Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: Obiektywy i inne drobiazgi do 500D

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

co do statywów.. jeśli ma być lekki zgrabny i przyjemny, to polecam:

Velbon CX-660
    Wysokość maksymalna [cm] 162
    Długość po złożeniu [cm] 61
    Maksymalne obciążenie [kg] 4
    Liczba sekcji 3
    Rodzaj blokady nóg - zacisk skrzydełkowy
    Typ głowicy - 3D trzykierunkowa
    Szybka złączka - tak QB-5W
    Poziomica - tak
    Materiał - aluminium
    Waga [g] - 1720

Statyw jest w miarę lekki z głowicą 3D i poziomicą. testowałem go przez kilka dni przed zakupem dla siebie, ostatecznie zdecydowałem się na Sherpe 600R, ale to z innych powodów. seria CX-xxx Velbona jest dobra i tania. Manfrotów i innych nie miałem w ręku, więc nie wiem.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janka Zobacz posta
    Ten Velbon DF-60 na pierwszy rzut oka wygląda fajnie.
    Mam go. Za tą kasę polecam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    Kobiete stać na canona 17-55IS a wy proponujecie im jakieś "badziwia" zamienne, ten obiektyw to lider i jak Cię stać to kupuj go bo żadna ela nie da Tobie takiego połączenia jak ON na kropie(C500D)...nie kupuj hurtowo najpier kup ten model, zrób pare nim portertów, widoczków i dalej i dalej ... bo kupujac te tanie gdy stać Ciebie na drozsze kupuje 2x i jeszcze musisz bawić sie w handlarza pozniej...
    Ale to że mnie stać na Ferrari to nie znaczy, że to będzie dla mnie dobry samochód, żeby wybrać się na zakupy A tak na serio to dzięki za tę uwagę; temat obiektywów wciąż uważam za otwarty, bo raczej na tych dwóch się nie skończy Aczkolwiek tymczasowo obiektyw 18-135 uważam za bardziej adekwatny do moich potrzeb, zwłaszcza, że - tak jak ktoś już zauważył - jego światło nie jest dla mnie krytyczne, przynajmniej tak mi się teraz wydaje.

Dzięki za uwagi o statywach, muszę się wybrać do sklepu i je sobie pooglądać, teraz przynajmniej wiem co oglądać.

Oprócz gwarancji Canona mam jeszcze rękojmię sklepu na sprzęt - jeśli coś będzie nie tak to mogę wymienić obiektyw/aparat na inny egzemplarz. Czy moglibyście podpowiedzieć na co zwrócić uwagę? Z mojego punktu widzenia wszystko działa jak należy, ale podobno kto pyta nie błądzi
    Czy nikt mi nie podpowie co i jak testować w aparacie/obiektywach, żeby sprawdzić czy wszystko jest OK? Zdjęcie czarnego i białego tła pewnie powinno ujawnić ewentualne wadliwe piksele na matrycy, to już zrobiłam. A jak testować AF? I co jeszcze?

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Czy nikt mi nie podpowie co i jak testować w aparacie/obiektywach, żeby sprawdzić czy wszystko jest OK? Zdjęcie czarnego i białego tła pewnie powinno ujawnić ewentualne wadliwe piksele na matrycy, to już zrobiłam. A jak testować AF? I co jeszcze?
    Nie ma chyba sensu w jakiś złożony sposób testować układu AF, brak punktu odniesienia spowoduje, że bardziej Twoje nastawienie zadziała niż jakakolwiek fizyka. Cyknij po prostu w dobrych warunkach świetlnych jakiś obiekt bliski (powiedzmy 2m), daleki (powiedzmy 10m) i coś na nieskończoność. Użyj oddzielnie centralnego i któregoś ze skrajnych. Jeżeli nie będziesz miała możliwości obejrzeć wyników na komputerze (co niestety cały ten test stawia pod znakiem zapytania), wrzuć własny Picture Style z ostrością na max i sprawdzaj na LCD aparatu w max powiększeniu. Servo sprawdź śledząc jadący samochód (możliwie nieprostopadle do osi optycznej zdjęcia czyli zbliżający się bądź oddalający) i robiąc serie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha, załóż galerię na tym forum, zaraz Ci wszystko wyciągną
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 24-03-2010 o 07:56 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Czytałam, że niekiedy konieczne jest dostrajanie obiektywu do aparatu bo ostrzy trochę przed lub trochę za punktem ostrości? Jak to sprawdzić? Chyba że coś pokręciłam...

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Czytałam, że niekiedy konieczne jest dostrajanie obiektywu do aparatu bo ostrzy trochę przed lub trochę za punktem ostrości? Jak to sprawdzić? Chyba że coś pokręciłam...
    Czytanie tego forum może być przyczyną wielu groźnych chorób. O tym pamiętaj przede wszystkim. Nic tak nie pomaga w zachowaniu odpowiedniego dystansu do spraw jak dobrze skorygowany i jasny mózg, koniecznie 2.8

Jeżeli zrobisz ostre zdjęcia z kilku odległości, w dobrych warunkach świetlnych - masz wszystko czego chciałaś.
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pomerania

Domyślnie

Pozwolę się przypiąć do tematu. Gdyż szukam informacji na temat statywu. Moje oczekiwania to max.wys. 170-175cm. + głowica kulowa. Cena w okolicach 600 +/-. Mógłbym prosić o przykładowe modele lub komplety?
    EoS 50D Lens: C10-22, C17-85 IS USM, C70-200 f/4 L, C50 1.8, kilka filterków, jakiś statiwik, plecaczek i kanapki

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Jest tutaj kilka takich tematow, znalazlem te:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=60576
    http://canon-board.info/showthread.php?t=43210

zapewne jest tego wiecej ale nie mam czasu poszukac :P
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Coś już napisał

Domyślnie

witam,
    Mam od kilku dni C 500D i zastanawiam się dlaczego po wyłączeniu zasilania obiektyw się nie resetuje tzn,nie ustawia się do pozycji wyjściowej.
    Czy ten typ tak ma?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie przypominam sobie, żeby jakikolwiek typ tak miał...
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów