Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Obiektyw do portretów który? 135/2L ; 100/2.8L ; canon 70-200/2.8 ; Sigma 50/1.4

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja polecę coś spoza listy: Canona 100 2.0 USM. Kolorki i kontrast świetne, ostre od 2.0, piękne rozmycie - w sumie pełen zachwyt :-) . Jeśli nie ma kasy na 135L, to"seteczka" będzie świetnym wyborem, ostry 2.0 pozwala bawić się swobodnie z płytką GO.

Do niedawna moją "faworytą" była Sigma 50 1.4, ale komfort pracy z Canonem jest nieporównanie większy. Sigma ma wady - zawodny autofocus, stosunkowo duża odległość ogniskowania (co przy dość szerokiej portretówce na FF stanowiło problem), mydło na 1.4, 1.6, w zasadzie od 2.2 zaczyna to już coś przypominać.. Obecnie jest to uzupełnienie, jako szeroka portretówka z lepszym, jakby co, światłem no i nadal pięknymi zdjęciami (jak trafi..)

Canon 85 1.8 - długo się przymierzałem do niego, słysząc świetne opinie.. ale widząc próbki, które mnie raczej nie przekonywały szukałem dalej i znalazłem "seteczkę" Dla mnie jak na początek 100 bije 85-tkę na głowę :-)

Dopiero zaczyna Awatar MIT
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kobesi Zobacz posta
    A ja polecę coś spoza listy: Canona 100 2.0 USM. Kolorki i kontrast świetne, ostre od 2.0, piękne rozmycie - w sumie pełen zachwyt :-) . Jeśli nie ma kasy na 135L, to"seteczka" będzie świetnym wyborem, ostry 2.0 pozwala bawić się swobodnie z płytką GO.

Dla mnie jak na początek 100 bije 85-tkę na głowę :-)
    Witam ponownie
    Panie i Panowie.
    Wątek jest trochę o niczym - wszystkie wymienione tu obiektywy , powtórzę jeszcze raz w realnym świecie fotografii, są WYŚMIENITE i kazdy z nich umożliwia robienie wręcz arcydzieł i w niczym swoją jakością nie jest w stanie ograniczyć kogokolwiek.
    Czy bije na głowę wystarczy spojrzeć na środek kadru (czyli tam gdzie portretowany) w tym porównaniu
    http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0
    Jednym słowem troszkę umiaru.
    A do autora wątku - kup spod dużego palca którykolwiek i zacznij śmiało robić zdjęcia.
    Pozdrawiam
    Michał

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gabrielr24 Zobacz posta
    Ja też obstawiam 70-200 uniwersalen, ąłdne białe super na spacery i do zoo z dziecmi.
    Akurat to jest fajne w domu na początku zabawy.
    W późniejszym czasie jest irytujące jak każdy patrzy Ci na łapy nie spuszczajac z Ciebie wzroku.
    Ze 135L jesteś znacznie bardziej anonimowy i nie rzucający się w oczy, no chyba, że na tym Ci w okresie wiosny zależy :wink:
    5D + L

