Witam wszystkich.
Szukam odpowiednika jakościowego/cenowego (2k) obiektywu z systemu Olympusa 14-54 do w pełnej klatce Canona.
Posiadam od niedawna 5D + C 85/1,8, Czytam forum CB już ładnych kilka miesięcy i muszę wam wszystkim pogratulować, bo jest ono prawdziwą kopalnią wiedzy o tym systemie. Zmianę systemu z Olka na C podjąłem właśnie dzięki Wam. Ok dosyć tego słodzenia.
95% zdjęć robię moim małym pociechom, a że jedna z nich jest jeszcze nie chodząca więc - pomieszczenia i mało naturalnego światła :(
5D mkI + C85/1,8 jest dla mnie genialnym zestawem portretowym. Tylko ta min odległość :( 85 cm nie pozwala na duże zbliżenia. Teraz szukam coś na niższe ogniskowe + fisheye. Z tego co się zdążyłem zorientować jest dużo większy wybór szkieł na cropa, a także wątków dotyczących cropy niż pełnej klatki.
Co myślicie o takim czymś:
Canon EF 17-40 f/4 L USM - 2,5k
Canon EF 50 f/1.4 USM -1,3k
Tamron AF SP 28-75 f/2.8 XR Di LD Aspherical - 1,5k
Canon EF 24-105 f/4 L IS USM - 3,2k
C 17-40 jak dla mnie teraz trochę za drogi i za krótki. Tamron brakuje do Zuiko (108) na dłuższej ogniskowej ale praktycznie to może się tu kończyć, bo w dalszych planach mam jakiś tele ale to jeszcze kilka mc i $ :). C 50/1,4 min odległość 45cm nie wiem czy to pozwoli mi robić większe zbliżenia.
Wybrałbym C24-105L ale ta cena :(
No i pytanko jeszcze o fisha, Samyang, Falcon nie za bardzo się orientuję czy będzie działał na FF skoro są na cropa, Coś tam czytałem o obcinanej osłonie itp.
I jeszcze na koniec proszę mnie poprawić jeśli się mylę, na FF pasują tylko obiektywy z oznaczeniami (pomijając przejściówki itp):
Sigma DG, Tamron Di + Canon EF.
Mam nadzieję, że nie namieszałem za bardzo. I pozdrawiam