Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Nagrodzony w World Press Photo prezydentem RP?

Początki nałogu

Domyślnie Nagrodzony w World Press Photo prezydentem RP?

śViteź zamknął wątek o Cimoszewiczu i politykach fotografujących, to otwieram nowy, przy którym Cimoszewicz wysiada.

Dziś dopiero przeczytałem, że Sikorski zdobył WPP:

"Osiemnastoletni Sikorski w 1981 roku musiał opuścić kraj ze względu na udział w komitecie strajkowym w swoim liceum w Bydgoszczy. Jako uchodźca polityczny trafił do Wielkiej Brytanii. Tam też rozpoczęła się jego przygoda z dziennikarstwem. W latach 1986 – 1989 Sikorski był korespondentem prasy angielskiej “The Spectator” i “The Observer” w Afganistanie, Angoli i Jugosławii. To właśnie w Afganistanie w 1987 roku wykonał nagrodzone rok później zdjęcie. Sikorski otrzymał 1. nagrodę w kategorii zdjęć reporterskich na World Press Photo. To bardzo przykra fotografia, która przedstawia afgańską rodzinę zabitą w bombardowaniu.

Sikorski pojechał do Afganistanu w 1986 roku. Dostał się tam nielegalnie przekraczając granicę Pakistanu wraz z mudżahedinami. Afganistan był ogarnięty konfliktem zbrojnym ze Związkiem Radzieckim. W czasie trzymiesięcznego pobytu na pustyni dziennikarz walczył w Rosjanami. Swoje przeżycia spisał potem w książce “Prochy świętych”. Dalsze losy Radka Sikorskiego są również bardzo ciekawe, ale niestety nie mają już nic wspólnego z fotografią. Jak wiemy, laureat WPPh obecnie zajmuje się polityką i jest ministrem spraw zagranicznych w rządzie Donalda Tuska.

Fotografia nie była głównym zajęciem Sikorskiego, który zajmował się dziennikarstwem, a później również biznesem i polityką. Wydaje się to potwierdzać zasadę, że w fotografii reporterskiej czy w szczególności prasowej liczy się obecność w odpowiednim miejscu o odpowiednim czasie. Sikorski wykorzystał to i został wyróżniony na World Press Photo."

tekst ze strony:
    http://fotoblogia.pl/2009/02/12/hist...odzeni-polacy/

tam też znajdziecie fotkę ale w goownianej jakości

W sumie fajna rodzinka, Sikorski z WPP, żona z Pulitzerem.

P.S.: Nie jestem członkiem sztabu kandydata, członkiem ani zwolennikiem PO.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie mogę edytować posta, mogę prosić o poprawienie tytułu?
    Ostatnio edytowane przez josif ; 18-03-2010 o 14:38 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

W fachu ludzi takich jak Sikorski czy Cimoszko fotografowanie oraz bycie we właściwym miescu i czasie - to podstawowa umiejętność... :rolleyes:
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Też chciałem o tym napisać w wątku o Cimoszewiczu, ale nie zdążyłem. Wrzuciłem do wątku o Steczkowskiej.
    Znalazłeś może cały reportaż Sikorskiego?
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    W fachu ludzi takich jak Sikorski czy Cimoszko fotografowanie oraz bycie we właściwym miescu i czasie - to podstawowa umiejętność... :rolleyes:
    W jakim fachu? Przecież on wtedy był reporterem. Nie bardzo rozumiem
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Też chciałem o tym napisać w wątku o Cimoszewiczu, ale nie zdążyłem. Wrzuciłem do wątku o Steczkowskiej.
    Znalazłeś może cały reportaż Sikorskiego?

http://merlin.pl/Prochy-swietych-Afg.../1,295144.html

W tej książce jest dużo tych fot, wśród nich również nagrodzona, muszę kupić.

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Daj znać jak kupisz i przeczytasz czy warto szukać.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    W jakim fachu? Przecież on wtedy był reporterem. Nie bardzo rozumiem
    Ale dałeś czadu, Kołaj! Czego nie rozumiesz? Zwłaszcza jeśli był wtedy reporterem... :-P

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta

A mógłbyś ująć powyższe w jakiś komunikatywny sposób?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Daj znać jak kupisz i przeczytasz czy warto szukać.
    Nie wcześniej niż w maju, bo jestem za daleko, żeby się to opłacało.
    Źle podkleiłem, bo w merlinie wisi pierwsze wydanie, już niedostępne a jest już drugie wydanie, z fotami na okładce.
    Ostatnio edytowane przez josif ; 18-03-2010 o 15:20 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    A mógłbyś ująć powyższe w jakiś komunikatywny sposób?
    No właśnie o to chodzi, że nie mógłbym.

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    Źle podkleiłem, bo w merlinie wisi pierwsze wydanie, już niedostępne a jest już drugie wydanie, z fotami na okładce.
    Jest też najnowsze: http://merlin.pl/Prochy-swietych-Afg....html#fullinfo

Po recenzjach wygląda ciekawie. Chyba się skuszę.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów