Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 118

Wątek: Techniki oświetlenia - komentarze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rorochch Zobacz posta
    powerbook 17"
    chcesz powiedziec ze obrabiasz zdjecia na ekranie przenosnego kompa? to wiele wyjasnia...
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Sebcio,
    Tak, na laptopie. Wiekszosc fotografow tak robi. Nie wiedziales? W studiu, lub w lokalizacji mozesz go podpiac do aparatu i masz foty od razu na kompie, widzisz je na duzym ekranie, od razu wywolujesz rawa, widzisz co jest w swiatlach i cieniach. To na prawde pomaga.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

notebook do podgladu, tak, ale do obrobki? zdecydowanie nie, nawet najtanszy monitor na matrycy MVA lub IPS da lepsze wyniki

fotografowie obrabiaja zdjecia na laptopach? chyba tylko reporterzy...
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rorochch Zobacz posta
    Pank, ty nadal o swoich preferencjach, a to jest forum, baza wiedzy nie tylko dla Cibie, ale dla wielu fotografow poszukujacych odpowiedzi jak zrobic to czy tamto. To co wrzucil Micles oraz ja powinno im pomoc. Twoje teksty utrudnia poszukujacym wyluskanie istotnych informacji. Dam ci taka rade. Jak cos nie jest uzyteczne dla Ciebie, to pozwol skorzystac innym. Co? Nie uwazasz, ze tak bedzie prosciej?
    Jezu, o czym Ty piszesz? Te zdjęcia to ewidentna kicha, patrząc na nie myślę że człowiek który je pokazał nie ma pojęcia jak w studio poprawnie ustawić oświetlenie, jest to jak najbardziej użyteczne bo skoro chcesz tutaj czegoś nauczyć to szukający wiedzy fajnie jak wie kto tę wiedzę próbuje mu przekazać.
    Więc konkretnie, pytam i proszę, wyjaśnij w jakim celu zastosowałeś takie a nie inne oświetlenie, czemu ten efekt, który pokazałeś powinien być powielany przez ludzi chcących nauczyć się technik oświetlenia studyjnego. Najlepiej, podaj linka do jakichś profesjonalnych fotografii w których technika pokazana przez Ciebie była zastosowana, skoro twierdzisz że się ją stosuje to nie powinieneś mieć problemu, prawda?
    Dopóki tego nie zrobisz będę twierdził że nie specjalnie masz doświadczenie w dziedzinie której próbujesz uczyć i Twoje nauki mogą przynieść więcej szkód niż pożytku. A Twoje opowieści o świetnym laptopie appla na którym można obrabiać zdjęcia tylko mnie w tym przekonaniu umacniają. Owszem, fotografowie podpinają komputer do aparatu, ale tyko po to żeby mieć większą kontrolę nad powstającym obrazem, do obróbki raczej nie koniecznie. Sam piszę właśnie z MBPro 17" ale mam go podpiętego do szeroko gamutowego profesjonalnego monitora i nigdy do głowy mi nie przyszło żeby obrabiać zdjęcia na laptopie, chyba że wstępnie, chociaż obie matryce mam skalibrowane. I u mnie, mimo tego że piszę z maka Twoje zdjęcia są koszmarnie płaskie, więc o co biega?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez artb Zobacz posta
    Krzychu, bo tak to już jest, że na początku trzeba nauczyć się czegoś prostszego, żeby z czasem przejść do bardziej skomplikowanych rzeczy. Chcesz zaczynać od 7 lamp jak w studio nic nie robiłeś i nie wiesz co można zrobić z jedną...? To tak jakby kadeta szkoły lotniczej na pierwszych zajęciach posadzić za stery F117A i powiedzieć - leć synu, zdobywaj przestworza. Wszyscy tu wiemy, że można inaczej, że można lepiej i ciekawiej poświecić, ale od czegoś trzeba zacząć.
    Najlepiej zacząć od poprawnego ustawienia jednego źródła światła, w życiu nie słyszałem o takiej metodzie dydaktycznej że na początku należy zrobić coś ewidentnie źle, żeby później robić dobrze.
    Ostatnio edytowane przez pank ; 15-03-2010 o 21:34 Powód: Automerged Doublepost
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Pank, moze zaprezentujesz jakies swoje zdjecie, oraz tutorial setupu, powiesz co jak zrobiles, daj nam jakies alternatywne podejscie do sprawy oswietlenia studyjnego. Moze nawet nie swoj setup, skoro nie pracujesz w studiu. Znajdz na sieci i wrzuc, cos co tobie sie podoba i uwazasz, ze moze spodobac sie innym. Ja juz nie mam do ciebie sily...

Miasto
    wawa

Domyślnie

To nie ja tutaj próbuję nauczać, chcesz być nauczyciel, radź sobie z trudnymi uczniami. Po raz kolejny pytam o sens zaproponowanego oświetlenia i proszę o profesjonalne przykłady jego zastosowania.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Z trudnymi uczniami, takimi jak ty poradzi sobie tylko moder. Zaczekam az ktorys wpadnie i zrobi porzadek.

Miasto
    wawa

Domyślnie

Czyli nie jesteś w stanie sensownie uzasadnić w jakim celu proponujesz takie a nie inne ustawienie światła ani podać przykładów jego zastosowania? Mam nadzieję że moderatorów też zainteresuje kto czego i po co próbuje uczyć na CB i zanim wytną moje posty poczekają na odpowiedź. W końcu takie wątki mają też wpływ na reputacje CB.
    No rorochch, pokaż mi że się mylę a Ty wiesz co robisz i odpowiedz na moje proste pytanie, jeżeli faktycznie wiesz, nie będziesz miał najmniejszych problemów i rozwiejesz moje (i nie tylko) wątpliwości. Na tym chyba polega nauka, prawda?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Najlepiej zacząć od poprawnego ustawienia jednego źródła światła, w życiu nie słyszałem o takiej metodzie dydaktycznej że na początku należy zrobić coś ewidentnie źle, żeby później robić dobrze.
    A czy ja wspominałem cokolwiek o metodzie, którą sugerujesz...?
    Skoro uważasz,że to jest złe to pokaż alternatywną dobrą metodę, zamiast bez przerwy wszystko kwestionawać. I choć jest to niezwykle charakterystyczne dla wszelkiego rodzaju forów, to jest to równie irytujące. Zawsze trafiają się malkontenci gotowi podważyć wszystko co zostanie napisane nie dając kompletnie nic ze swojej strony. Więc pokaż co Ty robisz z jedną lampą, napisz dlaczego tak i zacznijmy merytoryczną dyskusję.

Miasto
    wawa

Domyślnie

No tak, doszliśmy do standardowego "zrób lepiej". Fotografia studyjna nie jest moją domeną, wątek odwiedzam bo chcę się czegoś nauczyć. Z tym że nauczyciel właśnie każe mi zjeść coś bardzo nie smacznego i twierdzi że tak ma być, a ponieważ nie należę do grona uczniów bezkrytycznie przyjmujących wszystko na zasadzie "bo tak" proszę o więcej wyjaśnień. Jak widać, do tej pory bezskutecznie.

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów