Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Przeżyłem szok! 550d i 28-105 3,5-4,5 USM

Domyślnie

Czy to jest TAMRON? >>>> C15-85IS
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Czy to jest TAMRON >>> C15-85IS ?
    To CANON już wiem. Cena dla mnie nie do przyjęcia.
    Ostatnio edytowane przez milesio ; 15-03-2010 o 23:58 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milesio Zobacz posta
    Witam!

Stałem się szczęśliwym nabywcą Canona 550d. Przyniosłem do domu, podłączyłem obiektyw Canona 28-105 3,5-4,5 USM w pierwszej wersji.
    Zrobiłem kilka ujęć. Okazało się, że wychodzą tak jakby były zrobione przez pończochę albo tak zamydlone... . :-( Ręce opadły.

Co teraz? Proszę o podpowiedź w wyborze ostrego obiektywu.
    Najchętniej zamiennik kita za niedużą kasę.
    Jest taki Canon EF-S 18-135 IS ale chciałbym coś lepszego, mam na myśli ostrzej rysujące szkło. Do tej pory robiłem zdjęcia na kliszach i moja wiedza o cyfrach jest skąpa.

Pozdrawiam
    milesio
    Jakoś z powątpiewaniem podchodzę do tego, że - fakt - obiektyw mocno leciwy - ale jednak produkuje niedopuszczalnie zły obrazek na gęstej matrycy.

Co to znaczy: "jakby były zrobione przez pończochę albo tak zamydlone"? Oglądasz cropy 1:1 RAWa z 18mpx matrycy? Wrzuć ostrzenie na 6 w DPP i zrzuć do JPGa, powiedzmy do rozdzielczości 1800x1200, zobaczymy.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Dokładnie. Myślę że właśnie o to chodzi. Jak na 50d dałem sobie widok 100% to od razu widać było które szkło daje rady. Raczej nie należy się tym zbytnio przejmować. Co najwyżej bardziej wyostrzać i nie oglądać cropów 100%

Bywalec
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Wrzuć ostrzenie na 6 w DPP i zrzuć do JPGa, powiedzmy do rozdzielczości 1800x1200, zobaczymy.
    ja z C18-200IS wywołuje 800x1200 i jest git.
    a jak chcę wywoływać pełna rozdziałkę to tylko ze stałki i to optymalnie przymkniętej (C501.8 tak od 2.8 )
    C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milesio Zobacz posta
    Używany, przebrany! i wyklęty 17-85 IS lub Tamron 28-75/2.8

Uzależniony

Domyślnie

Jeśli obiektyw ostrzy poprawnie (nie ma FF/BF), to niezawodnym lekarstwem na problemy z "ostrością" jest zrobienie sobie odbitek (nie mniejszych niż 20x30) z kilku ulubionych zdjęć. Na 99% to co zobaczysz na paierze, zadowoli cię.

Miałem 28-105 3.5-4.5 i używałem na analogu i trochę na cyfrze. Na cropie nie pasował mi zakres, jednak co do samego obiektywu, to był ogólnie przyzwoity (szczerze mówiąc wolałem go od 28-135 IS). Jeśli jednak z jakichś powodów zależy ci na rozdzielczości przy oglądaniu zdjęć w skali 100%, to niewykluczone, że problem rozwiążesz kupując pospolitego kita IS.

Zablokowany

Domyślnie

Witam!

Stałem się szczęśliwym nabywcą Canona 550d. Przyniosłem do domu, podłączyłem obiektyw Canona 28-105 3,5-4,5 USM w pierwszej wersji.
    Zrobiłem kilka ujęć. Okazało się, że wychodzą tak jakby były zrobione przez pończochę albo tak zamydlone... . :-( Ręce opadły.

Jest taki Canon EF-S 18-135 IS ale chciałbym coś lepszego, mam na myśli ostrzej rysujące szkło. Do tej pory robiłem zdjęcia na kliszach i moja wiedza o cyfrach jest skąpa.

Pozdrawiam
    milesio
    to kwestia dostrojenia AF

on nie ostrzy dobrze i zle wspolpracuje z tym canem.

mialem poprzednika c450 i podpialem ten obiektyw - tragedia , do kosza.

za jakis czas na zasadzie zabawy zrezygnowany podpialem pod c50d , dokonalem microtuningu AF i...
    przetarlem oczy ze zdumienia , Nie ten obiektyw , ledwie ze do odroznienia jakoscia rysunku od drozszej L-ki i to na pelnej dziurze. po przymknieciu roznic nie widze , da sie stosowac normalnie , rysuje bardzo przyzwoicie - w pelni uzywalny.

z cxxxd byl nie do uzycia - jak szklo butelkowe.

Tak bedziesz mial z tym aparacikiem - nie wszystkie obiektywy beda z nim wspolpracowac i zakup najdrozszych nie musi poprawic sytuacji.

sproboj moze jeszcze wyostrzyc na detekcje kontrastu na LV - zrob kilka zdjec .
    bedziesz mial dopowiedz czy to kwestia dostrojenia AF czy rowniez wspolpracy z matryca. U mnie bylo jedno i drugie - tzn skutek niewielkiego bledu ostrzenia byl paskudny z matryca z cxxxd.

w koncowym rozrachunku co drogie to tanie.
    w koncowym rozrachunku co drogie to tanie.
    qrde gdzie ta funkcja edytuj !!!!!! administratorze zlituj sie !!!

....co tanie to drogie
    Ostatnio edytowane przez Wyspa Bahama ; 16-03-2010 o 16:20 Powód: Automerged Doublepost

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wyspa Bahama Zobacz posta
    to kwestia dostrojenia AF

on nie ostrzy dobrze i zle wspolpracuje z tym canem.

mialem poprzednika c450 i podpialem ten obiektyw - tragedia , do kosza.

za jakis czas na zasadzie zabawy zrezygnowany podpialem pod c50d , dokonalem microtuningu AF i...
    przetarlem oczy ze zdumienia , Nie ten obiektyw , ledwie ze do odroznienia jakoscia rysunku od drozszej L-ki i to na pelnej dziurze. po przymknieciu roznic nie widze , da sie stosowac normalnie , rysuje bardzo przyzwoicie - w pelni uzywalny.
    Strzelam: znów ci się pomyliły obiektywy i piszesz o 28-135 IS USM zamiast o 28-105?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Zablokowany

Domyślnie

Strzelam: znów ci się pomyliły obiektywy i piszesz o 28-135 IS USM zamiast o 28-105?

jak zwykle blednie strzelasz i nic znowu mi sie nie pomylilo.

obiektyw 28-105 USM canona.

calkiem fajnie pracuje z cyfra - oczywiscie to nie wspolczesna generacja , to nie jest obiektyw telecentryczny , jednak w pelni uzywalny , nie ma zadnych zasadniczych problemow.
    Rozdzielczosc pomierzona nie jest b wysoka , jednak specjalnie tego nie widac , gdyz filtr AA i tak zaburza rozdzielczosc obrazu lepszych obiektywow.
    Na pelnej dziurze mozna sie dopatrzec leciutkiej AC - ale to bez znaczenia , wychodzi np fotografujac refleksy swiatla na wodzie pod slonce .

Zachowalem . a probojac z cxxxd to nawet nie chcialo mi sie go wystawic na allegro - nie byl warty nawet 15 minut uwagi by go zaoferowac.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wyspa Bahama Zobacz posta
    jak zwykle blednie strzelasz i nic znowu mi sie nie pomylilo.

obiektyw 28-105 USM canona.
    Możesz pokazać te ostre zdjęcia z tego obiektywu na 50D?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów