Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
24 klatki to format filmowy - kto powiedzial ze jest lepszy dla typowego uzytkownika? ja pracuje kamera i moim zdaniem 24p jest genialne... a jesli typowi uzytkownicy nie wiedza z czym go sie je, to niech go nie uzywaja zamiast pisac ze 'rwie'..

niezbedna wiedze mozesz sobie wygooglowac, jesli chcesz pogrzebac w temacie - ale mam wrazenie ze doskonale wiesz o czym rozmawiamy tylko starasz sie wmowic, ze stwierdzilem, ze dla amatora 24p jest lepszy od 30klatek ...
Przypuszczalem ze wiem, ale jesli tyle osob tak zachwala te 24 to zaczelem miec watpliwosci czy tez moze faktycznie jest w tym cos magicznego. Jak widac nie ma - 30p jest pod kazdym wzgledem lepsze od 24p, tylko nie jest "kompatybilne" z kinem. Czyli jest to cos co ma de facto znaczenie dla pewnie dla setek (no moze pojedynczych tysiecy) uzytkownikow w skali swiatowej. Tyle co nic.
JAZ - tradycyjny projektor filmowy tak dziala ze wyswietla jedna klatke 2-3 razy i nie ma to nic wspolnego z przesuwem tasmy czy tez jej dlugoscia jak sugerujesz.