Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: AFw 30D a 40D i 50D

Awatar mbulka
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pajlot Zobacz posta
    chyba ciezko bedzie o obiektyw bez AF z USM/HSM bo to chyba naped AFa.
    ciekawe zdanie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Szybkość działania (reakcja i dokładność) AF
    a szybkość działania napędu obiektywu, to dwie różne sprawy.

Pozdrówka!
    No wiadomo, ale całokształt który nas interesuje to AF-body + AF-obiektyw. Abstrahując od dokładności działania AF to reakcja AF-obiektywu to czasy znacznie dłuższe niż w body. Więc chyba jeśli mamy obiektyw bez porządnego USMa (np. wspomniany T17-50) to opóźnienie AF związane z puszką to są jakieś mikrosekundy.
    mb

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Szczególnie obiektywy zmiennoogniskowe...
    tak te tez , choc nie jest mozliwa justacja calkowita , gdyz czesto nalezaloby dokonac justacji nieliniowej w zaletznosci od ogniskowych a na to dotychczasowe rozwioazanie w C nie pozwala.
    Mozna jednak dokonac optymalizacji czyli wyboru najmniejszego zla.

NIestety taki jest Af w tym systemie i tego nie zmienimy poboznymi zyczeniami , ale mozna sie dobrze wpasowac w istniejaca sytuacje.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Troll nie troll.
    Zdjęcia z publicznej galerii przyciągają wzrok.
    Apelowałbym o odrobinę tolerancji, choć sam się nie zgadzam z wieloma uproszczeniami, lansowanymi przez Wyspę
    jeszeli z czyms sie nie zgdazdzasz eto zawsze mozna ten temat podniezc.

Piszesz ze upraszczam , ktos inny pisze ze teoretyzuje.
    Ja tylko mam pewne informascje ( bo trudno to nazwac wiedza ) na temat niektorych aspektow fotografii usystematyzowane .
    niec wiece nic mniej.

mozesz podac przyklad uproszczen jakie dokonalem ?-obawiam sie ze nie bedzie to latwe.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez comatus Zobacz posta
    Wyobraź sobie sytuację, że ten sam obiektyw podpinasz do dwóch korpusów (30D i 50D). Pod 50D cały zestaw będzie działał szybciej i celniej.
    w tym konkretnym przypadku masz racje , ale ogolnie szybciej to oznacza mniej celnie.

silnik przestawia uklad optyczny ktory ma pewna mase a w zwiazku z tym i pewna energie ktora musi przejac hamujac polozenie soczewki w okreslonej pozycji. im wieksza ta szybkosc poczatkowa i masa tym bledy precyzji ustawienia sa wieksze - mniejsza powtarzalnosc.Zostaje zarzymany uklad z mniejsza dokladnoscia w stosunku dio wyliczonej pozycji ( ktora tez jest liczona z pewnym bledem)

obiektywy z napedem elektromagnetycznym wcale nie musza byc mniej dokladne. Jedno mozna powiedziec z cala pewnoscia - sa glosniejsze.
    Ostatnio edytowane przez Wyspa Bahama ; 17-03-2010 o 10:58 Powód: Automerged Doublepost

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wyspa Bahama Zobacz posta
    Wyspa Bahama.
    Koledze zaczyna chyba brakować argumentów skoro zgłasza nie pasujące mu posty jako spam?
    Nie rób tak, bo to zachowanie typowe dla trolla i do tego ośmieszasz się nie znając definicji słowa spam a merytoryczne posty nazywasz obraźliwymi...
    Specjalnie piszę publicznie by Cię ostrzec - trollujesz i przeginasz.

Aha i jeszcze jedno - jesteśmy na forum, nie na grupie... (to komentarz do powodów zgłoszenia postów jakie podawał 'Wyspa Bahama' ).

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Koledze zaczyna chyba brakować argumentów skoro zgłasza nie pasujące mu posty jako spam?
    Nie rób tak, bo to zachowanie typowe dla trolla i do tego ośmieszasz się nie znając definicji słowa spam a merytoryczne posty nazywasz obraźliwymi...
    Specjalnie piszę publicznie by Cię ostrzec - trollujesz i przeginasz.

Aha i jeszcze jedno - jesteśmy na forum, nie na grupie... (to komentarz do powodów zgłoszenia postów jakie podawał 'Wyspa Bahama' ).
    mozesz podac przyklad jednego postu w ktorym trolluje ?
    mozesz podac przyklad jednego postu w ktorym pisze nie na temat ?

zglaszam ze jeden z uzytkownikow forum pisze " to niestety on"

co to znaczy" niestety on ?"

zglaszam ze sa posty , ktore nie odpowiadaja prawdzie i nie sluza atmlosferze merytorycznej dyskusji.

jak zareaguje admin - to swiadczy nie o mnie a o adminie.

w aktualnym watku podalem konkretny rzeczowy przyklad z ktorego wynika jak wazna role moze odgrywac justowanie , jezeli ktos z tym sie nie moze pogodzic to ma do tego prawo.

poza tym dajesz sie latwo wypuszczac.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wyspa Bahama Zobacz posta
    justacja
    jest takie słowo? Z pewnością jest czasownik justować i rzeczownik justowanie, pododobnie jak filmować, filmowanie, a nie filmacja.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1foto Zobacz posta
    jest takie słowo? Z pewnością jest czasownik justować i rzeczownik justowanie, pododobnie jak filmować, filmowanie, a nie filmacja.
    wrzucilem na google slowo " justacja "

m.inn.

http://www.angool.com/search/index_a...ustacja&near=1

bywa czesto uzywane.

uzywam tez pojecia np post powyzej " justowanie "

istnieja analogiczne konstrukcje

afirmacja - afirmowanie

kreacja - kreowanie
    kastracja -kastrowanie :-)
    kasacja -kasowanie.

a wiec :
    justacja - justowanie.

chyba Twoje obawy, iz takie slowo nie istnieje sa plonne :-)

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Te słowa które podałeś za przykład w słowniku języka polskiego PWN są wszystkie, a justacji brak. To ze w wyszukiwarce istnieje justacja o niczym nie świadczy, bo powtarzającego się słowotwórstwa jest sporo.
    Polonistą nie jestem więc pewności nie mam, natomiast bardziej ufam słownikowi języka polskiego niż googlom.

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Ci co przebywali i sledzili watki na preclu o foto cyfrowej beda wiedziec co to znaczy" niestety on ?"
    Dlatego wlasnie ubolewam ze nie ma na CB opcji ignoruj ...

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Widzę że użytkownik Wyspy Bahama jest jak Galileusz lawirujący pomiędzy inkwizycją canona z nowymi teoriami..., wracając do tematu jeśli kolega korzysta z bocznych punków AF często to zamykaj oczy i kupuj sobie C40D/50D bo uzyskasz wtedy wydajność środkowego punktu z C30D na wszystkich plus inne ficzery
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1foto Zobacz posta
    Te słowa które podałeś za przykład w słowniku języka polskiego PWN są wszystkie, a justacji brak. To ze w wyszukiwarce istnieje justacja o niczym nie świadczy, bo powtarzającego się słowotwórstwa jest sporo.
    Polonistą nie jestem więc pewności nie mam, natomiast bardziej ufam słownikowi języka polskiego niż googlom.
    to juz jest OT.
    ale zadales pytanie
    czy takie slowo istnieje?
    oczywiscie istnieje - jako dowod chocby internet.
    To slowo jest czesto uzywane , a wiec istnieje .

Inne pytanie : czy jest prawidlowe?

ja tez nie jestem polonista ale wydaje mi sie ze jest prawidlowe.
    Prawidlowe w tym sensie ze jasno wyraza sens semantyczny :

to czynnosc justowania.

tak jak zostala przeprowadzona kastracja czyli czynnosc kastrowania , tak justacje reozumem jako czynnosc justowania.

zreszta to zdumiewajace jak szybko tworza sie i rodza nowe slowa.
    nie wiem czy slownik j.p. nadaza z rejestracja.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów