak dobrze jak na swoich własnych. Druga – musze mieć niestety tzw. „checklist” - papierowe wydanie tego co muszę mieć wychodząc na zlecenie jak i to co musze mieć przy sobie wychodząc ze zlecenia

.
    Nic dodac, nic ujac. Mysle ze kazdy z nas mial ( a jak nie mial, to bedzie mial ) podobne sytuacje. Jedno jest pewne ,RUTYNA GUBI!
    Ja tez mialem dwie "podbramkowe" sytuacje, z ktorych na szczescie wybrnalem.
    #1.Akcja miala miejsce kilka lat temu, na samym poczatku mojej przygody z oswietleniem studyjnym. Mam robic zdjecia portretowe i grupowe klasie maturalnej w szkole. Rozwieszam background, rozstawiam swiatlo ( 2xAB 1600 ), podpinam kable, wlaczam zasilanie, probne blyski z kazdej z lamp, wszystko gra!
    Podpinam Seconic chcac wstepnie ustawic swiatlo, naciskam.....a tu nic!, sprawdzam polaczenia, probuje drugi raz...i tez nic!, nie ma blysku. Raz jeszcze blyskam kontrolnie z kazdej z lamp i blysk jest. Podpinam aparat, naciskam spust...i nic, nie ma blysku. Sprawdzam kontrolnie blysk z Four-Channel Wired Remote Control......blysku nie ma!. Powoli zaczynam wpadac w panike, bo za chwile przychodzi klasa na zdjecia, a ja kompletnie nie wiem co jest grane, dwa tygodnie wczesniej wszystko pracowalo jak nalezy a dzisiaj?.......
    Poddalem sie, zaczynam zwijac kram rozpoczynajac od kabli sterowania swiatlem....i mam w reku Four-Channel Wired Remote Control...i nagle olsnienie!!! s p r a w d z i c b a t e r i e .
    Jak sie domyslacie, zdjecia odbyly sie skonczylo sie na duuuzym strachu.

#2. Akcja miala miejsce podczas ostatniej studniowki, jestem juz an miejscu ( studniowka byla w hotelu ) rozkladam graty, podpinam szklo, sprawdzam karty, stan baterii.....i stwierdzam ze posiadam tylko jedna pare baterii - i to juz mocno "zmeczona"( 5D z gripem ), a druga para ciagle sie czardzuje w domu. Skok do domu nie wchodzi w rachube bo to grubo ponad 20 mil, zostaje wiec tylko wersja oszczednosciowa - czyli jak za analogowych czasow - kazde nacisniecie spustu dwa razy przemyslane.
    W czsie kolacji baterie do kieszeni spodni.......i dalem rade!

Konkludujac, staram sie zawsze wszystko sprwdzic i spakowac w przeddzien imprezy z "checklist" w reku, wtedy nie ma stresu i przykrych niespodzianek.....i Wam tez to polecam!!!:wink:, a jezeli tego nie zrobie, to istnieje wielkie prawdopodobienstwo ze moze byc jak wyzej:-D

Coś już napisał Awatar overseer
    Miasto
    Dublin, Irlandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deejay24h Zobacz posta
    overseer z tym "deklem" to chyba standard.
    może i tak, ale śmiech mojego Taty plus poje podekscytowanie wyszło zaje....cie)
    Canon 40D+grip, Canon 24-70 f/2.8 L, Canon 70-200 f/2.8 L IS, Canon 100mm f/2,8 L IS Macro, Falcon 8mm Fish-eye, Canon 580EXII, Manfrotto 055XPROB + głowica 488RC2 + Tamrac Expedition 6

Bywalec

Domyślnie

Ja jestem dość nerwowy i wszytko muszę sprawdzić 3 razy... Działa to do tego stopnia, że jeszcze w drodze na przystanek sprawdzam, czy w torbie aby na pewno jest aparat.

Na szczęście do tej pory zawsze był.
    5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Domyślnie

U nas to się mówi "zdejmij dekielek to będą jaśniejsze zdjęcia" lub "bez dekielka będzie łatwiej"
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Strona 2 z 34 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów