Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: ff/bf a odległość od przedmiotu

Widok wątkowy

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Eee tam. Mam obiektyw "L" (a jakże) który dla małych odległości ma BF, a dla dużych FF. W innym koniczna korekcja (mała lub duża), zależy od tego, czy zamiarzam fotografowac z bliska, czy z daleka.
    ja tez mam taki .

z cala pewnoscia blad zalezy od ogniskowej
    najgorzej ostrzacy obiektyw jaki mam to L-ka , na szczesice w FF wyrabia sie.

Na blad systematyczny naklada sie blad przypadkowy .
    ten jest nieprzewidywalny.

na wstepie stwierdzilem , ze dokonujac dokladniejszych pomiarow bledow AF stanalem przed dylematem z jakiej odlglosci dokonywac pomiarow.
    Oczywiscie , ze logika podpowiada z odleglosci w jakich praktycznie fotografujemy - nie 30- 50 cm a np 2 -5 metrow.
    Sprawdzilem wiec czy zmiana odleglosci fotografowania ma wplyw na wielkosc ( wzgledna ) i wo gole kierunek bledu ew. wynik pomiarow.
    Z pomiarow jednego obiektywu wyszlo mi , ze nie . Nie badalem tego blizej i dalej - dlatego tez uzywam swiadomie dalej terminu " regula goralska".
    Jesli masz obiektyw , w ktorym rzeczywiscie rodzaj bledu zalezy od odleglosci to raz ze trzebaby sie temu blizej przyjrzec - czy jest to blad systematyczny czy przypkowy a po drugie to by oznaczalo ze to sa jaja !! :-)

Taka rzecz bylaby zjawiskiem normalnym gdyby obiektyw mial spory blad przypadkowy ( np rozklekotane lustro po duzej liczbie strzalow) i ostrzyl rzeczywiscie raz blizej raz dalej ale nie z powoduz odleglosci , a przypadkowo .
    wowczas wynik nakladylby sie przypadkowo na odleglosc.

W mojej L-ce na aps c na 24 mm z odleglosci 2 m jest blad 50 cm ( BF ) - to sa jaja. Zmieniajac ogniskowa na 24 mm trzeba wprowadzic poprawke +10 , a przechodzac na 70 mm +-0. W srodku jeszcze inaczej.
    ale to jest zaleznosc od ogniskowej.

Nie mam do tej pory zadnych informacji , nie natknalem sie w literaturze , w sieci , ani nie zaobserwowalem zeby blad zalezal od odleglosci.

Jesli dokonam dobrze justacji to ostrosci w zasadzie siedzi niezaleznie od odleglosci. TZN za pomoca justacji usuwamy blad staly , jakis blad przypadkowy jest zawsze.

Jaki to obiektyw , jaki aparat ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    w mojej l-ce na aps c na 24 mm z odleglosci 2 m jest blad 50 cm ( bf ) - to sa jaja. Zmieniajac ogniskowa na 24 mm trzeba wprowadzic poprawke +10 ,
    -10 !!!!
    Ostatnio edytowane przez Wyspa Bahama ; 18-03-2010 o 19:04 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów