Witam.
Mam PSE 8. Niby jest do tego jakiś pdf i to nawet po polsku, ale nie mogę znaleźć podstaw klawiszologii.
Szukam książki o PSE, w której są opisane współdziałania klawiszy zmieniających działanie różnych funkcji. Że np. pędzel selekcji z klawiszem Ctrl robi to, a z klawiszem alt robi coś innego. Że w trybie normalnym selekcji można zrobić coś, a w trybie maski coś innego.
OK. Jeszcze w trakcie pisania znalazłem takie coś :
http://paws.flcc.edu/~adamsja/digita...yShortcuts.pdf.
Ale i tak brakuje mi omówienia jak "to" można wykorzystać.
Pozdrawiam.
Darek
hm... opinia dość mocna ale z tego co widzę sam używasz przynajmniej czasami Elementsa..
a tak na poważniej to ja go tez używam i do zdjęć nie potrzebuję nic innego typu pełny PS
tym bardziej, ze Elements 8 pbsługuje nowe CR a pryznajmniej CR 6.0 z CS5 a CS4 i CS3 już nie...
a moje niestełna rozumu zachowanie mogę wytłumaczyć np. możliwością wywołania i edycji w jednym programie plików CR2
chyba, że chodzi o kwestie finansowe czyli szkoda Ci 300pln bo Gimp jest za darmo..
zawsze można kupić Elementsa w USiA za 160pln z wysyłką i na dodatek dostajesz 2 licencje w tej cenie..
czyli za 1/20 ceny w porównaiu do polskiej ceny CS4 Ext. masz całkiem nieźle sobie radzącego "zaplutego karła.."
i przede wszystki w pełni kompatybilnego z resztą środowiska Adobe..
ale i tak wiadomo, że każdy używa to czego lubi bez znaczenia czy jest za darmo czy za grube pieniądze..
i czy ma sie rozum pełny czy trochę go brakuje..
Starość jest okrutna.
Jak powielić cień na warstwach. Robiłem to sto razy a teraz nie mogę sobie przypomnieć. Pamiętam że wystarczyło sobie zrobić cień lub np. ramkę na jednej warstwie a potem dokładnie taką samą przeciągnąć na inne warstwy przyciskając na klawiaturze jakąś literę ale nie pamiętam jaką. Może ktoś pomoże ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Już sobie przypomniałem.
Alt.
Idę spać bo idiocieje.
Ostatnio edytowane przez Sławek ; 02-05-2010 o 20:38 Powód: Automerged Doublepost
Ja też ją już mam i to w komplecie z PSE 8 PL. Wcześniej miałem 6 PL i po kilku dniach użytkownia użytkowania mogę powiedzieć że:
1. Jest stabilniejszy, przy imporcie nie wyświetla mi klepsydr zamiast zdjęć i nie "zamiera" podczas wyświetlania zdjęcia - mam na myśli, że podgląd jest mało ostry i dopiero jak wyświetla zdjęcie to robi się ono ostre. W 6 często się na tym zawieszał.
2. Ma dopracowany, z większą ilością możliwości, moduł Organizera.
W przetwarzaniu zdjęć jeszcze dużych różnic nie namierzyłem - dopiero zapoznaję się z nową wersją, czytając książkę.
Nie żałuję żadnego grosza którą wydałem na nową wersję.
Jako, że piszę sam do siebie, to może sam dla siebie (a może nie) wrzucę dwa linki z darmowymi dodatkami do PSE:
Krzywe:
http://free.pages.at/easyfilter/curves.html
Mikser kanałów:
http://www.simplefilter.de/en/imaging/colormixer.html
Obydwu używam. O krzywych kiedyś pisał Chip, mikser sam kiedyś znalazłem w necie.
Photoshop Elements Secrets-Working with a 16 bit file and layers.
Wie ktoś skąd można pobrać wtyczkę (oczywiście najlepiej darmową), która uaktywni Automation Tools?
No i co trzeba zrobić, żeby mieć "na legalu" pełną wersję ACR w PSE?