Jam to był wraz z kolegą JareckimZamieszczone przez muflon
![]()
Tutaj szczegóły.
Jam to był wraz z kolegą JareckimZamieszczone przez muflon
![]()
Tutaj szczegóły.
No akurat z tą lampą to trochę przesadziłeś, a jak chcesz uszczelnienia to jest 1 za podobne pieniądze.Zamieszczone przez sid
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Masz wybor za ta sama kwote - albo uszczelnienia, lepszy AF, wiecej fps, albo lepsza matryca full frame. Oba body (1DMkII vs 5D) nie maja wbudowanej lampy ale to nie to aurat jest wyznacznikiem klasyZamieszczone przez sid
.
To nie skandal tylko dylemat wyboru dostosowanego do twoich wlasnych potrzeb.
Niedlugo ma wyjsc polaczenie obu tych body + pare dodatkowych bajerow... ale nie spodziewaj sie go (o nazwie podobno - ONE ) w tej samej cenie co 1DMkII/5D.
to jeszce ja :-)
skoro aparat profi to powiedz mi czy lampa wbudowana o liczbie przewodniej 12, bez mozliwosci obrotu glowicy, bez trybow M mozna nazwac profesjonalna?Zamieszczone przez sid
Za podobna kase mozna tez kupic przechodzonego 1ds z FF i uszczelkami. Z gripem do piatki to chyba nawet nieco taniej bedzie jak 5D.
...
Pozwole się może też "dopiąć" do tego watku. Z tego co zdołałem przeczytać w tym i innych watkach:
1. TCx2,0 i 100-400 - nie działa AF na żadnym body. Tak jak czytałem w innym wątku Muflona - nawet ostrzenie manualne jest koszmarne.
2. TCx1,4 i 100-400 - działa AF na jedynkach (tak jak potwierdził Muflon). Na 20D nie działa AF(pisze o tym w którymś wątku Vitez) Czy ktoś próbował podłączyć 100-400 +TC 1.4 do 350D? Jakie efekty?
Ozcywiście mówimy o TC Canona.
...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...
A niby dlaczego mialby dzialac? :-) gdyby tak bylo, to Canon (i nie tylko) trabil by o tym na lewo i prawo. Efekty beda dokladnie takie same jak z 20D - brak AF.Zamieszczone przez Costus
Swoja droga, w zasadzie to sie jakos powinno dac zhackowac ;-)
Chociaż to NTG to przypomina się któryś z procków gdzie trzeba było zakleic jedną z nóżek żeby można było go podgręcaćZamieszczone przez muflon
![]()
Muflon - a co z IS przy podłączeniu TC? Czy masz jakieś obserwacje? Działa? Chociaż w Twoim przypadku odpowiedź może być mało rezprezentatywna - masz jedynkę ...8)
...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...
I dokladnie tak samo jest z konwerteramiZamieszczone przez Costus
Zaklejenie dwoch pinow (nie pamietam ktorych) powoduje, ze TC staje sie "przezroczysty" i AF dziala, tyle ze odpowiednio gorzej.
Z tym ostrzeniem z TC to bylo jakos tak, ze wiedzac ze ma podpiety konwerter, aparat troche inaczej steruje silniczkami obiektywu, wolniej ale dokladniej. W szczegolnosci czytalem, ze sa ludzie, ktorzy robiac zdjecia w dobrym swietle, podalaczaja 300/2.8 + TC 1.4 z zaklejonymi stykami - mimo ze w zasadzie problemu z AF nie ma - bo im bardziej pasuje praca "oszukanego" obiektywu.
Nie wiem.. 400x1.4 to juz troche za duzo na IS z obiektywu nie dostosowanego do tego, takze nie probowalem. Poza tym cos mi kolacze po glowie, ze IS sie wylacza jak obiektyw wykryje konwerter, ale moge sie mylic.Zamieszczone przez Costus
nie sadze wydaje mi sie ze ograniczniem nie jest soft ale hard, ktory nie wyrabia jak jest ciemno, stad np kiepskie ostrzenie w ciemnosciach nawet z jasnymi szklami...Zamieszczone przez muflon