Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 61

Wątek: Zakupy w Szwajcarii - ceny, cło, podatki itp.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal
    Muflon: wytnij to moze i przenies do Hydeparku?
    Przerzuciłem całość. I zmieniłem tytuł "bo hamstwa nie zniese" ;-) Grunt, że autor ma odpowiedź na pytanie, a wy sobie "dyskutujcie" dalej

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

To Ty podajesz jakas teze i argumentujesz 'bo tak jest' i 'poszukaj sobie na wlasna reke'. Jesli nie podajesz zrodla (lista ktora podales jest nic nie warta bez definicji czym jest i dla kogo jest wazna), to nie dziw sie, ze ludzie sie dopytuja.
    Tu jest opis procedury przewozu wzgl. zgloszenia:

http://www.mf.gov.pl/sluzba_celna/do...l=525&id=47052

a w poprzednim linku miales liste rzeczy osobistych przewozonych w celach niehandlowych.

PS. Jak bys chcial cos tam jeszcze sie czepiac, to pisz na pubpn@nurfuerspam.de

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

A latasz biznes klasa?
    Latam zwykla, turystyczna.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn_
    Tu jest opis procedury przewozu wzgl. zgloszenia:
    http://www.mf.gov.pl/sluzba_celna/do...l=525&id=47052
    Well. Z przedstawionych przez Ciebie linkow, nadal nie wynika, ze na aparat _nigdy_ nie musisz placic cla, przewozac go jako 'przedmiot uzytku osobistego'.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Latam zwykla, turystyczna.
    To byl zart, wiesz? No bo niby jakim cudem celnik biorac Cie do kontroli, mialby z gory wiedziec, czy leciales klasa ekonomiczna (tak sie nazywa 'zwykla'), czy biznes klasa...

Bywalec Awatar sail0r

Domyślnie

A jak Ty im udowodnisz, ze go miales?
    z tego co wiem (niesprawdzone informacje) to nie ma juz czegos takiego jak deklaracja wywozonych "dobr" w czasie wyjazdu... wiec jak nie mozesz uczciwie celnikowi zglosic wywozu jakiegos "dobra" to on ci bedzie musial udowodnic przestepstwo/wykroczenie - czyli probe przemytu...
    ..te wszystkie informacje pochodza od ludzikow ktorzy jezdza za granice i nie sa jakimis oficjalnymi informacjami popartymi przepisami, w ktorych nie chce mi sie grzebac....
    tak jeszcze z drugiej strony to nie moge sobie wyobrazic sytuacji gdy masz ze soba jeden aparat a celnik kaze ci za niego clo placic....

EDIT: przed odpowiedzia nie czytalem calego watku, wiec prosze to uwzglednic ;-)
    Ostatnio edytowane przez sail0r ; 18-10-2005 o 15:12
    S45 user

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Well. Z przedstawionych przez Ciebie linkow, nadal nie wynika, ze na aparat _nigdy_ nie musisz placic cla, przewozac go jako 'przedmiot uzytku osobistego'.
    No wiesz, do szkoly to juz za Ciebie nie pojde, sam musisz dzwigac teczke :-)

Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

No wiesz, do szkoly to juz za Ciebie nie pojde, sam musisz dzwigac teczke :-)
    Nie za bardzo rozumiem zart (?), szczerze mowiac. Probuje Ci tylko uzmyslowic, ze najpierw podajesz jakies info wziete skads tam, potem wklejasz linki, ktore nie potwierdzaja Twojej tezy, a na koncu obrazasz innych dyskutantow, sugerujac im ze sa - delikatnie mowiac - glupi.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Trochę znam się na przepisach celnych, taka praca. Generalnie jeżeli celnik nie znajdzie w bagażu podręcznym przedmiotów świadczących, że sprzęt foto (czytaj: opakowania, kartoniki, dowody zakupu) jest nowy i zakupiony poza granicami naszego kraju to można być spokojnym.
    Natomiast przewożenia samego body lub samego obiektywu może spowodować dociekliwość urzędnika, ale to już zależy od stopnia pecha

pozdrawiam
    Bartek

PS. a deklaracje wywozowe jak najbardziej nadal istnieją

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartosz
    Generalnie jeżeli celnik nie znajdzie w bagażu podręcznym przedmiotów świadczących, że sprzęt foto (czytaj: opakowania, kartoniki, dowody zakupu) jest nowy i zakupiony poza granicami naszego kraju to można być spokojnym.
    Dlatego bardzo popularną metodą oszczędzania sobie nerwów jest wysłanie paczką za kilkanaście złotych wszelkich pudełek, woreczków, gwarancji i dowodów zakupu. To działa, wszystkie zakupy robione dla mnie w USA były tak przywożone - szpej w torbie podręcznej, reszta przesyłką.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów