Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Jak to się robi w Chinach

Dopiero zaczyna Awatar Drogis
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam nadzieję, że szybko minie w Chinach ta moda na chrześcijańskie wesela, albo staną się one tylko dodatkiem do tych tradycyjnych. Chińczycy mają swoja, niepowtarzalna w skali światowej kulturę i szkoda by było, gdyby zaczęli przejmować europejsko-amerykańskie wzorce kosztem własnej tradycji.

Latające ogony? Oni chyba zawsze mieli jakiegoś hopla na punkcie smoków, może to o to chodzi

Ciekawe, czy jak sprzedam nerkę, starczy mi na eLkę?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drogis Zobacz posta
    Mam nadzieję, że szybko minie w Chinach ta moda na chrześcijańskie wesela, albo staną się one tylko dodatkiem do tych tradycyjnych. Chińczycy mają swoja, niepowtarzalna w skali światowej kulturę i szkoda by było, gdyby zaczęli przejmować europejsko-amerykańskie wzorce kosztem własnej tradycji.
    No faktycznie - zwłaszcza kobiety miałyby czego żałować:
    Cytat Zamieszczone przez Wikipedia
    A marriage may be dissolved due to personal incompatibility, provided that the husband writes a divorce note. [...] the husband may unilaterally declare a divorce. To be legally recognized, however, it must be based on one of the following seven reasons (七出):[...]
    * She fails to bear a son (無子).
    * She is vulgar or lewd/adulterous (淫).
    * She is jealous (妒). This includes objecting to her husband taking an additional wife or concubine.
    * She has a vile disease (有惡疾).
    * She is gossipy (口多言).
    * She commits theft (竊盜).
    [...]
    After the establishment of the People's Republic in 1949, the country's new Marriage Law also explicitly provided for lawful divorces. Women were permitted to divorce their husbands and many did, sparking resistance from rural males especially. Kay Ann Johnson reported that tens of thousands of women in north central China were killed for seeking divorces or committed suicide when blocked from doing so.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Dopiero zaczyna Awatar Drogis
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    No faktycznie - zwłaszcza kobiety miałyby czego żałować:
    Miałem na myśli sam ślub, tj. ceremonię, a nie realia samego małżeństwa, które faktycznie wyglądają nieciekawie dla kobiet. Popatrz przykładowo na te suknie ślubne, które w chińskiej tradycji są czerwone, a nie białe jak u nas (przykładowo: link1, link2). Ta różnorodność czyni ten świat takim ciekawym - szkoda by było, gdyby cały świat zaczął nagle brać ślub według jednego schematu.

Ciekawe, czy jak sprzedam nerkę, starczy mi na eLkę?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zgoda - myślę tylko, że chińskie panny młode mogą być już znudzone czerwienią.
    Ale parę lat minie i białe suknie też im się odwidzą...
    Inna rzecz, że nasi koledzy-ślubni narzekają, gdy garnitur młodego jest czarny jak smoła, a suknia jak "gryka jak śnieg biała". Może więc oni z kolei woleliby panny w czerwieni?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Jak powszechnie wiadomo, trzy chrze
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Jak powszechnie wiadomo, trzy chrzescijanskie/zachodnie eksporty sa popularne na Wschodzie:

1. Biale suknie slubne
    2. Walentynki
    3. Christmas

Biale suknie sa nie do pobicia i tka juz zostanie.
    Cos ten board szwankuje ostatnio.
    Nie da sie edytowac.
    #####
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 20-03-2010 o 23:37 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów