Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Jak to jest zrobione - obróbka

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jak to jest zrobione - obróbka

Witam, mógłby mi ktoś powiedzieć jak takie coś mogło zostać obrobione? Chodzi oczywiście o kolory i jasność.

Przed:

Po:

foto: Aleksandra B.
    obróbka: Michał M. www.marciniak.digart.pl
    Canon EOS 450D + 18-55 IS

Dopiero zaczyna Awatar janekmatrix
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

To chyba obróbka w stylu VintageFilm,tu masz link do akcji w PS3 http://www.flickr.com/groups/techniq...7601062925085/

|C50D+BG-E2N||C50 f/1.4||S17-70f/2.8-4||T70-300||430EXII||Manfrotto190CXPRO3+496RC2||Nova180AW |

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

na moje to jest jakiś pseudo cross
    Ze "światłem" ogólnie chodzi o to że środek jest jaśniej a dookoła ciemnej.
    Na twarzy moje jest zupełnie inne ale to od pracy pędzlem zależy, nie sądzę żeby autor tak to robił, przypuszczam tutaj udział krzywych, nie potrafiłem do tego tak dojść więc poradziłem sobie maskowanymi poziomami (levels 1 i 2) Do tego mocno obniżone nasycenie i zabawa w color balance
    w cieniach i półtonach dodawany cyjan i niebieski i trochę magnety.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

MarcinG Dzięki! Właśnie o takie coś chodziło. Teraz tylko muszę przeczytać 10x to co napisałeś i może się nauczę.

Pozdrawiam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wyszło mi takie coś, bez maskowania, bo po prostu tego nie jarzę, ale zwykłe kanały + saturacja, światła, cienie.

Ostatnio edytowane przez Aeromax ; 20-03-2010 o 23:58 Powód: Automerged Doublepost
    Canon EOS 450D + 18-55 IS

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co do maskowania, masz to ładnie opisane w tutorialach od Janusza Body.

Generalnie włączasz maskę i na niej pędzlem zaznaczasz na biało - to co ma być widoczne, na czarno to, co ma nie być widoczne.

Jak ci łatwiej, możesz po prostu nacisnąć Q, odwrócić sobie maskę (ctrl+i) i białym pędzlem zaznaczyć to, co ma być zaznaczone. Później naciskasz Q, twoja maska przekształca się na zaznaczenie, klikasz na warstwę którą chcesz wymaskować i naciskasz przycisk tworzenia maski, na dole okna layers. Jeśli chcesz świeżo zrobioną maskę zaaplikować do jakiegoś filtra, którego jeszcze nie zrobiłeś, to z listy ikon na dole wybierz któryś filtr, photoshop ci sam przerobi zaznaczenie na maskę.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

bufi
    Guest

Domyślnie

Na moje oko to jakiś crossowy preset z Lightrooma, nie widzę tu niczego co wymagałoby użycia photoshopa zamiast LR.

Domyślnie

Podłącze się pod temat.
    Pewnie to laickie pytanie, aleee co mi tam.
    źródło maxmodels.pl

Pytanie, how to by oczy były tak ostre i tak wyraźne. pewnie ISO 100/ISO 200, ostry obiektyw (50/1,4?) no i software... tylko jak?
    GG: 538295
    SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Cross processing z pakietu color efex pro.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A w tym portrecie to nie ma nic nadzwyczajnego. A oczy wcale nie są takie ostre jak być powinny moim zdaniem. Dobre oświetlenie + ostrzenie na końcu.
    Ostatnio edytowane przez myslidar ; 22-03-2010 o 11:46 Powód: Automerged Doublepost
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misieek Zobacz posta
    Pytanie, how to by oczy były tak ostre i tak wyraźne. pewnie ISO 100/ISO 200, ostry obiektyw (50/1,4?) no i software... tylko jak?
    Tutoriali o wyostrzaniu i wybielaniu oczu jest w sieci masa. Na tym zdjeciu oczy są za bardzo wybielone. Kompletnie stracił sie gradient na gałace i powstaje wrazenie, ze białka są jakby wycięte z papieru i doklejone do oka.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misieek Zobacz posta
    To nie jest zdjecie prosto z puszki mocno przymkniety 70-200 na F/11 + wyostrzanie; dodatkowo lokalną obróbka w min. okolicy oka.
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów