Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: co się dzieje z niebem?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pasy na zdjęciach przyrody wynikają z jednej przyczyny - braku wystarczającej liczby kolorów do wyświetlenia gładkich przejść tonalnych.
    Jeśli więc używasz laptopa/słabego LCD, to widzisz pasy nawet w RAWach - z winy ekranu.
    Oglądając podglądy w aparacie widzisz pasy z powodu kompresji kolorów w JPG.
    Jeśli więc możesz - wystaw RAWa - sprawdzimy hipotezy...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Jeśli więc używasz laptopa/słabego LCD, to widzisz pasy nawet w RAWach - z winy ekranu.
    Ja widzę te pasy na CRT...

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Bahrd: dorabiasz do tego sprzetowe teorie. Roznice sa tak wielkie ze to raczej nie wynika z delikatnych przejsc tonalnych.

Sciagnij tego polara, zrob zdjecie i porownaj. Bedziesz przynajmniej wiedzial czy to przez filtr czy przez cos innego.
    Potem sprawdz to samo na innym szkle. Bezdiesz wiedzial czy to przez obiektyw czy cos innego...

I tak dalej. Siedzac i robiac w kolko zdjecia w takiej samej konfiguracji niczego nie dojdziesz.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Ja widzę te pasy na CRT...
    Oglądając CR2?
    Hipotez jest sporo: np. kolega robił panoramę - więc pewnie na ręcznym - tu i owdzie mógł/musiał niedoświetlić, tu i tam prześwietlić. Jeśli potem wyrównywał, żeby wyszła ładna panorama, to pasy wynikające z liniowości matrycy/korekcji gamma mogły się uwidocznić.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Pasy na zdjęciach przyrody wynikają z jednej przyczyny - braku wystarczającej liczby kolorów do wyświetlenia gładkich przejść tonalnych.
    to się uśmiałem...
    32-bity na ekranie nie wystarczy? to jakieś 4 mld kolorów!! owszem na wyświetlaczu w body może to być prawda, chociaż trochę naciągana - chyba, że mamy do czynienia z body o LCD wątpliwej wydajności, a przecież większość stosowanych to TFT - więc nie gorszej jakości z milionami kolorów, a na przykładzie widać ewidentnie zaledwie kilka pasów!

wspominając zajęcia z fizyki optyki, biorąc pod uwagę "szeroki" kąt + filtr polaryzacyjny odpowiedź jest niemal prosta - masz babo placek!
    czyli..
    Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    To normalne zjawisko przy filtrze PL i szerokim kącie .
    Wynika to z faktu że po bokach światło jest już inaczej spolaryzowane .
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Bahrd: dorabiasz do tego sprzetowe teorie. Roznice sa tak wielkie ze to raczej nie wynika z delikatnych przejsc tonalnych.
    Może tak, może nie:
    Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    Załączam zdjęcie, jest to panorama z kilku kadrów ale widać o co chodzi, specjalnie tez wyciągnąłem w photoshopie szczegóły żeby lepiej było widać. Oczywiście w normalniej obrobionej fotce efekt jest troszke mniej widoczny ale bardzo dla mnie zastanawiający?
    Zatem bez RAWa - najlepiej tego z prawej - każdy pomysł, który tłumaczy pasy jest jednakowo dobry

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ja tam podejrzewam, ze niebo bylo mocno wyciagane i owe pasy powstaly w momencie obrobki
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    to się uśmiałem...
    32-bity na ekranie nie wystarczy?
    Polecam wesołemu koledze wielce w tym względzie pouczający wątek o monitorach - radach i problemach. Długi bo długi, ale skoro kolega tak pilnie słuchał na lekcjach fizyki, to i pewnie teraz zapału mu nie zabraknie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ja tam podejrzewam, ze niebo bylo mocno wyciagane i owe pasy powstaly w momencie obrobki
    Ehhh, gdybym ja tak umiał krótko i treściwie pisać...
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 21-03-2010 o 13:08 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Polecam wesołemu koledze wielce w tym względzie pouczający wątek o monitorach - radach i problemach. Długi bo długi, ale skoro kolega tak pilnie słuchał na lekcjach fizyki, to i pewnie teraz zapału mu nie zabraknie.
    pewnie, że nie.. tylko znaleźć nie mogę

a tak wracając do tematu i mojego komentarza.. chodzi mi tylko o to, że Twoja ocena przyczyny problemu jako "słabego ekranu" mnie ubawiła.. prędzej bym wziął pod uwagę niskiej jakości przejścia tonalne wywołane małą ilością bitów, ale to musiałoby być, nie wiem.. 8-bitowe zdjęcia? nijak się to ma do nawet np. mRAW'ów 24-bitowych.

Więc kwestia mojego dokształcania z zakresu monitorów itp. odchodzi w bok, jak kwestia błędów LCD w przypadku zaprezentowanego przykładu.

Z pilności na lekcjach fizyki można brać pod uwagę również fakt zastosowania poza polarem dodatkowego filtru, chociażby UV (znaczenie ma również kolejność założenia w/w filtrów).

Tak więc i ja polecam poczytanie na temat fizyki optyki, przejść tonalnych i tego jaki ma na nie wpływ niska-bitowość zdjęć, a nie zrzucanie winy na słaby ekran skoro autor wątku widzi owe pasy również w RAW'ach - na które czekamy.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czekając również na RAWa napiszę tylko, że nie pomoże nam optyka (ani geometryczna, ani Fourierowska) jeśli wyświetlacz będzie miał 6 bitów na kolor (a tyle oferują najpopularniejsze w laptopach wyświetlacze LCD TN).
    Tym niemniej - skoro kolega Autor przyznał, że to panorama, to podobnie jak pisałem wcześniej - i co również napisał Sebcio - wygląda na nadmierną korekcję niedoświetlenia.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów