Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: canon 70-200 i 5D MKII dylemat ?

torti
    Guest

Domyślnie canon 70-200 i 5D MKII dylemat ?

Witam
    Stoję przed dylematem jaki 70-200 kupić do 5D MKII (w grę wchodzą tylko Lki)
    dylemat dotyczy światła i współpracy z AF w 5D.
    W instrukcji obsługi doczytałem coś takiego, że przy przesłonie większej niż 2,8 możliwe jest zastosowanie dokładnej regulacji krzyżowego AF. (strona 84 instrukcji).

Pytanie jest takie:
    Jak się to ma w praktyce ? Czy centralny AF jest krzyżowy tylko przy 2,8 ? Czy na F4 też, ale na 2,8 dokładniejszy. f/4 to fajne szkło (testowałem) i bardzo poręczne.
    2.8 z kolei to kobyłą, ale jeśli ma być jakaś spora różnica we współpracy z AF, to jakoś może to przeżyję
    kwestia finansowa jest drugorzędna.
    jeśli ktoś może pomóc i podzielić się doświadczeniami w w/w temacie, będę wdzięczny

Marek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Raczej zadaj sobie pytanie nie o AF, ale o to, czy 2.8 ci jest az tak potrzebne. Mam 70-200 2.8 IS z 5D2 i powiem, ze krowa wielka i upierdliwa:/ Czasami mysle jak fajnie jest miec 4IS... Jednak 2.8 musze miec :/

torti
    Guest

Domyślnie

na to pytanie sobie odpowiedziałęm, i 4 wydaje mi się wystarczajace. ale zanim kupię, wolę zapytać o współpracę z AF.

Coś już napisał

Domyślnie

Zawsze mnie rozbawiają wypowiedzi, jakie to jest niby ciężkie 70-200 F2.8 L Canona. Polecam w takim razie kompakciki- nie dosyć, że lekkie, to można je do kieszeni schować na dodatek.

Bywalec Awatar vidocq
    Miasto
    TST

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pinto Zobacz posta
    Zawsze mnie rozbawiają wypowiedzi, jakie to jest niby ciężkie 70-200 F2.8 L Canona. Polecam w takim razie kompakciki- nie dosyć, że lekkie, to można je do kieszeni schować na dodatek.
    Też porównanie
    28-70 f/2.8 jest ciężkie i nieporęczne i udawanie, że jest inaczej tego nie zmieni.
    Kto musi mieć światło ten musi kupić i targać toto.
    Kto nie musi ma do wyboru szkiełko nieco ciemniejsze ale lżejsze, tańsze i równie (jeśli nie bardziej) dobre optycznie i mechanicznie, też eLkę ale zdecydowanie poręczniejszą.
    Nie wszyscy użytkownicy lustrzanek mają dwadzieścia, tzrydzieści lat i regularnie ganiają na siłownię, dla wielu fotografia to hobby a używanie lustrzanki ma być przyjemnością a nie treningiem kondycyjnym. Sam sprzedałem Nikona D700 i przesiadłem się na 5D MkII właśnie ze względu na trzy zoomy Canona o świetle f/4: 17-40, 24-105 i właśnie 70-200. Jestem amatorem, fotografuję przede wszystkim na wszelkiego rodzaju wyjazdach, wczasach i wycieczkach i chociaż nawet stać mnie na te topowe to po prostu mi nie pasują gabarytami i wagą a te ciemniejsze są akurat.

70-200/4 jest kapitalnym szkiełkiem, najlepszym z tej trójki i jeśli pogodzimy się utratą 1EV to tylko brać, focić i się cieszyć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS
    Torti, autofokus z tą puszką pracuje bardzo ładnie, pewnie i cicho.
    Wiadomo, że przy słabym świetle ten jaśniejszy będzie miał przewagę ale naprawdę nie ma na co narzekać. AF także będzie działał z konwerterem x1.4 chociaż z x2 już nie.
    Ostatnio edytowane przez vidocq ; 21-03-2010 o 13:58 Powód: Automerged Doublepost
    pozdrawiam, vidocq

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vidocq Zobacz posta
    Nie wszyscy użytkownicy lustrzanek mają dwadzieścia, trzydzieści lat i regularnie ganiają na siłownię.
    Nie chodzę na siłownię, jestem nawet chudy, ale nie narzekam - patrzę przede wszystkim na efekty jakie mogę osiągnąć, a nie na wagę. Co to jest niecałe 3 kg dla mormalnego faceta?
    5D MK II; 24-70L/2,8; 70-200L/2,8 IS

torti
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pinto Zobacz posta
    Nie chodzę na siłownię, jestem nawet chudy, ale nie narzekam - patrzę przede wszystkim na efekty jakie mogę osiągnąć, a nie na wagę. Co to jest niecałe 3 kg dla mormalnego faceta?
    noszone w rękach - nic. za to uwieszone na szyi cały dzień (a zdarzało mi się ostatnio biegać z aparatem na szyi 12 godzin 2 dni z rzędu) - 0,9 kg które waży 1 EV to całkiem sporo.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez torti Zobacz posta
    Witam
    Stoję przed dylematem jaki 70-200 kupić do 5D MKII ...
    Marek
    Polecam 70-200 4 L IS , IMO nie ma różnicy w pracy AF(celności) pomiędzy modelami ze światłem 2.8 i 4 ( na 5D II). Nie zauważyłem również różnicy jeżeli chodzi o szybkość AF... ale stoperem nie mierzyłem.
    Jeżeli nie potrzebujesz obiektywu do celów zarobkowych , i nie zależy Tobie na świetle , 4 is będzie najlepszym rozwiązaniem tym bardziej że IMO jest najlepszy pod względem optycznym ( ze wszystkich C70-200 z wyjątkiem 2.8 II którego nie miałem okazji testować)

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez torti Zobacz posta
    Witam
    Stoję przed dylematem jaki 70-200 kupić do 5D MKII (w grę wchodzą tylko Lki)
    dylemat dotyczy światła i współpracy z AF w 5D.
    W instrukcji obsługi doczytałem coś takiego, że przy przesłonie większej niż 2,8 możliwe jest zastosowanie dokładnej regulacji krzyżowego AF. (strona 84 instrukcji).

Pytanie jest takie:
    Jak się to ma w praktyce ? Czy centralny AF jest krzyżowy tylko przy 2,8 ? Czy na F4 też, ale na 2,8 dokładniejszy. f/4 to fajne szkło (testowałem) i bardzo poręczne.
    2.8 z kolei to kobyłą, ale jeśli ma być jakaś spora różnica we współpracy z AF, to jakoś może to przeżyję
    kwestia finansowa jest drugorzędna.
    jeśli ktoś może pomóc i podzielić się doświadczeniami w w/w temacie, będę wdzięczny

Marek
    w praktyce jest tak ze 2,8 jest potezny i ciezki.
    b nieporeczny. za bardzo go nie ponosisz ( np urlop , wycieczka praktycznie odpada)

4,0 jest jednak lzejszy mniejszy bardziej poreczny.

wg testow 4,0 rysuje minimalnie lepiej niz 2,8 na 4,0 .

roznica 1 ev to nie jest przepasc .

mysle ze wzgledy mobilne jednak przemawiaja za 4,0.

gdyby to byla roznica 2 - 3 ev to wybor bylby oczywisty , ale 1 ev to nie jest wiele w zamian za mniejszy ciezar - czyli w praktyce czesto sie nie zdecydujesz zabrac 2,8 bo za ciezki , a 4,0 zabierzesz. w razie czego przy fotografowaniu musisz czyms podeprzec. ja bym nad strata 1 ev nie ubolewal.

AF w obu opracuje tak samo.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Miałem 2.8IS, teraz mam 4IS.
    I jest dużo lepiej.
    f2.8 z reguły i tak było za ciemne jak gdzieś było ciemno, więc bez sensu dopłacać za dodatkową wagę i coś czego się nie używa.
    Polecam 4IS.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów