Czy to jest TAMRON? >>>> C15-85IS
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czy to jest TAMRON >>> C15-85IS ?
To CANON już wiem. Cena dla mnie nie do przyjęcia.
Czy to jest TAMRON? >>>> C15-85IS
Czy to jest TAMRON >>> C15-85IS ?
To CANON już wiem. Cena dla mnie nie do przyjęcia.
Ostatnio edytowane przez milesio ; 15-03-2010 o 23:58 Powód: Automerged Doublepost
Jakoś z powątpiewaniem podchodzę do tego, że - fakt - obiektyw mocno leciwy - ale jednak produkuje niedopuszczalnie zły obrazek na gęstej matrycy.
Co to znaczy: "jakby były zrobione przez pończochę albo tak zamydlone"? Oglądasz cropy 1:1 RAWa z 18mpx matrycy? Wrzuć ostrzenie na 6 w DPP i zrzuć do JPGa, powiedzmy do rozdzielczości 1800x1200, zobaczymy.
Entuzjastyczny Neofita
Dokładnie. Myślę że właśnie o to chodzi. Jak na 50d dałem sobie widok 100% to od razu widać było które szkło daje rady. Raczej nie należy się tym zbytnio przejmować. Co najwyżej bardziej wyostrzać i nie oglądać cropów 100%![]()
Jeśli obiektyw ostrzy poprawnie (nie ma FF/BF), to niezawodnym lekarstwem na problemy z "ostrością" jest zrobienie sobie odbitek (nie mniejszych niż 20x30) z kilku ulubionych zdjęć. Na 99% to co zobaczysz na paierze, zadowoli cię.
Miałem 28-105 3.5-4.5 i używałem na analogu i trochę na cyfrze. Na cropie nie pasował mi zakres, jednak co do samego obiektywu, to był ogólnie przyzwoity (szczerze mówiąc wolałem go od 28-135 IS). Jeśli jednak z jakichś powodów zależy ci na rozdzielczości przy oglądaniu zdjęć w skali 100%, to niewykluczone, że problem rozwiążesz kupując pospolitego kita IS.
to kwestia dostrojenia AFWitam!
Stałem się szczęśliwym nabywcą Canona 550d. Przyniosłem do domu, podłączyłem obiektyw Canona 28-105 3,5-4,5 USM w pierwszej wersji.
Zrobiłem kilka ujęć. Okazało się, że wychodzą tak jakby były zrobione przez pończochę albo tak zamydlone... . :-( Ręce opadły.
Co teraz? Proszę o podpowiedź w wyborze ostrego obiektywu.
Najchętniej zamiennik kita za niedużą kasę.
Jest taki Canon EF-S 18-135 IS ale chciałbym coś lepszego, mam na myśli ostrzej rysujące szkło. Do tej pory robiłem zdjęcia na kliszach i moja wiedza o cyfrach jest skąpa.
Pozdrawiam
milesio
on nie ostrzy dobrze i zle wspolpracuje z tym canem.
mialem poprzednika c450 i podpialem ten obiektyw - tragedia , do kosza.
za jakis czas na zasadzie zabawy zrezygnowany podpialem pod c50d , dokonalem microtuningu AF i...
przetarlem oczy ze zdumienia , Nie ten obiektyw , ledwie ze do odroznienia jakoscia rysunku od drozszej L-ki i to na pelnej dziurze. po przymknieciu roznic nie widze , da sie stosowac normalnie , rysuje bardzo przyzwoicie - w pelni uzywalny.
z cxxxd byl nie do uzycia - jak szklo butelkowe.
Tak bedziesz mial z tym aparacikiem - nie wszystkie obiektywy beda z nim wspolpracowac i zakup najdrozszych nie musi poprawic sytuacji.
sproboj moze jeszcze wyostrzyc na detekcje kontrastu na LV - zrob kilka zdjec .
bedziesz mial dopowiedz czy to kwestia dostrojenia AF czy rowniez wspolpracy z matryca. U mnie bylo jedno i drugie - tzn skutek niewielkiego bledu ostrzenia byl paskudny z matryca z cxxxd.
w koncowym rozrachunku co drogie to tanie.
qrde gdzie ta funkcja edytuj !!!!!! administratorze zlituj sie !!!w koncowym rozrachunku co drogie to tanie.
....co tanie to drogie
Ostatnio edytowane przez Wyspa Bahama ; 16-03-2010 o 16:20 Powód: Automerged Doublepost
Strzelam: znów ci się pomyliły obiektywy i piszesz o 28-135 IS USM zamiast o 28-105?
jak zwykle blednie strzelasz i nic znowu mi sie nie pomylilo.
obiektyw 28-105 USM canona.
calkiem fajnie pracuje z cyfra - oczywiscie to nie wspolczesna generacja , to nie jest obiektyw telecentryczny , jednak w pelni uzywalny , nie ma zadnych zasadniczych problemow.
Rozdzielczosc pomierzona nie jest b wysoka , jednak specjalnie tego nie widac , gdyz filtr AA i tak zaburza rozdzielczosc obrazu lepszych obiektywow.
Na pelnej dziurze mozna sie dopatrzec leciutkiej AC - ale to bez znaczenia , wychodzi np fotografujac refleksy swiatla na wodzie pod slonce .
Zachowalem . a probojac z cxxxd to nawet nie chcialo mi sie go wystawic na allegro - nie byl warty nawet 15 minut uwagi by go zaoferowac.