Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: ludzie pozbywają się 70-200/4L

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malkontent Zobacz posta
    Część kupuje stałki, część kupuje jaśniejsze szkła, a część kupuje Nikona.

Jak kupowałem pierwszego eosa 50e z 10 lat temu to nikt z moich znajomych nie myślał o zakupie L, potem ceny spadły, zwiększyła się dostępność i siła nabywcza. Teraz 70-200 4.0L jest jednym z podstawowych długich szkieł zoom polecanych do systemu Canon, dlatego też dużo osób go ma i dlatego tak często występuje na rynku wtórnym.

Zauważ, że powoli, równie często na giełdzie pojawia się 17-40. Elka trafia pod strzechy.
    tak obie te eLki trafily pod strzechy...bo tanie. tylko dla mnie np. 70-200 jest ciezkie... (dla mnie to jego jedyna wada).i dlatego mysle o pozbyciu sie go. a 17-40 krótkie. optycznie niezle, ale zaczyna mi brakowac swiatla i tak z 10mm na dlugim koncu (na cropa jednak takie sobie jako walkaround lens). gdybym mial FFa to co innego. albo bym natychmiast te szkla zamienil na jedno - 24-70 L. ta eLka nie predko trafi pod strzechy ;-).
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Dużo takich ogłoszeń na CB. Co jest przyczyną? Przesiadka na wersję z IS?
    To chyba wciąż niezłe i tanie szkło.
    To dobre i względnie tanie szkło, ale pojawi się wkrótce 70-200/2,8L IS USM mkII i pewnie niektórzy już szykują fundusze :-)

Dopiero zaczyna Awatar as...

Domyślnie

ja lubię swoje 70-200L ale też myślę czy nie zmienić go na 135L.
    5d2+ lenistwo: 16-35L II 2.8+70-200L 2.8 + 580ex(nie używam)
    + jeszcze 24L II i 85II L , były 17-50tami, c17-55 x2, 17-40L, 50-135 (wspaniałe szkło) 70-200L 4 i canon 350d je widział wszystkie

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Dużo takich ogłoszeń na CB. Co jest przyczyną? Przesiadka na wersję z IS?
    To chyba wciąż niezłe i tanie szkło.
    to szklo jest tanie , gdyz istniej wersja IS.
    gdyby nie konkurent we wlasnej stajni pewnie byloby drozszé .
    dobre szklo - dzisiaj takj samo jak wowczas gdy sie pojawilo.
    optycznie moze nawet i minimalnie lepsze od wersji IS , ale bez znaczenia.
    IS jest widac uzytkownikom duzo warty.

Spodziewam sie , ze gdyby pojawilo sie body z wbudowana stabilizacja pod bagnet EF wowcza ceny starych szkiel natychmiast poszybowalyby w gote.

Tak sie zastanawiam dlaczego jest tylu oferentow alternatywnych obiektywow , a nikt nie produkuje alternatywnych puszek .
    Np sigma z bagnetem canona - czy cos w tym rodzaju ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez as... Zobacz posta
    ja lubię swoje 70-200L ale też myślę czy nie zmienić go na 135L.
    Ja mam jedno i drugie i oba lubię. Nie zamieniałbym. 135L fajnie uzupełnia 70-200/4 :-)

Początki nałogu

Domyślnie

Co się przełamuje, mikro 4/3 - jeden bagnet i dwóch (na razie) producentów. No i fuji coś tam robiło w obudowach nikona nie?

Wydaje mi się że ten kto pierwszy "uwolni" bagnet (tak jak mikro 4/3), zrobi furorę. Chciałbym móc podpiąć pod swoje eLe np. leciutkie body nazywające się Sigma DP1 (gdyby wmontowano w nim bagnet.)
    Albo na przykład dla ubogich tamron produkowałby body ze sklejki a sigma body bez AF : )

Żarty żartami, niech mi fachowcy od kompów złoją skórę za uproszczenia ewentualne ale czy nie było tak z kompami zanim władzę objęły PC? Pirackie kopie ZX niszczono i rekwirowano, Atary i Commodore strzegły swoich tajemnic a IBM zamiast robieniem tajemnic zajął się zdobywaniem świata uwalniając swój pomysł. Bardzo się mylę?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A jeszcze coś, Bahama.
    Gdyby np. Canon uwolnił bagnet mielibyśmy tłumy ludzi z Soniaczami i przypiętymi do nich eLkami : )
    Ostatnio edytowane przez josif ; 18-03-2010 o 13:52 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wyspa Bahama Zobacz posta
    Np sigma z bagnetem canona - czy cos w tym rodzaju ?
    Można samemu dokonać konwersji, nawet niedawno widziałem w necie tutorial jak to zrobić.
    I nawet mocno mi to chodziło po głowie :-)
    Można samemu dokonać konwersji, nawet niedawno widziałem w necie tutorial jak to zrobić.
    I link:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=28880914
    Ostatnio edytowane przez malkontent ; 18-03-2010 o 14:35 Powód: Automerged Doublepost

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    Atary i Commodore strzegły swoich tajemnic a IBM zamiast robieniem tajemnic zajął się zdobywaniem świata uwalniając swój pomysł. Bardzo się mylę?
    Zależy jak rozumiesz sukces. Platforma PC niewątpliwie go odniosła, ale IBM na tym nie zarobił, w każdym razie nie tyle, ile mógł zarobić.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu

Domyślnie

IBM do dziś na tym zarabia.
    A dlaczego uważasz, że zarobiłby więcej?
    Ostatnio edytowane przez josif ; 18-03-2010 o 14:49 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany

Domyślnie

I link:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=28880914
    ciekawe

mam w zasadzie nie na mysli konkretnie wypuszczone do tej pory modele sigmy tylko w ogole niezaleznych producentow bodys do okreslonych systemow obiektywow.
    powiedzmy odpowiednicy tamtona , tokiny , vivitara &co ale produkujacy body z roznymi bagnetami.

wyobrazam sobie ze np taka niezalezna puszka pod canona z np wbudowanym IS w matrycy , rownie skutecznym jak w olympusie natychmiast ozywilaby rynek obiektywow starszych bez iS.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów