To szkło ma inne zalety :smile:.Przy swoich parametrach [krotność ogniskowej ]jest b.dobrym szkłem a nie słabym.Porównywac mozna ze sobą szkła o porównywalnych cechach.
czy jest szklem dobrym , czy zlym nie zamierzam rozstrzygac , gdyz to jest kategoria moralno - etyczna , a ta jest bardziej kwestia wychowania niz obiektywnych wlasnosci techniczno-konstrukcyjnych :-)

Przytoczylem ten obiektyw jako przyklad , iz L nie oznacza jakis wyjatkowych wlasciwosci optycznych ( te sie wyraza liczbami) .Optycznie jest dosc marny , nie chce mi sie sprawdzac , ale konia z rzedem ze T- specjalista w zakresie superzoomow ma optyke bardziej rozdzielcza.

Dla mnie i podejrzewam , ze dla wiekszosci obiektyw marnie skorygowany nie moze byc dobrym - tzn szerokosc zooma nie usprawiedliwia slabego rysunku - co najwyzej mozna przyjac jako powod do wiadomosci.

inaczej mowiac swiadomosc ze zdjecia jest robione superzoomem nie ulatwia percepcji rozmydlonego zdejcia z tegoz obiektywu.

osobiscie jesli juz mialbym szukac kompromisow jakosciowych to sa hybrydy , bedzie jakosciowo podobnie ale za to znacznie wygodniej.