Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Canon 60 macro USM

Początki nałogu

Domyślnie Canon 60 macro USM

Witam, niezbyt wiele jest na forum informacji o tym obiektywie. W związku z tym mam pytanie do użytkowników 60-tki - jak sprawuje się w innych zastosowaniach, tj. poza macro, czy portretem. Na przykład fotografowanie dzieci, czy krajobrazu. Nie będę ukrywać, że najbardziej, poza trybem macro i odwzorowaniem 1:1, czy kompaktowymio rozmiarami kusi mnie w tym obiektywie ostrość, gdyż zdjęcia z 50f1.4 czy 85f1.8 (które mam) czasem mogłybyć ostrzejsze. Aktualne cena nowego canona 60 macro USM obecnie jest dość dobra, w sumie ok. 200 zł od obecnej ceny używek.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
    Witam, niezbyt wiele jest na forum informacji o tym obiektywie. W związku z tym mam pytanie do użytkowników 60-tki - jak sprawuje się w innych zastosowaniach, tj. poza macro, czy portretem. Na przykład fotografowanie dzieci, czy krajobrazu. Nie będę ukrywać, że najbardziej, poza trybem macro i odwzorowaniem 1:1, czy kompaktowymio rozmiarami kusi mnie w tym obiektywie ostrość, gdyż zdjęcia z 50f1.4 czy 85f1.8 (które mam) czasem mogłybyć ostrzejsze. Aktualne cena nowego canona 60 macro USM obecnie jest dość dobra, w sumie ok. 200 zł od obecnej ceny używek.
    Jeden użytkownik tego forum usilnie próbuje sprzedać swój egz. do tej pory ztcw bez skutecznie - utarguj ze 100 zł (ma dobrą cenę więcej nie spuści) i bierz bo to b. dobry, ostry obiektyw. Weź tylko pod uwagę, że to szkło macro czyli w specyficznych warunkach szybkość AF potrafi być wyraźnie spowolniona. Za te pieniądze (patrz giełda) bierz i się ciesz z mega ostrych fotek.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

kusi mnie w tym obiektywie ostrość, gdyż zdjęcia z 50f1.4 czy 85f1.8 (które mam) czasem mogłybyć ostrzejsze.
    Po domknięcu do f/2.8, na cropie?
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

szkiełko mam od jakiego roku, wpinam do C30D, wykorzystuję do różnych zadań. Robiłem jakieś próby macro, próbowałem też portretu - głównie dzieciaki. Muszę przyznać, że to naprawdę dobre szkło, ostre od pełnej dziury,ale to już wszyscy wiedzą w macro przy dużych zbliżeniach konieczny manual...
    Moim zdanem w portrecie również się sprawdza. Tego roku na urlopie jak go zapiołem to się niemalże z nim nie rozstawałem Kawał dobrego solidengo szkła...ze spokojnym sumieniem polecam do zastsowań o których pisałeś. Więcej takich w stajni Canona

Początki nałogu

Domyślnie

Tak, nie trafiłem na mega ostre egzemplarze 50-tki i 85-tki, chyba bardziej jestem zadowolony z 35f2.0
    Co do giełdy zaczynam się zastanawiać nad używkmi, wprawdzie kupiłem już 5 sprawmych obiektywów z giełdy z drugiego obiegu, ale ostatnio miałem problemy, bo kupiłem niesprawny egzemplarz już po gwarancji. Myślę więc, że jeśli różnica w cenie będzi taka jak między np. nowym 50f1.4 a używanym (ok. 500 zł czyli gdzieś 2/3 ceny nowego) to ok., ale jeśli jest to 200-300 zł to wolę kupić nowy sprzęt i na gwarancji.

Uzależniony

Domyślnie

Do macro używam sporadycznie. Najczęściej używam właśnie do fotografowania ruchliwych dzieci poza pomieszczeniami. W tej roli sprawdza się znakomicie. Mnie bardzo pasuje ta ogniskowa na cropie. AF dla obiektów odległych więcej niż 0,5 metra jest naprawdę bardzo szybki (w zasadzie nie znam szybszej stałki Canona) i bardzo powtarzalny. Na zewnątrz (przyzwoite światło) nie zdarzyła mi się sytuacja, aby AF przebiegł przez zakres macro (co rzeczywiście sporo trwa). Praktycznie zawsze czas ostrzenia jest niemal niezauważalny, bo obiekt nie wchodzi w zakres poniżej 0.5 metra. Szybki, pewny, dobrze zbudowany, cichy, ostry, o dobrym bokeh. Ja bym chciał mieć więcej podobnych obiektywów...

Warto pamiętać o:
    - światło "tylko" 2.8, więc w pomieszczeniach to tylko przy oknie lub prawie statyczne obiekty (zresztą do pomieszczeń stosunkowo długi...)
    - na 2.8 wyraźna winieta,
    - dosyć droga osłona przeciwsłoneczna,
    - brak IS,

Początki nałogu

Domyślnie

tezmarek
    dzięki za opinię, do pomieszczeń mam inne stałki, chociaż na upartego i przy 2.8 można też coś zrobić
    a jak jest z kontrastem i oddaniem barw w porównaniu np. z 50f1.4 czy 85f1.8?

Uzależniony

Domyślnie

tezmarek
    dzięki za opinię, do pomieszczeń mam inne stałki, chociaż na upartego i przy 2.8 można też coś zrobić
    a jak jest z kontrastem i oddaniem barw w porównaniu np. z 50f1.4 czy 85f1.8?
    Nie mam zastrzeżeń do kontrastu i barw, tyle, że 85/1.8 nie mam i nie miałem, a 50/1.4 od dawna nie używałem (egzemparz 50/1.8, który mam bardziej mi przypadł do gustu z prozaicznych przyczyn - był znacznie ostrzejszy na 2.0 od egzemplarza 50/1.4 z którym porównywałem).

Jakbym miał porównywać "poziom satysfakcji" to EF-S daje mi podobny do 70-200/4 LIS. Ja wiem, to zupełnie inny obiektyw, ale zadowolenie z użytkowania podobne. Uzysk zdjęć jest bardzo duży - tu nie ma loterii...

Oczywiście 60 EF-s mógłby mieć przełącznik ograniczający zakres odległości, IS i światło 2.0. Tyle, że wtedy byłby to obiektyw idealny, a tak to jest tylko znakomity

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A dlaczego nie bierzesz pod uwagę 50mm f/2.5 compact macro? Ja jestem pod wrażeniem efektów z tego szkła.

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

To szkło (60mm) powoduje u mnie bardzo częsty opad szczęki kiedy patrze na jakie ostrość.

po zmianie 400D na 50D myślałem ze na 2.8 już nie będzie tak różowo i bardzo się zdziwiłem jak zrobiłem pierwsze foto
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów