Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 93

Wątek: Język nasz polski

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie Język nasz polski

Czytając liczne posty w wątku "Galerie" spotykam się nader często ze sformułowaniami typu:
    - "zabiłeś mnie tymi zdjęciami"
    - "wymiatasz"
    - "powaliłeś mnie"

ja wiem, że czasy się zmieniają i że teraz czytać młodzież uczy się z durnych blogów internetowych ( gdyby uczyli się na mądrych blogach pewnie zasób słownictwa byłby bogatszy) zamiast sięgać po książki, zmieniają się obyczaje i język, ale bardziej durnych i głupich wyrazów uznania nie czytałem. Pomijam oczywiscie fakt, że same w sobie nic nie wnoszą poza tym, że wyrażają "zachwyt". Ani słowa o tym co sie podoba i dlaczego. Czy już nie stać niektórych na coś więcej niż kretyńskie zwroty, które tak naprawdę znaczą zupełnie coś innego? Ja wiem, że to nie jest forum literackie, ale zakładam, że użytkownikami tego akurat forum są inteligentni ludzie. Banuje się ludzi za przeklinanie czy inne emocjonalne wypowiedzi a za zaśmiecanie kretyńskimi zwrotami nie.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    Banuje się ludzi za przeklinanie czy inne emocjonalne wypowiedzi a za zaśmiecanie kretyńskimi zwrotami nie.
    Bo jest różnica między językiem wulgarnym a językiem potocznym. Owszem - obecny język potoczny jest strasznie małointeligentny i rozleniwiony ale nie jest obraźliwy.
    W wypowiedzi oceniamy zachowanie wobec innych a nie poziom inteligencji.
    Jak ktoś używa tego typu nieprzemyślanych zwrotów to już jego problem - "jak Cię widzą, tak Cię piszą".
    Mnie na przykład cholernie mierzi słowo "zapodaj" no ale co poradzę, taka nowomowa i tyle.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Adso, przyszło nowe i kłóci sie ze starym Moi rodzice równiez byli porazeni słownictwem jakiego uzywałem w wieku 15 lat, a jakie dziś juz nikogo nie razi.
    Kiedys program telewizyjny zaczynał sie koło 15-ej a konczyl o 22-ej, były dwa kanały, ale telewizja jedna. Dzisiaj trwa całą dobę, jak nie na jednym kanale to na drugim. Kiedyś czytalo się więc ksiazki, ale nie byle jakie, bo nikt bylejakości by wtedy nie puscił do druku. Dzisiaj jesli sie już czyta, to albo komiksy, albo Masłowską, albo innego grafomana. Liczą sie słupki u ksiegowych, a przeciętność to 70% rynku. Wiec szeroko pojęta elita pseudointelektualna poparta finasową skupia się na tych 70 procentach. Perły zalawane sa smoła i trudno je odnaleźć.
    Mnie rowniez rażą niektóre zwroty, ale zdaje sobie sprawę, że choc czuje sie dwudziestolatkiem, to natura rzeczy aspiruje juz do "starego ramola".
    To zjawisko określił kiedys Heraklit, zapisując słowa: "Πάντα ῥεῖ καὶ οὐδὲν μένει" - czyli na dzisiejszą polszczyzne potoczczyznę: "Kukaj ziom, jak realizm pogina"
    Ramolejemy chłopie, taka kolej rzeczy, wszystko płynie. Nie ma sie co wkurzać, trzeba zaakceptowac.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

zabiles mnie tym postem
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Banuje się ludzi za przeklinanie czy inne emocjonalne wypowiedzi a za zaśmiecanie kretyńskimi zwrotami nie.
    Cóż, nowomowa nie jest zabroniona w tutejszym regulaminie.
    Mnie jednak, bardziej od wymienionych przez Ciebie zwrotów, świadczących o ubóstwie językowym autora, denerwują posty pisane bez jakiejkolwiek składni i logiki, z mnóstwem błędów ortograficznych.
    Ale taki niestety już wątpliwy urok internetu, że pisać może każdy, nawet analfabeta.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czytając liczne posty w wątku "Galerie" spotykam się nader często ze sformułowaniami typu:
    - "zabiłeś mnie tymi zdjęciami"
    - "wymiatasz"
    - "powaliłeś mnie"[...]
    Od siebie fotograficznie dodam: "modelina". Wg mnie to totalny brak szacunku dla modelki.
    Niefotograficznie to cos co od wielu lat mnie irytuje - gdy cos jest przyslowiowe;

- ruszac sie jak przyslowiowa mucha w smole,
    - wyskoczyl jak przyslowiowy Filip z konopii,
    itp, itd.

Nie znam zadnego przyslowia o musze w smole ani o Filipie

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    (...)
    To zjawisko określił kiedys Heraklit, zapisując słowa: "Πάντα ῥεῖ καὶ οὐδὲν μένει" - czyli na dzisiejszą polszczyzne potoczczyznę: "Kukaj ziom, jak realizm pogina" (...)
    Wyczesane...

Wszyscy po trochu macie rację...

Ja się cieszę, że jeszcze za tą nowomową nadążam...

Mnie, tak jak i MacGyvera najbardziej razi trudność wysławiania się, błędy ortograficzne, stylistyczne, gramatyczne. To jest wg mnie gorsze niż najbardziej "odjechane" zwroty.
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Od siebie fotograficznie dodam: "modelina". Wg mnie to totalny brak szacunku dla modelki.
    Tak z ciekawości - ja i moja narzeczona-wizażystka zazwyczaj na modelki mówimy "niuńka" . To też uznałbyś za brak szacunku?

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Tak z ciekawości - ja i moja narzeczona-wizażystka zazwyczaj na modelki mówimy "niuńka" . To też uznałbyś za brak szacunku?
    Hehe, odliczalem czas kiedy sie z tym pojawisz
    Tak, ja i moja narzeczona-matka-mojego-syna-nie-wizazystka mowimy na modelki "modelki" lub "dziewczyny" lub "kobiety" - w zaleznosci od ich wieku.

Niunka rowniez uwazam za brak szacunku.
    Moze inaczej - lekcewazacy stosunek do wlasnej pracy.

Na sesji do modelki odezwalbys sie tak bez krepacji?
    - "jutro mam zdjecia z inna niunia, albo i z trzema"

Ale to moje zdanie, nie warto o tym poleminowac bo to jak o gustach

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie znam zadnego przyslowia o musze w smole ani o Filipie
    http://pl.wikisource.org/wiki/Encykl...Filip_z_konopi

Mucha w smole jaka jest każdy widział.

- przysłowiowe szukanie dziury w moście

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów