Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 69

Wątek: EOS 1D MKIIn czy EOS 5D ???

Domyślnie

wg. mnie winetowanie to nie taki wielki problem - w niektorych przypadkach nawet powiem ze zdjecia maja fajny klimat jesli pojawia sie mala winetka/winietka ?? no pod warunkiem ze nie na autostrady

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W fotografii, którą wykonuję prawie zawsze dodaję jakąś delikatną winietę. Klienci bardzo to lubią. Nikt tego nie widzi. Inna sprawa, że wtedy to ja decyduję gdzie i jak mocną winietę nałożę.
    Z drugiej strony: przecież programy do wywoływania RAW mają możliwość usunięcia winiety obiektywu. Chyba już widziałem takie cudo, gdzie się wybierało się z listy rodzaj szkła a program robił resztę.
    Jarek

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    A, to czytałem.. Winietowanie być musi bo zawsze było, reszta to duperele..
    Pracę z moimi szkłami posprawdzam sobie u sprzedawcy w sklepie (twierdził, że bez problemu można).

Na pewno przeczytales drugi link z pierwszego postu?
    Zdechl, zawisl - to wg mnie nie duperela. I to nie z powodu niekompatybilnosci ze szklami czy 24-105.
    Podobno takich sytuacji bylo juz wiecej.

Co do "tego cuda" - nie probowales pluginu PTLens? Jest darmowy a robi cuda wlasnie - dodaje lub usuwa winiete i koryguje dystorsje dokladnie na bazie szkla jakie mu podasz - z exifu zgarnia sobie odpowiednia ogniskowa uzyta.
    Jedna wada - trzeba ta akcje PTLensem wykonac przed jakimkolwiek przycinaniem zdjecia bo po mocnym przycieciu potrafi tylko zepsuc.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czytałem.. Mam nadzieję, że to problem pojedynczych egzemplarzy. IMO nie ma się czym przejmować. A jakby co, to na razie mam jeszcze 20D, więc w zupełnie skrajnej sytuacji 5tka poszłaby na serwis. Myślę jednak, że to totalne ekstremum.
    CO do PTlens: widziałem gdzieś screeny. Na pewno to fajne narzędzie. Dobrze, żę darmowe. Jeśli będzie trzeba, to się z nim zaprzyjaźnię.
    Jarek

Początki nałogu Awatar Krakers
    Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Czytałem.. Mam nadzieję, że to problem pojedynczych egzemplarzy. IMO nie ma się czym przejmować. A jakby co, to na razie mam jeszcze 20D, więc w zupełnie skrajnej sytuacji 5tka poszłaby na serwis. Myślę jednak, że to totalne ekstremum.
    CO do PTlens: widziałem gdzieś screeny. Na pewno to fajne narzędzie. Dobrze, żę darmowe. Jeśli będzie trzeba, to się z nim zaprzyjaźnię.
    Jesli masz kase to spokojnie bierz 5tke bedziesz mile zaskoczony kiedy zauwazysz po jakims czasie ze niepotrzebujesz lampy blyskowej a jakosc obrazu jest wyraznie lepsza od 20stki, zrobilem troszke fotek i niezawiesil mi sie ani razu, moge tez pochwalic automatyke ostrosci jest narescie sooper trafia w dyche sczegolni ekiedy robie na bardzo malej glebi i to jest piekne
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czytałem.. Mam nadzieję, że to problem pojedynczych egzemplarzy. IMO nie ma się czym przejmować.
    A wg mnie problem firmware - w 20D bywalo podobnie. Ciekawe kiedy pierwszy update i czy bedzie rownie "udany" jak pewien slynny killer-update do 20D

Oj pobaw sie nim... ja nim masowo w akcjach winietki czasem dodaje jak mam kaprys a przy okazji beczuszke 17-35 ladnie poprawia (17-40 ma mniejsze dystorsje).

Domyślnie

A mnie nadal siedzi w głowie 1d Mk II N. Chciałbym gdzieś znaleść testy szumów z tej matrycy najlepiej w porównaniu z 20D - może potraficie mi pomódz i podesłać jakiegoś linka ??? Podtrzymujac moje podejście, że nadal nie potrzebuję większej matrycy ( brak zleceń na fotografie reklamową) marzy mi sie wkońcu puszka porządnie wykonana i pewna bym nie myślał, że może własnie teraz padnie i zawitam do serwisu. Wszystko może paść ale 1 D MK II raczej ma dłuższą żywotność. JAk to jest z moim twierdzeniem? Czy rzeczywiście z matrycy Id Mk II N, która jest większa od tej w 20D a mająca tą samą rozdzielczość uzyskam mniejsze szumy ??? To dla mnie dość ważne. Oczywiście w druga stronę - czy przy ISO 50 tez będzie dużo lepiej niż przy 100 w 20D ????
    Analog i cyfra

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekSzu
    (...)
    Czy rzeczywiście z matrycy Id Mk II N, która jest większa od tej w 20D a mająca tą samą rozdzielczość uzyskam mniejsze szumy ??? To dla mnie dość ważne. Oczywiście w druga stronę - czy przy ISO 50 tez będzie dużo lepiej niż przy 100 w 20D ????
    Większa matryca to mniejsze szumy przy tej samej rozdzielczości. To nie tylko fizyka, sprawdzałem na iso 800 w tym bez N. 20D wypadał dużo gorzej.

Co do iso50 i 100, to już chyba jakieś zboczenie. Przecież nie masz najmniejszej szansy zobaczyć tego na odbitce. No chyba, że dla Ciebie najważniejsze jest 500% na ekranie 22''

Darku, czy naprawdę przemyślałeś ten ruch? Chrzanić ilość pixeli, ale normalne ogniskowe w obiektywach to chyba argument nie do odrzucenia.. Przynajmniej przy tym, co robimy..
    Jarek

Domyślnie

Jarku nadal mam wielkie dylematy ..... bo i różnica w kasie sporawa. A mam pokrycie w L kach cały zakres od 17 do 200 więc nie przeraża mnie crop 1,3. JArku - masz już swoje 5D ??? ja dziś lukałem body i gripa - nic innego niż 20D w dotyku tak na szybko - ale tylko z zewnątrz. Sam nie weim - skoro 5D miało by mi winietować z uwagi na FF ..... same dylematy chyba muszę ciut jeszcze odczekać. Na razie otrzymuję oferty lisingowe
    Analog i cyfra

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Gdzie znalazłeś gripa do 5D? Nigdzie nie ma..
    Daj znać skąd jesteś, może uda nam się jakoś spotkać i pogadać.
    Jarek

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów