Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 118

Wątek: Techniki oświetlenia - komentarze

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    No tak, doszliśmy do standardowego "zrób lepiej.
    Abstrachując od tego, kto ma rację widzę, że historia zatoczyła koło Niedawno, to ja od Ciebie przeczytałem "cuś" podobnego mimo, że podałem merytoryczne argumenty. Mile mnie zaskoczysz, jeśli nie zaprzeczysz
    Sam doskonale wiesz i niedawno brałeś to jako bardzo poważny argument przeciw mojej opinii o Twoim zdjęciu, że w sztuce nie można wszystkiego jednoznacznie definiować. Definicja dobrej kompozycji zawiera się w ogromyn zbiorze różnych bardziej lub mniej szczegółowych definicji. Tak jak ja odrzuciłem jedno Twoje zdjęcie, tak Ty dzisiaj odrzucasz zdjęcia Rorochcha, a argumenty których użyłeś przeciw mnie, odrzucasz, kiedy są używane przeciw Tobie. No kaman, stary!

A wracając do tematu. Ja z tutejszych lekcji czerpię wiele, chocby w ten sposób, że patrze na zdjęcie, przypominam sobie światła w studio Rorochcha i wyobrazam, jak je ustawić, żeby było po mojemu. Może Pank, przejdź się tam też. Podejrzewam, że zmaleje Twój radykalizm, chociaż zapewne nadal będziesz w opozycji.
    To nie chodzi o to, czy Ci się podoba, czy nie.
    Chodzi o to, żeby wiedzieć co i jak świeciło, że to na zdjęciu tak wygląda. A Rorochch to bardzo dokładnie i chętnie tłumaczy. W Twoim wątku kilkukrotnie padały pytania o ustawienie świateł i zwykle nie byłeś tak chętny do ich dokładnego opisu ...
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

No tak, doszliśmy do standardowego "zrób lepiej". Fotografia studyjna nie jest moją domeną, wątek odwiedzam bo chcę się czegoś nauczyć. Z tym że nauczyciel właśnie każe mi zjeść coś bardzo nie smacznego i twierdzi że tak ma być, a ponieważ nie należę do grona uczniów bezkrytycznie przyjmujących wszystko na zasadzie "bo tak" proszę o więcej wyjaśnień. Jak widać, do tej pory bezskutecznie.
    Na poczatek zacznijmy od czytania ze zrozumieniem. Nie napisałem zrób lepiej tylko pokaż lepszy przykład. Nie musi być Twój. Ale niech będzie bazą do dalszej dyskusji i wymiany argumentów. W tej chwili Ty też prezentujesz styl dyskusji "bo tak" i trudno z tym dyskutować. Więc nie dziw się irytacji rorochch. A jeśli faktycznie chcesz się czegoś nauczyć, to tak jak wspominałem już, zacznij od podstaw, od jednej lampy. Nie musi Ci się to podobać, ale będziesz wiedział co się dzieje kiedy tak zaświecisz. Już z tego wątku możesz wywnioskować co się dzieje kiedy do tej samej lampy użyjesz dwóch różnych końcówek. Więc korzystaj, a nie kwestionuj. A jak sam zaczniesz fotografować w studio to możesz używać i 10 lamp w układzie, który uznasz za najlepszy, a który w przyszłości będzie nazywany Twoim nazwiskiem.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Ja nie prowadzę szkółki oświetlenia, sytuacje są nie porównywalne, tutaj rorochch występuje w roli nauczyciela, pokazuje, twierdzi że to co pokazuje jest oczywiste i często stosowane więc pytam gdzie jest stosowane, tutaj nie rozmawiamy o walorach zdjęcia tylko o oświetleniu.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    A Rorochch to bardzo dokładnie i chętnie tłumaczy.
    Potwierdzam

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artb Zobacz posta
    Na poczatek zacznijmy od czytania ze zrozumieniem. Nie napisałem zrób lepiej tylko pokaż lepszy przykład. Nie musi być Twój. Ale niech będzie bazą do dalszej dyskusji i wymiany argumentów. W tej chwili Ty też prezentujesz styl dyskusji "bo tak" i trudno z tym dyskutować. Więc nie dziw się irytacji rorochch. A jeśli faktycznie chcesz się czegoś nauczyć, to tak jak wspominałem już, zacznij od podstaw, od jednej lampy. Nie musi Ci się to podobać, ale będziesz wiedział co się dzieje kiedy tak zaświecisz. Już z tego wątku możesz wywnioskować co się dzieje kiedy do tej samej lampy użyjesz dwóch różnych końcówek. Więc korzystaj, a nie kwestionuj. A jak sam zaczniesz fotografować w studio to możesz używać i 10 lamp w układzie, który uznasz za najlepszy, a który w przyszłości będzie nazywany Twoim nazwiskiem.
    Błagam, przecież cała ta wymiana zdań zaczęła się od lepszego przykładu który podałem. Jest to zdjęcie które zrobił Micles i które rorochch skrytykował jako wzór podając płaskorzeźbę. Więc na początek może zacznij od czytania w ogóle.
    Zaczyna się robić nieprzyjemnie, a nie to było moim celem. Skoro uważacie że to co napisał i pokazał rorochch trzeba bezkrytycznie przyjąć za pewnik, wasza wola, ja zadałem konkretne pytania na które nie dostałem odpowiedzi i chyba już się na nią nie doczekam. Nie chcę Wam psuć zabawy, więc dopóki nie będzie konkretów, zamykam się. Bawcie się dobrze.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Błagam, przecież cała ta wymiana zdań zaczęła się od lepszego przykładu który podałem. Jest to zdjęcie które zrobił Micles i które rorochch skrytykował jako wzór podając płaskorzeźbę. Więc na początek może zacznij od czytania w ogóle.
    Nie mam problemów z czytaniem. Zdjęcie które wspominasz jest zdjęciem z tych samych warsztatów, z tą samą jedną lampą, zrobione tego samego dnia, w tym samym studio... Zatem mamy wrócić do kwestii obróbki, ale znowu wyjdziemy poza temat wątku? A wracając zaś do niego, czyli do technik oświetlenia, powinieneś teraz przyznać, że to co było prezentowane na warsztatach i teraz tu na forum jednak jest sporą dawką wiedzy. W końcu to cały czas oświetlenie z tej jednej, smotnej lampy... Trzeba tylko chcieć skorzystać z tej wiedzy.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artb Zobacz posta
    W końcu to cały czas oświetlenie z tej jednej, smotnej lampy...
    Troszkę sobie przestawiłem, żeby mi cień wszedł w poziomy kadr tak jak sobie to wyobraziłem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Troszkę sobie przestawiłem, żeby mi cień wszedł w poziomy kadr tak jak sobie to wyobraziłem
    I w tym właśnie rzecz :-) By się uczyć od innych, ajednocześnie poszukiwać swojej drogi, a nie u podstwa wszystko kwestionować. Ja od rorochch sporo się nauczyłem, ale na bazie tych nauk szukam efektów, które ja chcę uzyskiwać. Tu nie chodzi o kopiowanie kogokolwiek i czegokolwiek, a o rozwijanie się... :-)

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

No wlasnie Pank, moze wpadniesz do studia, zobaczysz jak dzialamy, jak to sie robi, ze wychodzi, albo nie wychodzi, bo czasem nie wychodzi... Czyli zamiast slow ("slowa, slowa, slowa" jak pisal jakis tam "mickiewicz czy inny filozof" :-)) sam zobaczysz. Bo to jest jednak tylko wirtualna "rzeczywistosc". Mam nadzieje, ze do niektorych rzeczy sie przekonasz, a do innych nie. Czyli jak byc powinno, a jak nie. :-)

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Micles, TU swiecil beauty dish (ring flasha tez mamy ale tu nie uzywalismy). Choc musze przyznac, ze efekt bylby podobny (lecz nie taki sam). I znowu musze powiedziec, ze jest zbyt ciemno. Joasia ma wlosy koloru blond, nie jest "czerwonowlosa". :-) Ma bardzo jasna karnacje, typ "kaukaski", tu jest taka bardziej "indianska", "czerwonoskora". :-)

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów