W sumie nie wiem po co ten parametr w ACR... chyba byle coś tam o tym dpi było w exifie.
W sumie nie wiem po co ten parametr w ACR... chyba byle coś tam o tym dpi było w exifie.
Na przykładzie:
http://www.glenlay.com/samples/l-exp...fmt_i0001.html
Zdjęcie jest przeskalowane do 1024x768, w exifie jest zapisane 180 dpi.
Co to oznacza? Oznacza to, że ten kto wyprodukował to przeskalowanie SUGERUJE konsumpcję obrazka w wielkości
1024px/180dpi=5.7"=14.2cm
768px/180dpi=4.3"=10,7cm
Entuzjastyczny Neofita
tak olej , ale nie calkiem do konca - tylko na zasadzie wiedzy marginalnej.
dpi to fizyczna rozdzielczosc wzgledna urzadzenia wyjscia /wyjscia ( nie ma nic wspolnego z rozdzielczoscia wzgledna pliku gdyz taka nie istnieje to abstrakt wyrazany w ppi)
niekiedy mozna ja zmieniac ( dpi) np drukarka / scaner , niekiedy nie jak np monitor.
jesli masz monitor 60 dpi - to niezaleznie co tam jest zapisane w exifie i tak to niczego nie zmieni.
moze zdazyc sie ze w niektorych urzadzeniach wyjscia wczytywana jest ta nastawa z exifu - tego wykuczyc nie mozna , ale jest to mozliwe.
taka glupia nastawe moze ktos posiadac.
gdybys np zamowil odbitki 10*15 cm i drukarka wczytala z exif 180 dpi - to z taka rozdzielczoscia wzgledna by to wydrukowala i wielkosci 10*15 cm - mozna sobie wyliczyc z ilu dot skladalby sie obraz.
laboratoria maja zawsze ( ale zawsze moze byc wyjatek na jakiejs np prywaqtnej drukarce ) nastawiona jakas rozdzielczosc standardowa najczescej 300 -400 dpi i nie wczytuja danych z exif.
w praktyce nie ma to wiec znaczenia , ale teoretycznie mogloby wystapic u kogos wczytanie tych danych z exif - to tylko podaje na zasadzie informacji.
w praktyce takiej kombinacji chyba nie spotkasz.
Nie - dalej nie rozumiesz - jak ten jpg dostaniesz to on nie ma żadnego dpi (mimo że ma jakąś tam bezsensowną wartość gdzieś zapisaną) - ma swój rozmiar w pikselach. Teraz przykładowo chcąc go naświetlić na małym formacie będzie miał rozdzielczość 1000 dpi a na billboardzie 10 dpi będąc dokładnie tym samym jpgiem...
To co jest zapisane w pliku jest bez znaczenia - laboratoria nie mają nic ustawione tak pisze kolega powyżej, tylko rozdzielczość wynika z fizycznej budowy naświetlarki / drukarki (w uproszczeniu) i żadna drukarka nie mająca natywnej rozdzielczości 180 dpi z taką rozdzielczością nie wydrukuje, nawet jak sobie ją wczyta...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Weź użyj kalkulatora i policz ile będzie miał plik 3000x2000 pikseli (czyli 6 mpix) dpi na różnych formatach np. 10x15 cm, 20x30cm czy 40x60 cm - dpi to punkty na cal czyli te 3000 pikseli podziel przez długość boku w calach - wyjdzie różne dla różnych formatów...
Tak więc to co sobie wpiszesz jest bez znaczenia - bo dpi zależy tylko od rozmiaru pliku w pikselach i rozmiaru odbitki a nie od tego co wpiszesz. Nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć...
Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 18-03-2010 o 18:42 Powód: Automerged Doublepost
Oj trochę mam wrażenie zamieszałeś (nie twierdzę, że to nie prawda), ale można prościej
Rozróżnijmy 2 rzeczy:
1. Wielkość zdjęcia na komputerze
2. Wielkość i jakość! zdjęcia na papierze
ad1. Na komputerze używasz rozdzielczości w pikselach szerokość na wysokość - 1600x1200 np.
ad2. Do druku potrzebujesz znać dwie rzeczy - rozmiar zdjęcia i DPI (czyli ogólnie mówiąc jego jakość-szczegółowość)
Powinieneś wiedzieć jaką jakość wydruku ma Twój LAB. Załóżmy, że 300dpi - więc chcąc wydrukować zdjęcie 15x10 nie interesuje Cię jaką ono ma rozdzielczość na komputerze. Interesuje Cię DPI i rozmiar w centymetrach. Te 2 parametry dopiero dają pełną informację. Oczywiście 15x10 300DPI ma inną rozdzielczość na monitorze niż 15x10 200 DPI, ale nie bawmy się w przeliczanie, bo to robi za nas program.
Mam nadzieję, że jasno napisałem
Pozdrawiam
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Bez sensu zupełnie - dopóki nie zaczniesz zdjęcia resamplować (czyli zmieniać jego rozmiaru w pikselach), dpi jest wartością wynikową rozmiaru w pikselach i rozmiaru "papieru". Z operowania pojęciem dpi powstają później takie bezsensowne wątki jak ten...
Podejście takie jak wyżej powoduje że nie ma się kontroli nad resamplingiem (inaczej skalujesz w górę, inaczej w dół)...
Zakładam, że masz zdjęcie na komputerze większe niż potrzebujesz, więc zwykle jest to zmniejszenie rozmiaru - nie powoduje to strat jakości!
Nie wiem co jest bez sensu zupełnie wg Ciebie.
Sama wartość DPI nie jest pełną informacją!
Jaką to niby masz kontrolę nad resamplingiem ? Nie bardzo pojmuję Twoją teorię Krzychu.
Sprawa natomiast jest banalna. Specjalnie nie wgłębiałem się we zbędne szczegóły, w poprzednim poście. Myślę jednak, że był zrozumiały
Pozdrawiam
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5