Dużo takich ogłoszeń na CB. Co jest przyczyną? Przesiadka na wersję z IS?
To chyba wciąż niezłe i tanie szkło.
Dużo takich ogłoszeń na CB. Co jest przyczyną? Przesiadka na wersję z IS?
To chyba wciąż niezłe i tanie szkło.
Taki san się utrzymuje chyba od zeszłego roku z tego co zauważyłem .
Canon. skromnie: http://www.gregfoto.pl/gallery
Był szał na teleobiektywy po prostu. Swojej bym też się pozbył, ale zostawiłem sobie, bo to dobre szkło i nie widzę sensu zamieniania go na tak samo "nudne" (spłaszczona perspektywa) długie stałki. Cena obecnych używek jest taka, że kupowanie 70-300 IS mija się z celem, a myślałem poważnie, żeby zamienić eLkę na to szkło.
BTW, jest specyficzne - jest ciemne, przez co wieczorem ciężko go się używa, na statywie też marnie, bo flaruje cholernie. Fajnie się spisuje przy portretach, no i podobno przy landszaftach.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
No tak, nie ma sensu zamieniać 70-200 f4 na "długie stałki" (czyli w zamierzeniu na chyba 200/2, 300/2.8, 400...)? Może to przez to, że te długie stałki kosztują 'prawie' tyle samo, tylko jedno zero więcej...
To jest jeden z chyba najtańszych porządnych zoomów tele dla Canona. Dużo ludzi go ma, więc jest większy "obrót" tym towarem, niż choćby tymi "długimi stałkami"...
Aparaty, obiektywy, lampy.
Oprócz wspomnianego przez ciebie Canona 70-200/4 IS doszedł jeszcze Tamron 70-200/2,8. Jest więc na co się przesiadać, bo przecież jeszcze są stare eLki z światłem 2,8 z IS i bez, do wyboru.
Nie przejmuj się - to naprawdę niezłe szkło. Wcale się nie popsuło.To chyba wciąż niezłe i tanie szkło.
jak ci pasuje to się nie przejmuj tylko kupuj, a nie zastanawiaj się czemu
A ja je własnie kupiłem nówke i jestem zadowolony, ostre i szybkie nawet z moim C350d. Myślę że wymieniają na obiektywy ze światłem 2.8, nawet eLa się kiedyś nudzi...rotacja musi być w szklarnii
Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.pl
W obecnych cenach to jest bardzo atrkacyjne szkiełko. Lekkie, ostre jak pieroni solidne.
Największy minus to swiatło ale da się z tym życ. Nic tylko kupowaćJa miałem takie i sobie chwaliłem
![]()
Część kupuje stałki, część kupuje jaśniejsze szkła, a część kupuje Nikona.
Jak kupowałem pierwszego eosa 50e z 10 lat temu to nikt z moich znajomych nie myślał o zakupie L, potem ceny spadły, zwiększyła się dostępność i siła nabywcza. Teraz 70-200 4.0L jest jednym z podstawowych długich szkieł zoom polecanych do systemu Canon, dlatego też dużo osób go ma i dlatego tak często występuje na rynku wtórnym.
Zauważ, że powoli, równie często na giełdzie pojawia się 17-40. Elka trafia pod strzechy.
tak obie te eLki trafily pod strzechy...bo tanie. tylko dla mnie np. 70-200 jest ciezkie... (dla mnie to jego jedyna wada).i dlatego mysle o pozbyciu sie go. a 17-40 krótkie. optycznie niezle, ale zaczyna mi brakowac swiatla i tak z 10mm na dlugim koncu (na cropa jednak takie sobie jako walkaround lens). gdybym mial FFa to co innego. albo bym natychmiast te szkla zamienil na jedno - 24-70 L. ta eLka nie predko trafi pod strzechy ;-).