Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: AFw 30D a 40D i 50D

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    mi chodzi tylko o AF a nie onanizowanie w ff/bf
    nie wiem jak to robisz ?:-D:-D

jakosc pracy AF mozna opisac jego dokladnoscia i precyzja.

dokladnosc to wlasnie sklonnosc do AF / BF , czyli blad nastawionej odleglosci w stosunku do rzeczywistej
    precyzja to powtarzalnosc ( ktora tez zalezy od tendencji AF/BF).

wc50d mozesz nastawic lepsza dokladnosc ostrzenia a tym samym i poprawia sie precyzja.

to ze C potwierdza , ze szybko zostalo wyostrzone , to nie znaczy ze prawidlowo. Szybkosc nastawy jest porownywalna w wyminionych aparatach.

to kolosalny komfort , kiedy podpinasz kazdy obiektyw nie bojac sie ze AF nie bedzie wspolpracowal.

jesli zmiana to c30d na c50d lub c7d

jesli c40d to na c7d

nie widze sensu zmiany c50d na c7d

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wyspa Bahama Zobacz posta
    nie wiem jak to robisz ?:-D:-D

dokladnosc to wlasnie sklonnosc do AF / BF , czyli blad nastawionej odleglosci w stosunku do rzeczywistej

wc50d mozesz nastawic lepsza dokladnosc ostrzenia a tym samym i poprawia sie precyzja.

to ze C potwierdza , ze szybko zostalo wyostrzone , to nie znaczy ze prawidlowo. Szybkosc nastawy jest porownywalna w wyminionych aparatach.

to kolosalny komfort , kiedy podpinasz kazdy obiektyw nie bojac sie ze AF nie bedzie wspolpracowal.

jesli zmiana to c30d na c50d lub c7d

jesli c40d to na c7d

nie widze sensu zmiany c50d na c7d
    akurat w temacie dostrajania puszek i szkiel jestem noga, ale z tego co wiem to to wina szkiel i w wiekszosci kalibruja same obiektywy. Zreszta jestem starej daty i takie cudo jak kalibrator w puszcze nie jest mi potrzebne. Jak kupuje szklo to i tak przebieram w kilu szt.

Ale dzieki za info dot. 50D
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Sam mam 30D. Faktycznie przy słabym oświetleniu i ciemnym obiektywie potrafi kręcić i kręcić i kręcić....i ostrości nie złapać. W 40D/50D dużo lepiej. Ponadto 30D też gubi się na słabo kontrastowych powierzchniach. Ja powoli dojrzewam do wymiany puchy, ale decyzja jeszcze nie zapadła bo tak na prawdę na moje potrzeby to co mam wystarcza mi w zupełności.
    Jeśli jednak już miałbym wymieniać to będzie to albo 5D MK1 (bo ff) lub 50D ze względu na (kolejność ma znaczenie):
    1. 7.1MP sRAW i jego zakres tonalny
    2. AF
    3. Dobry wyświetlacz
    4. BF/FF adjust

Zablokowany

Domyślnie

akurat w temacie dostrajania puszek i szkiel jestem noga, ale z tego co wiem to to wina szkiel i w wiekszosci kalibruja same obiektywy. Zreszta jestem starej daty i takie cudo jak kalibrator w puszcze nie jest mi potrzebne. Jak kupuje szklo to i tak przebieram w kilu szt.

Ale dzieki za info dot. 50D
    nie - nie mozna rozdzielac po ktorej stronie jest wina.
    musza jednoczesnie ze soba wspolgrac.

jesli dostrojona jest puszka to rzeczywiscie dostraja sie obiektywy.

Ale dostrojaona puszka i tak jest przyczyna po czesci pewnych bledow.

w puszkach od c50d w gore masz funkcje ktora daje silnikowi rozkaz " zatrzymaj wczesniej / pozniej" - odpowiada to justacji obiektywu.
    przy czym mozesz zapamietac wartosci justacji dla chyba 20-to roznych obiektywow.
    To jest kolosalna pomoc .

ja w praktyce na pytanie czy c40d czy c50d nie wahalbym sie ani jednej sekundy- zdecydowanie c50d ( nie mowiac o modelach nizszych czy poprzednikach)

na pytanie czy c50d czy c5dmk2 - tutaj juz wahalbym sie.
    w pewnych aspektach lepszy jest c5dmk2 , w innych c50d , w fotografi domowo - amatorskiej chyba czesciej zalety c50d odegraja role niz c5dmk2

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wyspa Bahama Zobacz posta

Nie wiem po co zakładać że każda puszka i każde obiektywy będą miały tendencję do FF/BF . No ale jak tak czytam Twoje posty to ciągle widzę teoretyzowanie i powtarzanie wyczytanych bajeczek netowych czy tabelek netowych.
    Które z tych body 30D/40D/50D osobiście miałeś by ocenić przepaść w AF?

Bo pomijając przypadki FF/BF czyli funkcję dostrajania obiektywów, która nie zawsze jest potrzebna to przepaść jest pomiędzy 30D a 40D/50D a nie tak jak Ty sugerujesz.

Ja miałem 10D,20D, bawiłem się kilka razy po dłuższy czas 30D i 5D (wystarczająco dużo razy i długo by porównać pracę AF jak na mój gust) i mam 40D. Zero problemów z FF/BF z kilkunastoma obiektywami jakie mi się przewinęły.
    Przepaść jest pomiędzy 10D a 20D/30D, potem między 20D/30D/5D a 40D.
    Przynajmniej jeśli chodzi o szybkość i właśnie precyzję AF (czyli one shot - one kill , trafienie za pierwszym razem), bo wychodzenie z założenia że każda puszka i szkło mają problem z FF/BF i stawianie przez to funkcję AF microadjustment na pierwszym miejscu uważam za duży błąd.

Awatar mbulka
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

A czy prędkość AF puszki ma jakieś znaczenie korzystając z obiektywu bez AF z USM, HSM itp? Zastanawiam się czy produkując fotkę poprzez Tamrona 17-50 puszką 30D a robiąc to 50D będzie jakakolwiek (zauważalana) różnica?
    mb

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Na czym w zasadzie polega dobry AF? Centralny w 30D jest krzyzowy a ja korzystam tylko z centralnego, wiec jako tako wszystkich krzyzowych nie potrzebuje. Planuje zakup C17-55 wlasnie do 30D i tak wystartowac na slubach. Sadze, ze bez problemow taki zestaw spelni swoje zadanie.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mbulka Zobacz posta
    A czy prędkość AF puszki ma jakieś znaczenie korzystając z obiektywu bez AF z USM, HSM itp? Zastanawiam się czy produkując fotkę poprzez Tamrona 17-50 puszką 30D a robiąc to 50D będzie jakakolwiek (zauważalana) różnica?
    chyba ciezko bedzie o obiektyw bez AF z USM/HSM bo to chyba naped AFa. róznica między puszkami będzie na tym samym obiektywie ale raczej zalezna od matrycy a nie szybkości AFa.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mbulka Zobacz posta
    Szybkość działania (reakcja i dokładność) AF
    a szybkość działania napędu obiektywu, to dwie różne sprawy.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Na czym w zasadzie polega dobry AF? Centralny w 30D jest krzyzowy a ja korzystam tylko z centralnego, wiec jako tako wszystkich krzyzowych nie potrzebuje. Planuje zakup C17-55 wlasnie do 30D i tak wystartowac na slubach. Sadze, ze bez problemow taki zestaw spelni swoje zadanie.
    Jak wycelujesz w czarną powierzchnie telewizora LCD środkowym punktem AF, to AF w 30D się pogubi a 40D/50D ustawi ostrość prawidłowo.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów