Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Cokin P : oryginał czy podróba?

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie Cokin P : oryginał czy podróba?

Witam!

Myślę o zakupie systemu Cokin P + kilku filtrów. Oryginał w Rays-Foto swoje kosztuje, ale widziałem w miarę niedrogie podróbki na allegro (vide tutaj.).

Czy ktoś wie, jakie są różnice w użytkowaniu tej podróbki w stos. do oryginału?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Że się tak podepnę pod wątek. Mam pytanie: Co potrzebuję do systemu Cokin P aby sobie założyć filtr połówkowy szary do mojej L-ki ? Jakie elementy i jak to wygląda ? Z góry dzieki za pomoc.

Już wiem
    Ostatnio edytowane przez Shadow ; 22-10-2005 o 17:24

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow
    Że się tak podepnę pod wątek. Mam pytanie: Co potrzebuję do systemu Cokin P aby sobie założyć filtr połówkowy szary do mojej L-ki ? Jakie elementy i jak to wygląda ? Z góry dzieki za pomoc.

Już wiem
    1. Pierścień mocujacy - fi do rozmiaru obiektywu - moze byc "uniwersalny" ale jak wiekszosć "uniwersalnych" rzeczy nie jest naj...

2. Adaptor - standard na 4 filtry albo "wide" na dwa

3. Filtry wg. uznania

Może się przydać:
    Dekiel na uchwyt, osłona przeciwsłoneczna (modułowa) - 2-3 moduły, dekiel na pierscien. Te dekle to po to żeby co rusz nie odkręcać uchwytu.

Zestaw minimum to okolo 300 PLN. Wiecej tutaj: http://foto-video.net.pl/sklep/index.php

Pozdrawiam
    Janusz

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Witam!

Myślę o zakupie systemu Cokin P + kilku filtrów. Oryginał w Rays-Foto swoje kosztuje, ale widziałem w miarę niedrogie podróbki na allegro (vide tutaj.).

Czy ktoś wie, jakie są różnice w użytkowaniu tej podróbki w stos. do oryginału?

Tak ze zdjecia to różnica polega na mocowaniu pierscienia do obiektywu. W oryginale Cokina pierscien na obiektywie jest osobno i dopiero na pierscien nakłada sie ramke. Tutaj chyba ramke sie przykreca. Hmmmmm... nie wiem jak jest rozwiazany obrót ramki. Mozliwość obrotu ramki na pierścieniu to dość istotna zaleta.

Janusz

Początki nałogu Awatar kane
    Miasto
    Tychy/Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Tak ze zdjecia to różnica polega na mocowaniu pierscienia do obiektywu. W oryginale Cokina pierscien na obiektywie jest osobno i dopiero na pierscien nakłada sie ramke. Tutaj chyba ramke sie przykreca. Hmmmmm... nie wiem jak jest rozwiazany obrót ramki. Mozliwość obrotu ramki na pierścieniu to dość istotna zaleta.
    hmm chyba zle spojrzales.. to jest dokladnie taki sam uchwyt jak cokina tez z osobnym pierscieniem

Pozdroo

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kane
    hmm chyba zle spojrzales.. to jest dokladnie taki sam uchwyt jak cokina tez z osobnym pierscieniem
    Chyba masz racje :-) To sie prawie nie różni od oryginału - troche mnie zmyliło to fi 52 - nie mam takiego małego adaptera i to jakos tak "dziwnie" wygląda - duże "sanki" z małą dziurą :-)

I tak mam wątpliwości co do sensu oszczędzenia 10 PLN (34 sklep, 24 Allegro) za cene wypadających szkiełek - chyba, że to jest oryginał tylko sprowadzony i sprzedawany bez VAT itp. Jest malutka róznica w dolnej (na zdjęciu) części jest jakiś napis - u mnie go nie ma.

Janusz

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

I tak mam wątpliwości co do sensu oszczędzenia 10 PLN (34 sklep, 24 Allegro) za cene wypadających szkiełek - chyba, że to jest oryginał tylko sprowadzony i sprzedawany bez VAT itp.
    Hmm.. Na tej stronie (tutaj)
    34 pln kosztuje system A, system P jest + 10 pln. Czyli różnica jest już dwukrotna.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Hmm.. Na tej stronie (tutaj)
    34 pln kosztuje system A, system P jest + 10 pln. Czyli różnica jest już dwukrotna.

Tak tylko prowadniczke kupujesz jedna a do niej wkladasz szkielka po 100 PLN za sztuke - może być nawet cztery naraz wiec jak któreś wypadnie to straty będą większe od oszczędności. Filtr połówkowy to nie tylko przyciemnianie nieba i często używa się go w pozycji odwróconej wiec o wypadek nietrudno. Ale, powtórzę, to może być oryginał sprzedawany bez VAT.

Janusz

Coś już napisał Awatar ksp01marek

Domyślnie

Tak tylko prowadniczke kupujesz jedna a do niej wkladasz szkielka po 100 PLN za sztuke - może być nawet cztery naraz wiec jak któreś wypadnie to straty będą większe od oszczędności. Filtr połówkowy to nie tylko przyciemnianie nieba i często używa się go w pozycji odwróconej wiec o wypadek nietrudno. Ale, powtórzę, to może być oryginał sprzedawany bez VAT.

Janusz
    osobiście korzystam z oryginalnego zestawu P czyli większego.można założyć jeden filtr polaryzacyjny (grubość) i dwa szkiełka barwne(lub podobne). wszystko jest bardzo dobrze wyprofilowane i nie ma mowy o wypadaniu filtrów z uchwytu.Można założyć tylko trzy filtry na jedną prowadniczkę. z jakości jestem bardzo zadowolony(z ceny mniej).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

1. Pierścień mocujacy - fi do rozmiaru obiektywu - moze byc "uniwersalny" ale jak wiekszosć "uniwersalnych" rzeczy nie jest naj...

2. Adaptor - standard na 4 filtry albo "wide" na dwa

3. Filtry wg. uznania

Może się przydać:
    Dekiel na uchwyt, osłona przeciwsłoneczna (modułowa) - 2-3 moduły, dekiel na pierscien. Te dekle to po to żeby co rusz nie odkręcać uchwytu.

Zestaw minimum to okolo 300 PLN. Wiecej tutaj: http://foto-video.net.pl/sklep/index.php

Pozdrawiam
    Janusz

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów