Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Nowa Sigma 17-70 OS HSM - nieostrość

Mieszany widok

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

MariuszJ, dzięki - popróbuję z ciekawości tak jak radzisz. A co mi tam
    Jak proponujesz w plenerze z pudełkami? Ta sama zasada co trzy karty na biurku?
    Dobrze też że przypomniałeś mi zasadę hiperfokalnej, w sumie nie pomyślałem o tym wcześniej.
    Co do aparatu muszę się przyznać że wcześniej nie robiłem takich testów na kicie na przykład. Nawet mi to nie przyszło do głowy... I nie wiem po co w ogóle trafiłem na ten wątek To tak żartem ...

Myślę sobie, że po prostu trzeba sobie zdać sprawę, że oświetlenie, kontrastowość obiektu na którym się ostrzy, odległość, to czy robi się zdjęcie samemu będąc "w ruchu" czy tez obiekt się porusza, czy ręce trzymają aparat b. stabilnie to wszystko ma kapitalne znaczenie i mieszanina tych czynników powoduje że czasem "auto" się pomyli. Im więcej czynnika ludzkiego uda mi się usunąć z tego tym mniej będzie nie udanych zdjęć. Na kicie robiłem przez miesiąc i odsetek nieostrych zdjęć też był bardzo duży. Im więcej swoich zdjęć oglądam, tym więcej widzę własnych błędów i tego że przy danym ujęciu zapominam o podstawach. Dlatego zaczynam się nastawiać i tak podchodzić do tego, że trzeba wziąć aprarat do ręki i po prostu pstrykać, a nie biegać z tablicami testowymi. Nie po to kupiłem sprzęt i zaraziłem się bakcylem fotografii

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bob_ Zobacz posta
    Jak proponujesz w plenerze z pudełkami? Ta sama zasada co trzy karty na biurku?
    Dokładnie ta sama.

Najlepiej gdybyś dysponował większą rodziną żywych pomocników Od biedy mogą być pudełka po proszkach (najlepiej niebłyszczące), znaki drogowe, szyldy itp. obiekty. Tak żebyś mógł łatwo zidentyfikować płaszczyznę ostrości. Celuj centralnym, nie przekadrowuj, zadbaj aby dookoła focusa nie było innych kontrastowych obiektów.

Sugeruję żebyś sprawdził aparat, właśnie na odległościach roboczych >5m. Pożycz inny obiektyw, najlepiej jakiś "lepszy", sprawdzony, nawet gdyby miał to być kit.

Mam niejasne podejrzenia co do większej partii trzycyfrowych puszek 450/500/550, które pojawiły się na rynku w ciągu ostatniego roku. Porównaj jakość ostrzenia przez AF i LV na kilku próbkach, z różnych odległości.
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Ok! Pobawię się jak będzie czas. Niestety nie mam dostępu do innych szkieł
    Jedynie mam kita 18-55 i tą sigmę. Jak porównam to napiszę o rezultatach.

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Mam niejasne podejrzenia co do większej partii trzycyfrowych puszek 450/500/550, które pojawiły się na rynku w ciągu ostatniego roku. Porównaj jakość ostrzenia przez AF i LV na kilku próbkach, z różnych odległości.
    Możesz to bliżej wyjaśnić? Co takiego z nimi może być nie tak? Po czym wnioskujesz?

Porównaj jakość ostrzenia przez AF i LV na kilku próbkach, z różnych odległości.
    Porównywałem już wcześniej, w terenie, na mało "atrakcyjnych" z punktu widzenia autofocusa obiektach. Oczywiście z rozsądnej odległości, na live view z lupą zawsze się daje zrobić ostro zdjęcie.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ok! Pobawię się jak będzie czas. Niestety nie mam dostępu do innych szkieł
    Jedynie mam kita 18-55 i tą sigmę. Jak porównam to napiszę o rezultatach.
    Wystarczy kitowiec do porównania.

Możesz to bliżej wyjaśnić? Co takiego z nimi może być nie tak? Po czym wnioskujesz?
    Wkrótce będę wiedział więcej. Jak dożyję...

Porównywałem już wcześniej, w terenie, na mało "atrakcyjnych" z punktu widzenia autofocusa obiektach. Oczywiście z rozsądnej odległości, na live view z lupą zawsze się daje zrobić ostro zdjęcie.
    Nie chodzi mi o lupę, tylko automatyczne ostrzenie na detekcję kontrastu. Jeżeli będziesz miał w dobrych warunkach oświetleniowych znacząco lepsze wyniki niż przy ostrzeniu na AF, to nie Sigma jest winna.
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Witam po krótkiej przerwie (brak czasu). Zrobiłem jeszcze kilka testów, zaliczyłem jedną sesję w plenerze przy bardzo ładnej pogodzie, i wnioski mam następujące - tak jak pisałeś Mariusz okazuje się że jak już AF się pomyli to LV w trybie auto ostrzy lepiej. Co to oznacza? Problem z czujnikiem w korpusie? Jeśli tak to dlaczego na kicie różnic w ostrości na obu trybach nie ma? Z drugiej strony kit ma już na starcie większą głębię, a sigmę męczyłem zawsze na 2.8 na krótkim lub 4.0 przy długim. Wniosek drugi to taki że jak mu dać czas (nieraz "poprawić" ostrzenie ponownym przyciśnięciem spustu do połowy bez przekadrowania) to praktycznie się nie myli! Do tego suche testy na "kartce" jeszcze raz pokazują ostry środek za każdym razem! Widocznie w praktyce nie za bardzo się lubi z 550kami i dochodzę do przekonania, że to po prostu obiektyw nie dla mnie. Ja jednak wolę szybkość i precyzję AF przedkładając nawet nad nieco gorsze parametry optyczne (robię wiele zdjęć w ruchu, w niepowtarzalnych ujęciach i czasem nie ma drugiej szansy). Przyznaję bez bicia że popełniłem wystawienie sigmy na jedynym słusznym serwisie aukcyjnym. Mówię uczciwie że osobiście nie tego oczekiwałem (małe doświadczenie i zakup na gorąco), ale trudno jej z technicznego punktu widzenia coś zarzucić. Poza tym odwzorowanie kolorów i jakość większości zdjęć jest super i trochę szkoda się go pozbywać, do tego jeszcze ze stratą. Jakiegoś specjalnego parcia na sprzedaż nie mam ale jednak potrzebuję coś szybszego i chyba z dłuższą ogniskową. Dlatego przez jakiś czas zostanę z kitem a chcę zainwestować w dobry zoom. Być sigma może komuś przypadnie do gustu, a cena chyba atrakcyjna.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Twoja Sigma jest w porządku.

To Twoje 550d jest nie w porządku. Zastanów się co z tym zrobisz, ja od momentu kupienia miałem go dla siebie jedynie do zdjęć próbnych - po których wysyłałem go do serwisu. Aktualnie - 4 raz. W tej chwili znajduje się już, dzięki uprzejmości sprzedawcy, w serwisie po którego niepowodzeniu będę zgłaszał do Canona wadę ukrytą.
    Entuzjastyczny Neofita

Uprawnienia umieszczania postów