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Ja miałem Tamrona 70-200/2.8 i zamieniłem do portretów na 85/1.8. Tamron był troszkę ostrzejszy, ale z 85 zdjęcia moim zdaniem są dużo ładniejsze. Ostrość to nie wszystko.
    No i 85/1.8 jest o działkę jaśniejsze i waży połowę 70-200/2.8, co w twoim przypadku (przy ślubach) jest bardzo istotne.
    Co zaś do 50 canona i sigmy, sigma miażdży canona w testach. Tylko że na zdjęciach już aż takiej różnicy nie widać... Jedyne co jest zauważalnie lepsze w sigmie to bokeh, ale nie wiem czy warto dopłacać 700 zł dla troszkę lepszego bokeh'u.
    W cenie 135/2L możesz sobie kupić i 85/1.8 i 50/1.4 canona, i będziesz miał obiektywy do ciasnych i luźniejszych portretów.
    Aha zastanawiam się jeszcze, gdzie znalazłeś kiepskie sample z 85/1.8? Bo ja przed zakupem też szukałem sampli 85 + 5D i raczej byłem nimi zachwycony
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MIT Zobacz posta
    ...wszystkie wymienione tu obiektywy , powtórzę jeszcze raz w realnym świecie fotografii, są WYŚMIENITE i kazdy z nich umożliwia robienie wręcz arcydzieł i w niczym swoją jakością nie jest w stanie ograniczyć kogokolwiek.
    ......
    A do autora wątku - kup spod dużego palca którykolwiek i zacznij śmiało robić zdjęcia.
    Pozdrawiam
    Michał
    Chyba MIchał powiedział wszystko w temacie :-)
    Moim ukochanym jest 70-200 - po prostu magiczne i (co nie zwykle ważne) niezwykle wszechstronne szkło. Przy "ciśnieniu" rynkowym na nową wersję II szansa kupienia bardzo dobrej sztuki w extra cenie z drugiej reki - wzrasta niewiarygodnie.I może nieprędko sie powtórzyć.
    85/1.8 uzupełnia portretowy zestaw o znakomite narzędzie "za rozsądną cenę" do pracy głebią ostrości.
    Nie bez znaczenia jest również że oba szkła sprzedają sie zawsze bez problemu (przy zmianie apetytu/możliwości)
    I tylko na koniec delikatnie do autora postu: nie zaczynaj od negowania czegokolwiek j e ś l i p y t a s z . Bo przyznasz : głupio potem "odkręcać" że 70-200 jest fatalnie ostry czy prosić o sample z 70-200 na 5D

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Chuba chcial bym to zobaczyc jak zoom tamrona jest ostrzejszy od 85 1.8 LOL
    Masz juz wygodny spacer zoom a jesli myslisz o slubach to stalki.
    Wydaje mi sie ze bedziesz tez przeciez potrzebowac jasnego szerokiego. Chcesz wygodnie i jasno to sprzedaj 24-105 i kup 24-70 do tego np 85 1.8 lub 100 2.0 albo135l. Niestety to ty musisz sobie odpowiedziec ktora ogniskowa ci potrzebna.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Dopiero zaczyna Awatar Boobsoon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gabrielr24 Zobacz posta
    ...Czy ma ktoś może jakies portreciki z 70-200 f/2.8 najlepiej z 5D. Poprosiłbym na maila w pełnej rozdzielczości ( nie musi być RAW) gabrielr24@gmail.com
    witaj. mysle , że może ci się przydac przed wyborem obiektywu ;

http://www.pixel-peeper.com/ - zdjecia z puszki jakiej sobie zapragniesz:wink:
    50D + grip + 17-40 L + speed light 580II ex ....
    ps. wsumie to sprzęt skradziony ;( zbieram od nowa !

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Akurat to jest fajne w domu na początku zabawy.
    W późniejszym czasie jest irytujące jak każdy patrzy Ci na łapy nie spuszczajac z Ciebie wzroku.
    Bez przesady. Większość ludzi nie zwraca na to, co masz na szyi, żadnej uwagi. Jeśli ktoś się gapi, to albo potencjalni złodzieje, albo onaniści sprzętowi A i tych i tych na szczęście nie ma za dużo.

Domyślnie

Może warto zaczekać na:
    http://www.optyczne.pl/2703-nowo%C5%...X_DG_HSM_.html

Ja mam 85 1.8 i jestem z niego bardzo zadowolony, ale na cropie.

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Jakby wsadzili dniej USM to pewnie bym się skusił. Mam kilka różnhych przygód z SIGMĄ miałem lepsze i gorsze sztuki. Ostatnio niepowiem miałem szczęście i trafiałem nieźle, na przykąłdzie mojej ostatniej 50-150. Jednak w pracy zawodowej raczej na pół środki nie moge sobie pozwolić. Skoro mam za to brać pieniądze niestety musze zainwestować. Sigma do końca mnie nie pzrekonuje w pracy zawodowej. W domu owszem moge sobie pozwolić i pewnie bym ja kupił. Ciekawe jaka bedzie jej cena, ale pewnie sporo drozsza niż 50/1.4 więc niezbyt tanie szkło.

Wszytskie te szkła są bardzo, bardzo dobre, różnice minimalne w jakosci zdjeć. W odbitkach 15x21 różnic z lupą szukać.

Zostaje canon 70-200 /2.8 uniwersalny, jasny, pewny AF. Pod koniec sezonu pewnie pojawi się 135L.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów