Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 50d i T28-75

Dopiero zaczyna

Domyślnie 50d i T28-75

Witam zakupiłem canona 50d ( czekam na jego przyjazd ) . Do tego poluje na szkło - waham się między Tamronem 28-75 a canonem 85/1.8 .

1. Jak wygląda porównanie tych szkieł jeśli chodzi o optykę ( ostrość , odwzorowanie kolorów )

2. Problem z ff/bf - gdzieś czytałem ze to nie zależy jedynie od samego Tamrona a także od puszki - jak będzie wyglądała sprawa z 50d ?

3. Gdzie ewentualnie kupić Tamrona aby był ostry ( Warszawa) i jak sprawdzić ff/bf .

Sporo pytań ale proszę o konkretne odpowiedzi

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ja bym zamiast tego Tamrona wziął kita i 85/1.8, bo Tamron 28-75 nie ma szerokiego kąta na cropie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tak nie ma , ale ja go nie potrzebuje za bardzo , kita miałem sprzedałem .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Jak nie potrzebujesz innych ogniskowych niż 85 mm to wybór jest prosty.. Mi Tamron na dużej matrycy działa kiepsko, więc w 50D może być podobnie.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Domyślnie

Jeśli leżą Ci ogniskowe to śmiało bierz T 28-75/2.8 u mnie z C50D współpracuje bardzo dobrze. Optycznie bardzo przyzwoicie, co do FF/BF to kwestia trafienia w dobry egzemplarz. Najlepiej iść i namacalnie przetestować, ewentualnie zamów u Cichego będziesz miał pewność że dostaniesz ostry. Gdyby coś było nie tak zawsze masz możliwość wymiany na inny egzemplarz.

Miasto
    Rąbień k/Łodzi

Domyślnie

Porównujesz zooma ze stałką, ale O.K.
    Stałka będzie ostra. Zoom dla pewnych ogniskowych też, ale pamiętaj, że nie dla wszystkich.
    Ze stałką nabiegasz się, bo zoom musisz mieć w nogach.
    Poza tym zastanów się, czy z zoomów chcesz kupować akurat Tamrona?
    Jeśli zdecydujesz się na zooma, to znajdź odpowiednik Canona.
    Odnośnie BF/FF - poszukaj na forum, sporo tego jest.
    Pozdrawiam.
    Canon EOS 50D+grip | Canon 18-200/3,5-5,6 IS|Canon 10-22/3,5-4,5 | Canon 50/1,4 | Speedlite 430 EX II

Zablokowany

Domyślnie

Witam zakupiłem canona 50d ( czekam na jego przyjazd ) . Do tego poluje na szkło - waham się między Tamronem 28-75 a canonem 85/1.8 .
    to tak jakbys wahal sie w restauracji wybierajac pomiedzy schabowym z papusta a np sushi.
    to sa niepotrownywalne obiektywy.
    28-75 jest podstawowym zoomem do formatu FF, 85 - jest obiektywem dosc specjalistycznym , glownie portretowym. jesli zamierzarz robic w zasadzie jeden gatunek zdjec portrtowe i t.p. to 85 jest odpowiedni.
    w celach uniwersalnych oczywiscie zoom, z tym ze dla aps-c nie jest to zoom rzeczywiscie podstawowy. Bedzie brakowac szerokiego kata - z tym ze bardzo czesto brak tego kata bedziesz mogl wygodnie skompensowac podwojnym zdjeciem skladajac je panoramicznie. Np pejzaz , wszelkie sceny statyczne - nawet wynik bedzie lepszy niz z szerokiego kata . Fotografujac wnetrza z poruszajacymi sie ludzmi , imprezy nie bedzie to latwe.
    Czy brales pod uwage ew tamrona 17-50 ? w dodatku jest wercja ze stabilizacja - ale i bez staibilzacji jest znakomitym obiektywem podstawowym.

1. Jak wygląda porównanie tych szkieł jeśli chodzi o optykę ( ostrość , odwzorowanie kolorów ) .
    rozdzilczosc obydwu szkiel jest wystrczajaco dobra dla cyfry.
    oczywiscie stalka ma wyzsza , to wysmienicie skorygowany obiektyw , ale i T daje dobre zdjecia. Wogole T. jest znany z ostro rysujacych obiektywow i nie zawsze zadawalajacego naopedu AF . mechanicznie jest lepiej niz w obiektywach kitowych.

2. Problem z ff/bf - gdzieś czytałem ze to nie zależy jedynie od samego Tamrona a także od puszki - jak będzie wyglądała sprawa z 50d ?
    tym sobie nie lam glowy .
    c 50d ma kompensacje softwarowa.
    jesli cos byloby nie tak to skompensujesz bf/ff.

w stalce skompensujesz calkowicie . W tamronie mam nadzieje ze tez.
    W bardzo rozpietych zoomach jedna poprawka nie wystarcza , ale ten nie jest b rozpiety wiec moze byc dobrze.

Mam jednego tylko tamrona ( inny ) i jest to jedynyn obiektyw , ktory u mnie nie wymagal pod aps-c poprawki , a wiec da sie zrobic dobrze ostrzacy obiektyw. To nie bedzie w c50d zasadniczym problemem.

3. Gdzie ewentualnie kupić Tamrona aby był ostry ( Warszawa) i jak sprawdzić ff/bf .
    sprawdzenie w sklepie przy zakupie nie jest proste. Mozna wylapac tylko grube bledy , a te wystepuja rzadko. Na moniotorze aparatu nie da sie rzeczywiscie dobrze ocenic ostrosci obiektywu.
    Zrob moze par zdjec probnych ulicy , znaki drogowe , nr samochodow i ocen na komputerze ( moze pzwola w sklepie) jak rozklada sie ostrosc w stosunku do celu.

Sporo pytań ale proszę o konkretne odpowiedzi

Pozdrawiam
    [/QUOTE].

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Nie mam co prawda 80tki ale mam tamrona i powiem szczerze, że świetne szkło, choć porównywanie jej z 80tką raczej nie ma sensu - bo to zupełnie inny obiektyw. Kupowałem go jako wyselekcjonowany egzemplarz. Aktualnie coraz mniej go używam, bo chcę przejść na stałki (i c10-22 na pewno zostawię), ale jak go ostatnio zapiąłem do puchy po długim nieużywaniu to byłem w szoku, że on takie ostre zdjęcia robi
    Biję się z myślami czy by go nie sprzedać, ale zostać bez zooma to trochę ciężko.
    Raz porównywałem go na ogniskowej 70 mm z Canonem 70-200 f4L i wierzcie albo nie,ale jedyna różnica była taka, że Canon abberował na tej ogniskowej, a Tamron nie inaczej nie dałoby się odróżnić.
    Autofocus - no cóż, jak przesiadłem się z Pentaxa na C40D i tego Tamrona to AF powalił mnie na glebę! Rewelacja. Porównywałem potem na ciemnej sali weselnej z Canonem 10-22 no i niestety Canon to zupełnie inna liga. Nawet prawie po ciemku AF działa błyskawicznie.
    Przy ślubach IMHO najważniejszy jest w obiektywie AF, dlatego prawdopodobnie Tamron zostanie zamieniony na przetworzoną korę drzewną zwaną potocznie pieniądzem.
    C80 1.8 - widziałem pare sampli - przymierzałem się do kupna - na 1.8 dość widoczne aberracje chromatyczne - wada, której nie lubię, niezależnie jak łatwa do korekty, ale te stałki tak mają, że na dworze lepiej przymknąć. Poza tym ostrość rewelacyjna i AF podobno też znacznie lepszy niż w 50 1.4.
    Pozdrawiam
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Uprawnienia umieszczania postów