Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 118

Wątek: Techniki oświetlenia - komentarze

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rorochch Zobacz posta
    Nie mowimy o gustach, ale o prawidlowej eskpozycji.
    Mimo wszystko Twoje zdjęcia w efekcie końcowym nie wyglądają dobrze.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Tak, Vitez, i bedziemy w tym konsekwentni jak bracia (Karamzow, Grimm, Kaczynscy?) :-)

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Pank, ten setup oswietlenia generuje takie wlasnie foty. Tak trzeba je naeksponowac. Tyle.
    Ten drugi setup generuje takie wlasnie foty, jak widziales na przykladzie. Tyle. Jesli tak zrobisz wyciagniesz z tych fot, to co bylo zaplanowane w momencie kiedy ustawiales swiatlo. I to zrobisz bardzo latwo, tylko za pomoca wywolania z RAW-a. Tyle. Jesli chcesz zrobic inne zdjecia, to musisz inaczej ustawic swiatlo. Tyle. Jesli chesz tworzyc grafike komputerowa, to tez mozesz. Tyle, ze to nie jest tematem tego forum.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Okej, nic już nie mam do dodania. Zastanawia mnie tylko po co pokazujesz techniki po wykorzystaniu których wychodzi kaszana. Myślałem że to forum fotografów a nie miłośników wędlin domowych. W takim razie interesuje mnie ustawienie świateł przy drugiej zepsutej Miclesowej focie. Jak będę chciał świecić w studio to chętnie zepsuję podobnie.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Pank, ty nadal o swoich preferencjach, a to jest forum, baza wiedzy nie tylko dla Cibie, ale dla wielu fotografow poszukujacych odpowiedzi jak zrobic to czy tamto. To co wrzucil Micles oraz ja powinno im pomoc. Twoje teksty utrudnia poszukujacym wyluskanie istotnych informacji. Dam ci taka rade. Jak cos nie jest uzyteczne dla Ciebie, to pozwol skorzystac innym. Co? Nie uwazasz, ze tak bedzie prosciej?

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

moze rorochch masz monitor zle skalibrowany. generalnie jest diametralna przepasc w jakosci zdjec miedzy micles'em a Twoimi. Jego sa idealnie w punk jesli chodzi o swiatlo, bardzo spoko i mile dla oka. Twoje niestety, tak jak pank napisal, sa przeswietlone. Zreszta mam takie same uwagi jak pank. Moze kwestia w Twoim monitorze. U mnie te foty zaczynaja jakos wygladac jak znize glowe i ogladam na lcd'ku z duzego kata..

Micles, bardzo spoko fotosy. piona.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rorochch Zobacz posta
    Pank, ty nadal o swoich preferencjach, a to jest forum, baza wiedzy nie tylko dla Cibie, ale dla wielu fotografow poszukujacych odpowiedzi jak zrobic to czy tamto. To co wrzucil Micles oraz ja powinno im pomoc. Twoje teksty utrudnia poszukujacym wyluskanie istotnych informacji. Dam ci taka rade. Jak cos nie jest uzyteczne dla Ciebie, to pozwol skorzystac innym. Co? Nie uwazasz, ze tak bedzie prosciej?
    Jezu, o czym Ty piszesz? Te zdjęcia to ewidentna kicha, patrząc na nie myślę że człowiek który je pokazał nie ma pojęcia jak w studio poprawnie ustawić oświetlenie, jest to jak najbardziej użyteczne bo skoro chcesz tutaj czegoś nauczyć to szukający wiedzy fajnie jak wie kto tę wiedzę próbuje mu przekazać.
    Więc konkretnie, pytam i proszę, wyjaśnij w jakim celu zastosowałeś takie a nie inne oświetlenie, czemu ten efekt, który pokazałeś powinien być powielany przez ludzi chcących nauczyć się technik oświetlenia studyjnego. Najlepiej, podaj linka do jakichś profesjonalnych fotografii w których technika pokazana przez Ciebie była zastosowana, skoro twierdzisz że się ją stosuje to nie powinieneś mieć problemu, prawda?
    Dopóki tego nie zrobisz będę twierdził że nie specjalnie masz doświadczenie w dziedzinie której próbujesz uczyć i Twoje nauki mogą przynieść więcej szkód niż pożytku. A Twoje opowieści o świetnym laptopie appla na którym można obrabiać zdjęcia tylko mnie w tym przekonaniu umacniają. Owszem, fotografowie podpinają komputer do aparatu, ale tyko po to żeby mieć większą kontrolę nad powstającym obrazem, do obróbki raczej nie koniecznie. Sam piszę właśnie z MBPro 17" ale mam go podpiętego do szeroko gamutowego profesjonalnego monitora i nigdy do głowy mi nie przyszło żeby obrabiać zdjęcia na laptopie, chyba że wstępnie, chociaż obie matryce mam skalibrowane. I u mnie, mimo tego że piszę z maka Twoje zdjęcia są koszmarnie płaskie, więc o co biega?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez artb Zobacz posta
    Krzychu, bo tak to już jest, że na początku trzeba nauczyć się czegoś prostszego, żeby z czasem przejść do bardziej skomplikowanych rzeczy. Chcesz zaczynać od 7 lamp jak w studio nic nie robiłeś i nie wiesz co można zrobić z jedną...? To tak jakby kadeta szkoły lotniczej na pierwszych zajęciach posadzić za stery F117A i powiedzieć - leć synu, zdobywaj przestworza. Wszyscy tu wiemy, że można inaczej, że można lepiej i ciekawiej poświecić, ale od czegoś trzeba zacząć.
    Najlepiej zacząć od poprawnego ustawienia jednego źródła światła, w życiu nie słyszałem o takiej metodzie dydaktycznej że na początku należy zrobić coś ewidentnie źle, żeby później robić dobrze.
    Ostatnio edytowane przez pank ; 15-03-2010 o 21:34 Powód: Automerged Doublepost
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Najlepiej zacząć od poprawnego ustawienia jednego źródła światła, w życiu nie słyszałem o takiej metodzie dydaktycznej że na początku należy zrobić coś ewidentnie źle, żeby później robić dobrze.
    A czy ja wspominałem cokolwiek o metodzie, którą sugerujesz...?
    Skoro uważasz,że to jest złe to pokaż alternatywną dobrą metodę, zamiast bez przerwy wszystko kwestionawać. I choć jest to niezwykle charakterystyczne dla wszelkiego rodzaju forów, to jest to równie irytujące. Zawsze trafiają się malkontenci gotowi podważyć wszystko co zostanie napisane nie dając kompletnie nic ze swojej strony. Więc pokaż co Ty robisz z jedną lampą, napisz dlaczego tak i zacznijmy merytoryczną dyskusję.

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Merger, pewno dzialasz na PC i dlatego tak jest. Ja uzywam apple, z karta ati.
    A jesli chodzi o "przeswietlone" zdjecia, to sa wowczas, gdy nie ma detali jasnych partiach na przyklad... U mnie jest wszystko na miejscu.

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

tak. detale masz w jasnych partiach widoczne. chodzi bardziej o efekt wyprania z kolorow, ktory wystepuje u ciebie w zwiazku z za duza iloscia swiatla. Zauwaz, ze u miclesa kolory sa zywe.
    To czy masz apple to nie ma az takiej roznicy akurat.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów