Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: Obiektywy i inne drobiazgi do 500D

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

To ja dorzucę coś od siebie, jeśli można..

Janka, co niektórzy dobrze prawią. Jeśli to ma być w plener, góry, rower, ale i w kościele, pomieszczeniach i portret, to dobre minimum osiągniesz przy czymś z zakresu 17-70 + wspomniane 50/1.4.

Ja od sierpnia, po zmianie kitowego 18-55 na Sigmę 17-70 f/2.8-4.5 Macro chodziłem głównie z tym drugim + kitowe 55-250 IS. To mi załatwiało sprawę w 70%. Teraz dokupiłem kilka szkieł i powiem Tobie tak... jeśli nie chcesz wyrzucać kasy a wymagalny zakres to minimum 17mm do 200mm, ja odpuściłbym sobie 24-105 4L, bo drogie i brakuje czegoś szerszego, a nie zawsze jest możliwość cofnięcia się.
    wymieniasz też obiektywy w dobrej cenie, ale ze światłem od f/3.5 - do kościoła może być różnie..

Moja propozycja:
    1. Sigma 17-70 mm F2.8-4.0 DC Macro OS HSM - spokojnie w plener, architektura i złapiesz portret, a i w kościele sobie u mnie radzi (mimo iż mam wersję bez OS i HSM)
    2. Sigma 50-200 mm f/4-5.6 DC OS HSM - jak pojedziesz w góry, albo na wycieczce rowerowej, to spokojnie zakres wystarczy - chyba, że pojedziesz na safari

Możesz do tego dorzucić 50 f/1.4, ale moim zdaniem, dopiero, jak Ci na prawdę będzie potrzebne (czyt. 1. Sigma)

Inna moja propozycja, to 1. Sigma i Canon EF-s 55-250 IS, mam, używam - na wypad za miasto wystarcza i jest tani.

Jak większa kasa nie jest problemem to wspomniany Canon 17-55 ze stałym f/2.8 plus 70-200 4L USM i też bym ze stałką się wstrzymał.
    U mnie tak jest teraz z 85 f/1.8 - za wąsko na APS-C, ale czasem podpinam w kościele do zbliżeń, a i tak czeka na FF.

Zaoszczędzoną kase zawsze można fajnie wydać na weekend majowy w Bieszczadach
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Bo ma Zobacz kita 18-55 Nikkor albo 14-42 Zuiko. Zreszta wiadomo, ze Canon nie rozpieszcza swoich fanow. Wszystko drogie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Co do fotek porownawczych to juz niestety nie mam mozliwoscie zrobienia testu.
    Ciekawe. Pierwszym moim aparatem był d40 z kitem nikkora 18-55. Miałem przez kilka miesięcy olka w dualkicie. Przez rok używałem pentaxa z 18-55II. Teraz mam 18-55IS. Także porównanie mam. Różnic nie ma żadnych. Dosłownie żadnych. Jedyne co to kit pentaxa był lepiej wykonany i z metalowym bagnetem (chociaż te nowe kity dodawane do k-x to już sam plastik jak u konkurencji).
    Owszem kiedyś różnice między kitami były. Ale to już historia. Dziś to tylko stereotypy powtarzane przez ludzi którzy nie bardzo wiedzą, a jednak piszą. Nawet sony ze swoim 18-55 ostatnio dorównał do pozostałych.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Ciekawe. Pierwszym moim aparatem był d40 z kitem nikkora 18-55. Miałem przez kilka miesięcy olka w dualkicie. Przez rok używałem pentaxa z 18-55II. Teraz mam 18-55IS. Także porównanie mam. Różnic nie ma żadnych. Dosłownie żadnych. Jedyne co to kit pentaxa był lepiej wykonany i z metalowym bagnetem (chociaż te nowe kity dodawane do k-x to już sam plastik jak u konkurencji).
    Owszem kiedyś różnice między kitami były. Ale to już historia. Dziś to tylko stereotypy powtarzane przez ludzi którzy nie bardzo wiedzą, a jednak piszą. Nawet sony ze swoim 18-55 ostatnio dorównał do pozostałych.
    Faktycznie, starsze kity bylo zdecydowanie gorsze od obecnego z IS. Mam porownanie z olkiem 14-42 i wedlug mnie na 18mm bylo lepiej niz w Canon kit.
    Sam uzywalem kita z IS, wczesniejj starszej wersji mkII i w porownaniu do Tamrona na 18mm mialem mniejsze znieksztalcenie. Moze moja sztuka byla jakas kiepska, bo kupilem ja w ciemno - zeby miec zaslepke na puszke
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Domyślnie

Witam ponownie, już jako szczęśliwa posiadaczka swojego własnego Canona
    Ostatecznie zdecydowałam się na obiektyw 18-135mm i 50/1.4. Przyznaję, że jest to wybór bardziej tymczasowy i mniej uniwersalny niż zamierzałam jeszcze kilka dni temu, zakładając ten wątek. Widzę jak bardzo trudno jest doradzać komuś w wyborze obiektywów - każdy trochę inaczej robi zdjęcia i czego innego potrzebuje. Niemniej jednak bardzo dziękuję za wszystkie rady, czuję się dzięki nim trochę mądrzejsza.

Oprócz gwarancji Canona mam jeszcze rękojmię sklepu na sprzęt - jeśli coś będzie nie tak to mogę wymienić obiektyw/aparat na inny egzemplarz. Czy moglibyście podpowiedzieć na co zwrócić uwagę? Z mojego punktu widzenia wszystko działa jak należy, ale podobno kto pyta nie błądzi

I jeszcze chciałabym prosić o poradę w wyborze statywu. Widziałam, że polecacie np. firmę Manfrotto, ale prawdę mówiąc wybór na ich stronie trochę mnie przerósł. Na statywie raczej nie będę mocować niczego powyżej 2kg, chciałabym by nadawał się do robienia panoram i makro. Jeśli mam wybierać pomiędzy ciężarem a stabilnością to wolałabym taki lżejszy.

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Gratuluje (:
    Co do statywu to moze Velbon DF-60?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ciężar = stabilność (nie zawsze, ale często tak).
    Jeszcze powiedz ile chcesz na statyw wydać. Jeśli chodzi o panoramy to może warto zainwestować w odpowiednią głowicę?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Ciężar = stabilność (nie zawsze, ale często tak).
    Jeszcze powiedz ile chcesz na statyw wydać. Jeśli chodzi o panoramy to może warto zainwestować w odpowiednią głowicę?
    Zdaję sobie sprawę, że ciężar=stabilność, dlatego napisałam, być może niejasno, że wolałabym poświęcić trochę stabilności na rzecz utraty wagi Co do kwoty maksymalnej to nie zastanawiałam się nad tym - jakoś tak w granicach rozsądku A głowica odpowiednia to znaczy jaka? I jakie nóżki powinnam do niej kupić?

Ten Velbon DF-60 na pierwszy rzut oka wygląda fajnie.

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Kobiete stać na canona 17-55IS a wy proponujecie im jakieś "badziwia" zamienne, ten obiektyw to lider i jak Cię stać to kupuj go bo żadna ela nie da Tobie takiego połączenia jak ON na kropie(C500D)...nie kupuj hurtowo najpier kup ten model, zrób pare nim portertów, widoczków i dalej i dalej ... bo kupujac te tanie gdy stać Ciebie na drozsze kupuje 2x i jeszcze musisz bawić sie w handlarza pozniej...
    Pozdr.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dziewczyna bardzo dobrze zrobiła. Nic nie da jej takiego oglądu sprawy potrzeb, jak zupełnie niezły i tani spacerzoom. Odpowiedź C17-55, nieważne jakie pytanie padło, uważam za po prostu nieuczciwą i zalatującą na kilometry "urban legends".

Przepraszam za off-topic, w sprawie statywów nie mam poglądu.
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Ale przeciez Janka juz kupila sprzet, wiec o co chodzi z tym 17-55??

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów